joi

Boala si trairile emotionale





Ne confruntam in ultimii anii cu o crestere masiva a diagnosticelor de boli grave la varste din ce in ce mai timpurii.

Kübler-Ross evidentiaza 5 etape prin care persoana respectiva trece timp de mai multe luni. Nu este obligatoriu ca o persoana sa treaca prin toate cele 5 etape sau sa le parcurga in ordine cronologica.


1. Negarea este un mecanism de aparare temporar, in fata fricii inerente, negare care consta in refuzul diagnosticului, emitand expresii de genul: „Asta nu mi se poate intampla mie”; „Nu se poate, nu e adevarat”.
Mecanismul de aparare initiat de instinctul de conservare cauta o urma de speranta: „Poate ca doctorii s-au inselat si dignosticul e gresit”; „Poate trebuie sa refacem analizele” etc. Avem totusi de-a face cu un mecanism de aparare temporar, care ne ofera timpul necesar pentru a ne pregati in vederea acceptarii viitorului. Este o reactie normala, dar evitarea confruntarii cu boala nu trebuie sa dureze prea mult, pentru ca inceperea tratamentului cat mai repede este esentiala. Ceea ce ne ajuta in aceasta etapa, ca si in celelalte de altfel, este sprijinul moral sincer din partea celor apropiati.

2. Furia este etapa in care cautam vinovati pentru ceea ce ni se intampla. Este o proiectie in exteriorul nostru a sentimentelor atunci cand nu mai putem mentine prima etapa. Aceasta furie este in general proiectata fie catre ceilalti: „Din cauza ta mi se intampla asta”; „Tu mi-ai facut numai mancare prajita”, fie catre Dumnezeu: „Doamne, de ce imi faci asta?”; „Doamne, cu ce ti-am gresit?”, fie arareori asupra propriei persoane: „Uite unde m-a dus inconstienta”. Consideram ca tot ceea ce ni se intampla este nedrept si de aceea incercam sa ne schimbam soarta prin violenta. Suntem chiar invidiosi pe cei din jur. Este foarte important ca persoanele apropiate sa nu intre in jocul egoist al invinuirilor si sa se comporte cu rabdare si iubire fata de cel furios.  

3. Negocierea sau targuiala apare atunci cand furia s-a consumat. Este genul de troc cu Dumnezeu incercand sa obtinem „o gratiere” fie prin implorare, fie oferind ceva la schimb: „Daca ma fac bine, o sa merg mai des la biserica”. In spatele acestor negocieri este o vizibila stare de vinovatie. Ceea ce este esential sa intelegem este faptul ca boala este manifestarea fizica a unor lucruri pe care le-am facut gresit si vinovatia trebuie eliminata prin intelegere si modificarea comportamentului.

4. Depresia apare atunci cand durerea este coplesitoare, cand am pierdut orice speranta in negociere. Sentimentele de neputinta si de pierdere a sperantei devin inlantuitoare. Apasati de sentimentele noastre, nu vrem sa avem legaturi cu nimeni, dar cei apropiati trebuie in continuare sa aiba rabdare si sa ne sustina in recastigarea increderii in puterile proprii si mai ales in credinta in Dumnezeu, pentru a putea trece la accceptare.

5. Acceptarea, care este altceva decat resemnarea pasiva, presupunand actiune launtrica, este etapa care restabileste adevarul pe care am incercat de multe ori inconstient sa-l acoperim in trecut, sa-l modificam pentru a ne simti mai bine.
Vindecarea noastra fizica depinde in foarte mare masura de vindecarea emotionala, identificand si eliminand din fiinta toate acele incarcaturi emotionale care au cauzat boala, acceptand ca tot ceea ce ni se petrece este ceea ce se putea mai bun in acel moment pentru noi.
( sursa: doctorulmeu.net)

Am trecut prin toate aceste etape. Astazi ma bucur ca am reusit sa accept si sa inteleg  ca boala e un dat, nu o pedeapsa. Am inteles ca vindecarea  fizica are legatura cu vindecarea emotionala. Am invatat ca trebuie sa iau lucrurile si oamenii exact asa cum sunt, sa las toate grijile si temerile in seama lui Dumnezeu si a ingerilor si sa invat sa ma iubesc mai mult.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...