marți

Martisoare pentru suflet


Traditia daruirii nu se gaseste decat in spatiul romanesc si la unele populatii de la hotarele Romaniei. Se pare ca, romanii sunt singurul popor din Europa care sarbatoreste de doua ori anul nou. Pentru ca, de fapt, acest lucru este celebrat in ziua de 1 martie. Se presupune ca in spatiul romanesc, sarbatoarea romana a Matronaliilor s-a suprapus peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj traditional, descinzand din vechiul cult al Marii Mame. In aceasta zi, femeile si fetele (uneori si copiii) isi agatau de gat cate o moneda gaurita, de obicei de argint, trimitand la cultul lunar, deci preponderent feminin. Martisorul avea rolul unui talisman magic, menit sa-l apere pe care-l purta. De altfel si modalitatea de confectionare a martisorului, dovedeste rolul lui de protector. Pentru a se ajunge la firul impletit alb-rosu, se luau in calcul toate masurile celui ce urma sa il poarte cat si dimensiunile cailor de acces in teritoriul familial: porti, usi si ferestre. Dimensiunile spatiului in care evolua viata purtatorului de martisor, trebuiau ele insele inserate in magia talismanului. Magie care, ulterior se transmitea asupra naturii, atunci cand firul, odata purtat, era agatat in crengile unui pom fructifer pentru a-l apara si a-i spori roada. Se mai obisnuia sa se puna sub closca sau sa se pastreze la icoana. Rostul lui era ca, prin magia impletirii armoniase a celor doua fire ce simbolizau unitatea contrariilor (lumina-intuneric, caldura-frig, iarna-vara), sa aduca sanatate si paza de boli. Cele doua culori impletite mai simbolizau si dragostea si ura, viata si moartea, binele si raul.
Martisorul se poarta in zilele Babei Dochia (1-9 martie) si exista si acum obiceiul de a-ti alege o anume zi din aceasta perioada ca simbol al calitatii vietii din an. In mod firesc, o zi insorita va prevesti un an bun, iar una mohorata un an pe masura.
Tot credinta populara spune ca aceasta perioada este cea mai capricioasa din tot anul. Zilele de primavara desavarsita se pot transforma peste noapte in iarna tarzie.
Sursa: crestinortodox.ro


Pe langa martisorul traditional  pe care orice femeie (fata) trebuie sa-l primeasca eu va propun si alte doua cadouri de Martisor, cadouri care cu siguranta  vor bucura sufletul femeii:

“O carte este un cadou pe care il poti deschide mereu”- Garrison Keillor

Jurnal...la feminin, Editura Cosal, 2009
O carte dedicata femeilor care inca sunt  in cautarea sufletului pereche, celor care deja l-au intalnit, dar doresc sa afle misterele relatiei dintre Ea si El si barbatilor care isi doresc sa cunoasca mai bine sufletul  femeii.

Cartea poate fi comandata online:  
http://www.tamada.ro/product--jurnalla-feminin--20974.html 
http://www.buybooks.ro/jurnal-la-feminin.html 




"Muzica ofera un suflet universului, aripi mintii, zbor imaginatiei si viata oricui." - Platon

Stefan Banica sarbatoreste femeia pe 7 & 8 martie, ora 19:30, la sala Circului Variete Globus din Bucuresti, prin 2 concerte extraordinare unplugged: “Te iubesc, femeie!” Dedicate in mod special doamnelor si domnisoarelor, dar nu numai lor, concertele artistului vor aduce in dar cele mai frumoase cantece de dragoste pe care le-a lansat de-a lungul carierei sale.  “ Este un concert de suflet dedicat, in mod special, doamnelor si d...omnisoarelor, pentru toate varstele. De-a lungul anilor am compus foarte multe cantece de dragoste pentru albumele mele, insa nu au avut toate norocul de a fi mediatizate, promovate si mi se pare fericita ocazia de a le canta in acest context intr-o varianta unplugged, intr-o maniera calda, care lasa doar muzica sa vorbeasca.” – Stefan Banica. Biletele se gasesc la Circul de Stat Variete Globus, Sala Palatului, Teatrul National Bucuresti, statia de metrou Unirii 1, in retelele magazinelor Orange, Vodafone, Germanos, Diverta, Domo, librariile Humanitas, Carturesti si pe site-urile:
http://www.bilete.ro
http://www.eventim.ro
http://www.blt.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...