marți, 29 martie 2011

Iesirea din idealizare
Idealizarea trecutului este o adevarata capcana! Uitam durerea, teama sau esecul si vedem intamplarile de demult intr-o lumina aurie. Poate ca visam la acele momente pentru ca ne este teama de prezent si viitor, iar "raul pe care il stim este mai bun decat raul pe care nu-l stim". Frank Herbert, autorul seriei Dune, scria: "Cei mai multi cred ca un viitor satisfacator poate fi asigurat prin intoarcerea intr-un trecut idealizat, un trecut care, de fapt, n-a existat niciodata". Pe de alta parte insa, oamenii care nu isi pot aminti si greselile din trecutul lor sunt condamnati sa le repete, considera George Santayana in "Life of Reason".
Pentru ca timpul erodeaza sentimentele, autentica personalitate a fiecaruia reapare si se reafirma:  redevenim noi insine si il vedem pe celalalt asa cum este. Observam atunci ca nu este tocmai asa cum il credeam, este chiar cu totul altfel! Urmeaza apoi o cascada de deziluzii, de deceptii si de infruntari...
In clipa in care vor cadea mastile pe scena vor urca fiintele reale... Descoperim ceea ce parea imposibil si pentru asta avem nevoie de curaj: curajul de a accepta realitatea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu