marți

O stare normala... de nefericire?





Forte interioare care ii impiedica pe multi dintre noi sa duca viata pe care si-o doresc sau sa puna in aplicare o hotarare importanta pentru ei, este numita: dependenta de nefericire. Daca observi ca uneori te opresti inainte de atingerea scopurilor; ai o relatie cu o persoana nepotrivita; alegi o cariera care iti provoaca frustrare si nefericire sau, atunci cand iti atingi scopul, il sabotezi intr-un mod inexplicabil; gasesti persoana potrivita, dar te certi cu ea si o indepartezi; alegi slujba perfecta, dar nu poti face fata termenelor-limita, pierzi cateva kilograme dar , le pui imediat la loc, este vorba despre... dependenta de nefericire.

Socrate, Shakespeare, Freud  si altii au recunoscut ca experientele din copilarie au efect profund asupra vietii de adult.
Dependenta de nefericire isi are de multe ori cauzele in copilarie. Este o stare cu care am crescut, am fost obisnuiti si am crezut in mod gresit ca e de fapt fericire. Ca adult nu stim sa traim altfel, starea cu care am fost obisnuiti e ceea ce numim normalitate.

"Singura datorie pe care o ai este aceea de a fi fericit. Fa o religie din a fi fericit."

"De la inceputul inceputului, copilul simte diferenta. De cate ori este nefericit, toata lumea isi manifesta simpatia fata de el, castiga simpatie. Toata lumea incearca sa se arate iubitoare fata de el, copilul castiga dragoste. Si chiar mai mult de-atat de cate ori este nefericit, cineva se arata atent fata de el, copilul castiga atentie.

De la inceputul inceputului, copilul invata politica. Politica este: pari cat mai nefericit, pe urma primesti simpatie, pe urma toata lumea este atenta. Pari bolnav- devii important. Un copil bolnav devine dictatorial; intreaga familie trebuie sa se tina dupa el- orice spune, aceea este regula.
Cand este fericit, nu-l asculta nimeni. Cand este sanatos nimanui nu-i pasa de el. Cand este perfect, nimeni nu este atent cu el.

De la inceputul inceputului alegem latura nefericita, trista, pesimista, intunecata a vietii. Aceasta este una dintre realitati.
Al doilea lucru legat de acesta este: de cate ori esti fericit, de cate ori esti vesel, de cate ori esti in culmea fericirii si exuberant, toata lumea este invidioasa de tine. Invidia inseamna ca toata lumea este antagonica, nimeni nu este prietenos; in acel moment oricine este un dusman. Asa ca ai invatat sa nu fii atat e exuberant incat toata lumea sa devina dusmanoasa fata de tine- sa nu-ti arati exuberanta, sa nu razi.
Uita-te la oamenii care rad. Rad foarte calculat. Nu este un ras care vine din suflet, nu vine din strafundurile fiintei lor. Mai intai se uita la tine, apoi judeca...si pe urma rad. Si rad pana la un punct, pana in punctul in care vei tolera, pana in punctul in care sa nu te simti prost, pana in punctul in care nimeni sa nu devina invidios.

Daca cineva este nefericit, totul este in regula; isi gaseste locul, deoarece intreaga societate este nefericita, intr-o masura mai mica sau mai mare. El este un membru, face parte din randurile noastre. Daca cineva devine exuberant, credem ca a luat-o razna, ca a innebunit. Nu e de-al nostru- si suntem invidiosi.
Din cauza invidiei il condamnam. Din cauza invidiei vom incerca in toate felurile sa-l readucem la vechea lui stare. Numim aceasta stare veche, normalitate. Psihanalistii vor sari in ajutor, psihiatrii vor sari in ajutor pentru a-l readuce pe acel om la starea normala de nefericire.

Societatea nu poate sa accepte extazul. Extazul constituie marea revolutie. Daca oamenii devin exuberanti, intreaga societate va trebui sa se schimbe, deoarece aceasta societate se bazeaza pe nefericire.
Dimineata fiecare are de ales. Si nu numai dimineata, in fiecare moment exista posibilitatea de a alege sa fii nefericit sau sa fii fericit. Intotdeauna alegi sa fii nefericit pentru ca in asta rezida o investitie. Intotdeauna preferi sa fii nefericit deoarece acest lucru a devenit un obicei pentru tine, un model, inttodeauna ai facut asta. Ai devenit eficient in aceasta privinta, a devenit o obisnuinta. In momentul in care mintea ta are de ales, imediat se indreapta catre nefericire.

Nefericirea pare sa se afle la vale, extazul pare sa se afle la deal. Extazul pare foarte greu de atins- insa nu este asa. Adevarul este cu totul altul: extazul este la vale si nefericirea este la deal."

"Incepand din acest moment incearca, incearca sa fii fericit si extatic." -Osho

Cuvintele lui Osho sunt atat de graitoare....



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...