marți

Elogiu trupului tau





Un corp care este judecat, disciplinat sau abandonat este intotdeauna tratat prost, pentru ca nu este simtit la adevarata valoare“, spune Erick Dietrich, psiho-somato-terapeut.
Daca nu il simti din interior, nu ii poti furniza ingrijirile de care are nevoie.
 Prima etapa pentru a-ti resimti corpul este sa-l lasi sa existe, ascultandu-i cerintele.

"Totul se petrece doar in mintea ta" - majoritatea dintre noi au auzit aceasta expresie mai mult de o singură data in viata cand ne plangeam de o suferinta fizica oarecare sau de o dificultate emotionala... Si cu toate ca s-ar putea sa fi negat, probabil ca am banuit in secret ca era adevarat. Problema este ca simpla intelegere intelectuala ca "totul se petrece doar in mintea mea" nu ajuta. Asa cum subliniaza adeseori Osho in discutiile sale, stratul subtire al mintii constiente - partea prin care intelectul intelege ceva - reprezinta numai zece la suta din realitatea noastra. Straturile inconstiente sunt cu mult mai mari si, cand nu ne aflam in contact cu ele, pot sa fie cu mult mai puternice.

Iata cateva idei desprinse din cartea "Echilibrul corp-minte" a lui Osho.

Urmeaza-ti corpul. Nu incerca in niciun fel sa-ti domini corpul. Corpul este fundamentul tau. O data ce ai inceput sa-ti intelegi corpul, 99% din mizeria din viata ta va disparea pur si simplu.
Insa tu nu asculti. Corpul spune: "Opreste-te nu manca!", tu continui sa mananci, iti asculti mintea. Mintea spune: "Este foarte gustos, delicios. Inca un pic." Tu nu-ti asculti corpul. Stomacul spune: "Stop! Ajunge! Sunt obosit", insa mintea spune: "Uite ce gust, inca putin". Continui sa asculti mintea. Daca asculti corpul 99% din problemele tale pur si simplu vor disparea si procentul care va ramane va fi reprezentat doar de accidente, nu de probleme reale.

Mintea este nesabuita, corpul este intelept. Iar daca ai patrunde in profunzimea corpului, exact in acele profunzimi iti vei descoperi sufletul. Sufletul este ascuns in profunzimile corpului.

Corpul sustine tot ceea ce faci. Iubesti, corpul te sustine. Urasti, corpul te sustine. Vrei sa ucizi pe cineva, corpul te sustine. Indiferent ca este vorba despre compasiune, , dragoste, furie, ura- din orice punct de vedere corpul te sustine. Esti inradacinat in corp, esti hranit de corp. Chiar si cand descoperi cine esti, corpul te sustine.
Corpul este prietenul tau, nu este dusmanul tau. Asculta-i limbajul, decodeaza-i limbajul si incetul cu incetul, pe masura ce patrunzi in cartea corpului si ii intorci paginile, vei deveni constient de intregul mister al vietii.

Respecta-ti corpul, iubeste-ti corpul, ingrijeste-ti corpul!

Majoritatea problemelor sunt psihosomatice pentru ca trupul si mintea nu sunt doua lucruri separate. Mintea este partea interioara a corpului, iar corpul este partea exterioara a mintii, astfel incat orice poate sa inceapa in corp si sa ajunga in minte sau invers: poate sa inceapa in minte si sa intre in corp. Nu exista nicio diviziune, nu exista niciun compartiment etans.

Corpul te serveste 70, 80, 90, chiar si 100 de ani si nu exista niciun alt intrument pe care stiinta sa fi fost capabila sa-l inventeze si care sa se compare cu el. Complexitatea sa, miracolele pe care le face incontinuu pentru tine... si tu nici macar nu-i spui multumesc. Iti tratezi corpul ca si cum ar fi dusmanul tau, insa corpul este prietenul tau.
Are grija de tine din toate punctele de vedere cu putinta, in timp ce esti treaz si in timp ce dormi. Cand dormi si pe piciorul tau incepe sa mearga un paianjen, piciorul il arunca jos fara sa te deranjeze pe tine. Piciorul are un mic creier al lui. Astfel, pentru  lucrurile marunte nu trebuie sa se recurga la sistemul central, sa se ajunga la creier- piciorul poate sa faca el insusi atata lucru.

Nu lupta impotriva corpului. Nu este dusmanul tau, este prietenul tau. Este darul pe care ti l-a facut natura. Este parte a naturii Este legat de natura din toate punctele de vedere imaginabile. Esti legat de respiratie, esti legat de razele de soare, de parfumul florilor...
Aflandu-te in armonie cu trupul tau, vei fi in armonie si cu natura, cu existenta.
Respecta viata, venereaza viata!
Viata consta in lucuri marunte, prin urmare daca esti interesat de lucruri mari, iti va lipsi viata.

Intreaga noastra educatie creeaza tensiuni in noi. Iar tensiunea fundamentala este ca nu faci ceea ce "ar trebui" sa faci.
Fa ceea ce natura ta vrea sa faca, fa ceea ce tanjesc calitatile tale interioare sa faca. Ascultandu-ti propria ta inima, vei incepe sa mergi in directia cea buna, fara sa te intrebi vreodata ce e bine si ce e rau.
Nu asculta regulile impuse din afara. Nicio regula impusa nu poate fi buna, pentru ca regulile sunt inventate de oameni care vor sa te conduca.
Uita ca ti s-a spus: "asta e bine si asta e rau". Viata nu este atat de fixa. Lucrul care este bun azi poate sa fie rau maine, lucrul care este rau in acest moment poate sa fie bun in urmatorul.

Cel mai simplu lucru din existenta este sa fii tu insuti.
Nu necesita niciun pic de efort, te afli deja acolo.

Viata este alcatuita din 99% extaz si doar un procent de durere. Insa vietile oamenilor constau 99% din durere si doar un procent de extaz, totul este cu fundul in sus.
Fii tot mai constient de placere, bucurie, de lucrurile pozitive, de flori, de marginile argintii ale norilor intunecati.

Incearca sa fii mai sensibil fata de corpul tau. Asculta-l, iti tot spune o multime de lucruri, dar tu esti atat de concentrat asupra mintii, incat nu-l asculti niciodata.
De cate ori exista un conflict intre mintea si corpul tau, corpul va avea aproape intotdeauna dreptate, deoarece corpul este natural, mintea este formata de societate, corpul apartine naturii nesfarsite si mintea apartine societatii, societatii tale, vremii, timpului. Corpul are radacini adanci in existenta, mintea doar pluteste la suprafata.  Insa tu iti asculti intotdeauna mintea, nu-ti asculti niciodata corpul.


Spune macar din cand in cand:

"TE IUBESC CORPUL MEU, ESTI DARUL LUI DUMNEZEU PENTRU MINE!"



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...