sâmbătă

Te rog, nu ma-ntreba ce mai fac...






"Ce mai faci?"... O intrebare standard , cu raspuns standard, cu rolul de a innoda o conversatie
Punem aceasta intrebare tot timpul. De obicei, nu-i decat un soi de salut politicos, doar un alt mod de a spune "buna ziua". Dar nici nu ne dam seama cat stres le poate cauza acest salut nevinovat oamenilor care trec prin momente dificile. In asemenea situatii este important ca noi sa fim constienti ca, atunci cand punem aceasta intrebare, trebuie sa ne gandim bine daca vrem sau nu, cu adevarat, sa auzim raspunsul. 

Intrebarea "ce mai faci?" te poate pune in fata unui numar coplesitor de alegeri in legatura cu ce sa spui si ce sa nu spui. 

O  intrebare clasica cu un raspuns patetic

Daca raspunzi "Bine", de cele mai multe ori interlocutorul se blocheaza si nu mai stie ce sa zica si s-ar putea ca intrebarea sa se repete. 
Tie de cate ori ti s-a intamplat sa spui: "Bine" si de fapt sa-ti fie "Rau"?  Sa raspunzi "Rau" parca nu suna in regula. Si orice raspuns, altul decat "Bine", aduce dupa sine si alte intrebari ..."indiscrete". 


In loc sa folosim un “ce mai faci?” poate ar fi mai bine sa discutam direct despre ceea ce  ne intereseaza, sau macar sa incercam o alta abordare….
In schitele lui Caragiale, altele sunt intrebarile preliminare cu care se abordeaza amicii...  intrebarea e o provocare: "Ei? Ce zici?", iar  intrebarea "ce faci?" este cel mai adesea orientata spre situatia concreta, cu vigilenta si repros: "Ce faci, Mitica?"....






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...