luni

Destinatii de vacanta: Grecia insulara




Daca ar fi sa credem in mituri, Grecia ar fi rezultatul dragostei tradate dintre zeita Demeter ( zeita recoltei) si Poseidon ( zeul marilor) de aceea se spune ca este tara insulelor si a zeilor.
Inteligent amestec de mare, soare si orase antice imbaiate in brilianta lumina egeeana, Grecia a incantat calatori si turisti timp de multe secole. Turismul s-a dezvoltat incepand cu anii '60. Catre sfarsitul anilor '80 aducea tot atat de multi bani ca toate celelalte industrii la un loc (incepand cu cea a uleiului de masline). Grecia este formata dintr-o parte continentala cu numeroase golfuri si peninsule (Peloponezul, o peninsula legata de continent prin golful Corint) si o parte insulara (aproximativ 3 000 de insule in Marea Egee, Marea Ionica si Marea Mediterana). Insulele cele mai importante sunt Creta, Rodos, Corfu si grupele Dodecaneze si Ciclade. Grecia are aproximativ 15 000 km de coasta. Trecutul si prezentul alterneaza, la fel ca si schimbarile de peisaj, de la cel marin la cel muntos, oferind vizitatorilor experiente memorabile.
Grecia este fara indoiala una dintre cele mai frumoase destinatii pentru vacanta de vara. Este ieftina, ospitaliera, superba iar grecii sunt.... sexy!
Modul de preparare a mancarurilor grecesti reflecta preferinta grecilor pentru un trai imbelsugat si dragostea pentru preparate simple, bine condimentate si pline de  savoare. Frumoasa Elada, cu ceruri albastre si ape stralucitoare ofera o varietate generoasa de ingrediente.
O traditie surprinzatoare la greci este aceea de a sparge farfurii si pahare la diverse evenimente. Acest obicei se pare ca a aparut in anii ’30 cand grecii obisnuiau sa arunce cu cutite in picioarele dansatoatelor, in semn de respect si barbatie. De obicei fetele erau ranite de cutitele aruncate de comeseni astfel ca ulterior cutitele au fost inclocuite cu farfurii si pahare, obiceiul devenind asfel mai zgomotos si mai scump dar mai putin periculos.
Traditia se pastreaza si in zilele noastre atat la sarbatorile particulare cat si in restaurante, aici putandu-se plati o taxa pentru achizitionarea de farfurii si avand acces in sali special amenajate in care se pot sparge farfuriile.
Dansurile traditionale grecesti au puternice radacini in istoria si civilizatia Greciei. In Grecia antica dansul era considerat un dar din partea zeilor menit sa ii faca pe oameni sa uite de griji.
Amintite de Homer si de catre alti scriitori antici dansurile aveau inca de atunci miscari diferite in functie de ocaziile la care erau dansate astfel existand dansuri pentru ocazii religioase, dansuri pentru razboi sau dansuri pentru nunta. Cel mai cunoscut dans este Hasapiko, un sirtaki deosebit de cunoscut mai ales datorita filmului "Zorba grecul", ecranizare a romanului lui Nikos Kazantzakis care il are ca protagonist pe cunoscutul actor Anthony Quinn.

Top 5 cele mai populare insule grecesti

1. Corfu
Orasul Corfu - numit de greci Kerkira sau Kerkyra, este orasul capitala a insulei cu acelasi nume. Insula Corfu face parte din Insulele Ionice, situate intre continentul Greciei si Italia. Corfu este oarecum diferita de celelalte insule grecesti, neavand o vegetatie atat de luxurianta, insa nu este mai prejos in privinta dezvoltarii turistice.
Nici atractiile naturale nu lipsesc: plajele sunt superbe, iar in interiorul insulei veti gasi cranguri cu maslini si 43 de specii diferite de orhidee ce cresc in salbaticie. Viata de noapte de pe insula Corfu nu va dezamagi niciun vizitator, fie ca prefera sa leneveasca dupa cina intr-o cafenea, sau isi doreste sa "arda calorii" in cluburi.

Obiective turistice:
- Parcul acvatic din Agios Ioannis
- Palatul Achillion
- Paleokastritsa
- Muntele Pantokrator
- Muzeul bizantin din Corfu
- Muzeul Arheologic
- Muzeul Artei Asiatice (singurul muzeu asiatic din toata Grecia si este cazat in Palatul Sfantului Mihai si Sfantului George; a fost fundat in 1927. Dupa asta Gregory Manos, un ambasador, si-a donat colectia privata de 10 500 de obiecte de origine Sino Japoneza).

2. Zakynthos
Este cea mai secreta insula a Greciei. Situata in mare Ionica si este cu adevarat un paradis! Zakynthos este o destinatie cu sezon de vara prelungit, soarele mangaindu-i pe turisti pana tarziu aproape de octombrie. Zakynthos , cea impadurita, dupa numele dat de Homer, este o insula – gradina situata in fata coastei de nord- est a Peloponezului, in Marea Ionica, fiind legata de Kyllini prin curse foarte dese de ferry boat. Aceasta este a treia insula, ca marime, din Marea Ionica, o insula verde a poeziei, a dragsotei si a cantecului. Capitala acesteia este la Zante, reconstruita intr-un stil ce reaminteste putin stilul vechi venetian al caselor si drumurilor. Insula se mandreste cu o indelungata traditie muzicala si literara si este bogata si prin frumusetile naturale. Coasta de est este marginita de coline stancoase, pe care se inalta si o cetate venetiana, iar pe alta se intinde platoul Akrotiri cu vile, gradini, livezi de mlastini. Detine ape de culoarea turcoazului si smaraldului.

Obiective turistice:
- Biserica Saint Dionysios
- Biserica Sfintei Mavra
- Castelul Venetian de pe dealul Mpochali
- Biblioteca Municipala (detine carti, fotografi, ziare vechi din al doilea razboi mondial)
- Muzeul Bizantin
- Parcul National Maritim (protejeaza broastele testoase caretta).


3. Santorini
Mari poeti au slavit acest tinut pentru cei 4000 de ani de istorie, supranumindu-l "Paradisul alb intr-o mare de albastru", betia nuantelor de alb in jocul razelor de soare. Daca ar fi sa faci o descriere a orasului, cred ca ar fi de ajuns atat: superbitate si eleganta.
Santorini, bijuteria Marii Egee, nascuta dintr-o eruptie vulcanica, este o insula formata din mai multe insulite: Palea Kemeni, Nea Kameni, Aspronisi,Thira si Therasia. Cea mai frumoasa si mai spectaculoasa insula a Greciei, supranumita "Paradisul alb" din cauza caselor albe, este vizitata anual de turistii dornici de cunoastere.
Romantism, petreceri, restaurante, muzee, galerii de arta, situri arheologice, malluri si buticuri, baruri, sporturi de apa, centre Spa... distractia contemporana, diversificata, plurivalenta este principalul element caracterizant.

Obiective turistice:
- Vulcanul este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zona
- Colonia Akrotiri din Santorini (una dintre cele mai importante asezari pastrate din preistorie, datand din Epoca Neoliticului)
- Muzeul Preistoric Thera
- Episcopia Santorini Panagia este Biserica Bizantina, datand din sec. al XIX i.Hr.
- George Emanuel Argyros Mansion este unul dintre cele mai importante monumente din Santorini
- Muzeul Megaron Gyzi
- Muzeul Naval Oia
- Fabrica de vinuri Boutari


4. Rhodos
Frumoasa insula a soarelui a fost descoperita de Helios - Zeul soarelui si Apollo - Zeul luminii, este una dintre cele mai populare insule grecesti cu un peisaj unic care nu inceteaza sa-si impresioneze vizitatorii. Asezata in sud-estul Greciei, in apropierea Turciei, insula te invita parca sa o descoperi in toata splendoarea ei. Cei ce viziteaza pentru prima oara insula vor avea parte de multe surprize placute mai cu seama daca sunt iubitori de istorie si frumos. Unii au supranumit-o "insula trandafirilor". A fost locuita inca din timpuri stravechi iar castelele, aleile mozaicate, monumentele antice, muzeele si siturile arheologice sunt aici mai raspandite ca in orice alta insula a Egeei. Rhodos are plaje largi, o baza hoteliera solida, extrem de multe atractii istorice si culturale precum si facilitati pentru practicarea tuturor sporturilor de apa.

Obiective turistice:

- Muzeul de Arta Moderna (Nestoridion Megaron)
- Galeria Municipala de Arta
- Centrul de Arta Moderna
- Epavlis, o cladire veche, cu o gradina impunatoare, functioneaza in prezent ca centru cultural, cu o bogata biblioteca, un departament de muzica si spatii expozitionale
- Palatul Marilor Maestri este cea mai impunatoare constructie din Orasul Vechi
- Asklipios Ecclesiastical , muzeu folcloric
- Biserica Panaghia
- Biblioteca Municipala
- Biblioteca Musulmana


5. Creta
Creta este cea mai mare si mai populata dintre insulele grecesti din Marea Mediterana, fiind una dintre cele 13 provincii ale Greciei. Cel mai important oras al insulei este Heraklion, care este si capitala. Insula are cateva orase importante: Heraklion (numit si Iraklion sau Candia), Chania (Hania), Rethymno, Ierapetra, Agios Nikolaos si Sitia. In plus are un relief variat, propice turismului: munti cu platouri superbe, pesteri legendare, dar si plaje care se prelungesc spre apa limpede a marii.
Accesibila, cosmopolita in unele zone dar inca traditionalista in altele, moderna dar si culturala, linistita dar si extrem de agitata, Creta reprezinta amalgamul nunantelor grecesti. In functie de statiunea (sau chiar de hotelul) in care alegeti sa mergeti sejurul vostru poate sa fie ori extrem de dinamic ori extrem de linistit.

Obiective turistice:
- Stramtoarea Samaria
- Manastirea Chryssopigi
- Manastirea Chrysoskalitissa
- Palatul Knossos
- Muzeul de Istorie

Recomand:
http://www.buybooks.ro/greciainsulara-ghiddecalatorie.html

4 comentarii:

  1. ComentariuEu m-am intors din Santorini acum o saptamana si cred ca nu exista destinatie mai romantica decat aceasta.
    Am scris despre aceasta destinatie minunata(locuri vizitate, preturi, cazare, etc.) si am adaugat peste 50 de poze care sper sa va convinga sa mergeti acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. un peisaj ca in basme acolo, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce alt loc mai bun pentru o vacanta decat un loc ce este cunoscut si sub numele de 'Paradisul alb'.

    RăspundețiȘtergere

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...