joi

Conflicte conjugale





Conflictele conjugale au reprezentat intotdeauna o sursa de inspiratie pentru romancieri si cineasti. Filmul lui Danny de Vito, "Razboiul rozelor" (1989), descrie astfel un scandal interminabil intre Kathleen Turner si Michael Douglas. Dar cea mai spectaculoasa cearta conjugala ramane poate cea descrisa de scriitorul Edward Albee in piesa "Cui i-e frica de Virginia Woolf?" ( in prezent puteti vedea aceasta piesa la Teatrul de Comedie din Bucuresti)

"Martha: George? (el isi ridica ochii) Ma faci sa vomit.
George: Poftim?
Martha: Ma faci sa vomit.
George: Nu-i frumos din partea ta sa-mi spui astfel de lucruri, sa stii, Martha.
Martha: Cum? Ce nu este?
George: Nu este frumos.
Martha: Imi place cand esti furios...Chiar asa te vreau...Furios..Dar tu esti las, George...tu chiar n-ai nimic in...
George (intrerupand-o): In burta? Asta e?
Martha: Paiato..."


Psihoterapeutii au cazut de acord asupra existentei catorva situatii declansatoare de conflicte, care, odata stabilite si intelese, pot fi remediate cu un pic de vointa si multa deschidere fata de partenerul de viata. Iata care sunt acestea:

1. Lipsa de incredere
Increderea reprezinta o trasatura de baza pe care orice relatie amoroasa trebuie sa o indeplineasca in scopul de a functiona. Problemele in acest sens apar atunci cand unul dintre parteneri (deopotriva femeia sau barbatul) isi banuieste jumatatea ca ascunde anumite lucruri sau ca nu-si da silinta suficient pentru a face lucrurile sa mearga. In anumite cazuri, apare si banuiala unei eventuale aventuri extraconjugale, situatie in care intervine si gelozia.
2. Dificultati legate de viata intima
Este bine de stiut ca si partenerii care se iubesc foarte mult pot experimenta astfel de probleme. Dilemele cele mai des intalnite in acest sens sunt direct relationate de aspecte precum frecventa actelor sexuale, masura satisfactiei de cuplu sau maniera de a intretine actele sexuale.
3. Certuri cauzate de lipsa banilor
In multe cupluri, banii reprezinta o problema reala, una de care se lovesc zilnic, presanta si greu de solutionat.
4. Aplanarea conflictului
Toate cuplurile au divergente de opinii - secretul nu sta in cantitatea momentelor conflictuale, ci in intelepciunea cu care sunt solutionate. Abordarile distructive de genul tipat, strigat sau aruncat cu lucruri dupa celalalt nu fac decat sa inrautateasca lucrurile.
Asadar, incepeti prin a aduce vorba despre eventualele nemultumiri pe care le aveti vizavi de partener, dar nu o faceti seara, la sfarsitul unei zile lungi de lucru, pentru ca iscati sa nu obtineti efectul dorit! Incercati sa nu reprosati partenerului faptul ca nu va acorda suficienta atentie, ci formulati nemultumirea in asa masura incat sa inteleaga ca aveti mai multa nevoie de el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...