sâmbătă

Ziua mamei vs ziua tatalui




Ziua Mamei si Ziua Tatalui au fost legiferate ca sarbatori in Romania incepand cu anul 2010. Legea cu privire la aceste doua sarbatori a fost aprobata de Senatul Romaniei in luna iunie 2009 la o initiativa a Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (TATA) si a unui grup de parlamentari romani.
Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbatuta si aprobata in Camera Deputatilor iar astfel incepand din mai 2010 a fost sarbatorita oficial pentru prima data in Romania.
Conform acestei legi Ziua Mamei se sarbatoreste in prima duminica a lunii mai. Tot cu aceeasi ocazie s-a legiferat sarbatorirea Zilei Tatalui in a doua duminica a lunii mai. Rolul acestei initiative este acela de a sublinia importanta fiecaruia dintre cei doi parinti in viata de familie si in universul copilului.
Ziua mamei este de regula sarbatorita pe mapamond anual intr-a doua duminica a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii au asadar o data comuna pentru aceasta sarbatoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, tarile baltice, statele din America de Sud, tarile nordice sarbatoresc aceasta zi in a doua duminica a lunii mai.
Pana in anul 2009, Romania era printre putinele state ale lumii care, in lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzandu-i acesteia aria de semnificatii. Astfel, aceasta sarbatoare a femeilor de pretutindeni impusă de V.I. Lenin a ajuns la noi sa aiba neoficial si statutul de zi a mamei, in lipsa unei sarbatori distincte destinate mamei.
Ziua mamei se sarbatoreste in Romania incepand din anul 2010 in prima duminica a lunii mai. Sarbatorile in primii cinci ani sunt urmatoarele date calendaristice:

- 2 mai 2010
- 1 mai 2011
- 6 mai 2012
- 5 mai 2013
- 4 mai 2014

Romania era printre putinele state care pana in anul 2009 nu au avut o traditie a sarbatorii zilei tatalui.
Pe plan mondial nici nu exista in cazul celebrarii zilei tatalui o traditie bine conturata in jurul unei date anume. Ziua tatalui se sarbatoreste in Statele Unite ale Americii in a treia duminica din luna iunie iar in Noua Zeelanda  in prima duminica din luna septembrie.
Ziua tatalui se sarbatoreste in Romania incepand din anul 2010 in a doua duminica a lunii mai. Sarbatorile in primii cinci ani sunt urmatoarele date calendaristice:

- 9 mai 2010
- 8 mai 2011
- 13 mai 2012
- 12 mai 2013
- 11 mai 2014
- 10 mai 2015


Sursa: ro.wikipedia.org

Un comentariu:

  1. Mi se pare o porcarie, si o lipsa de respect faza cu ziua barbatului. Sunt convinsa ca un barbat a noscocit ideea cu ziua barbatului. Mor de ciuda si de invidie ca o data pe an e ziua femeii, na sa avem si noi. dar de ce sa aveti si voi, noi muncim ca nebunele de celele mai multe ori sa fiti voi multumiti, noi ne chinuim atata sa facem un copil, doi, trei, si cand e sa nastem nu stiti cum sa fugiti mai repede de teama, cand e sa-l crestem hop iar ca na e mama care se pricepe, in casa totul impecabil, in societate sa ne purtam la fel, impecabil, macar sa nu va mai aud cu ziua barbatului, sa invatati sa ne respectati, si apoi mai discutam de ziua barbatului. nu spun ca toti sunt asa, poate unii barbati nu sunt de acord cu ziua barbatului dar sa va iasa din cap porcaria asta, lipsa asta de respect cu ziua barabtului. Nu sunt genul care sa agreez nici 1 martie si nici 8 martie, nici dragobetele sau alte sarbatori de genul asta impuse, Totul este frumos cand este spontan, faptul ca e 8 martie si barbatul din viatat ta trebuie sa-ti ofere ceva mi se pare o prostie, ca trebuie sa vina cu ceva acasa. Eu prefer pe 7 sau pe 9, nu pe 8!!!

    RăspundețiȘtergere

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...