marți

Fa-ma sa rad!






Am mai abordat aceasta tema a terapiei prin ras, insa am simtit nevoia sa revin…. Vad in jurul meu oameni tristi  si ma vad pe mine insami…. cat de greu imi vine uneori sa rad… Mi-am dat seama ca am un simt al umorului destul de slab dezvoltat. Recunosc insa ca am cateva prietene a caror prezenta in viata mea este de-a dreptul o binecuvantare. Chiar reusesc sa ma faca sa rad…sa rad cu pofta!
Ador oamenii veseli, oamenii care ma fac sa rad!

Gandeste-te la ce te-a facut sa zambesti ultima oara… iti aduci aminte?… ok… acum gandeste-te la faza care te-a facut sa razi cu gura pana la urechi ultima oara… mai stii cand s-a intamplat?… sigur?!?…

Lucruri amuzante ni se intampla tuturor, desi nu le vedem ca atare in momentul in care ni se intampla.


Lenny Ravich ( cel despre care v-am mai povestit) este unul dintre sustinatorii terapiei prin ras, cartea sa fiind o oglinda vie a optimismului. “Terapia prin ras” s-a vandut in peste 50.000 de exemplare, fiind un best-seller.                                                                                               Iata ce ne indeamna autorul:
“Sfatul meu pentru toata lumea este sa gaseasca umor si buna dispozitie in fiecare zi. Nu incetam sa mai radem pentru ca imbatranim. Imbatranim pentru ca am incetat sa mai radem. Asa ca haideti sa avem vise. Cand ne pierdem visele, murim. Asa ca multi oameni se plimba in jur ca mortii, si nici macar nu stiu asta. Traieste ti viata, dragul meu cititor, dar nu te atasa de ea. E un dar temporar. Alege dragostea in locul fricii. Opusul dragostei nu este ura. Este frica. Priveste lumea cu iubire, rasete, umor si optimism – si toate ti se vor intoarce din abundenta… ”

“Rasul cu lacrimi, fiind urmare a unei bucurii purificatoare, ne curata sufletul. Lacrimile de tristete sunt la fel de purificatoare. Lacrimile de bucurie ca si cele de tristete vin din aceeasi sursa. Intr-adevar, asa cum spune un proverb in idis : “Sapunul este pentru piele asa cum rasul este pentru suflet.”…..
Intr-o dupa amiaza am fost la o clinica. Am intrebat-o pe asistenta de la receptie daca il pot vedea pe doctor. Telefonandu-i de la biroul ei, aceasta mi-a anuntat venirea: “Domnule doctor, bolnavul dumneavoastra se afla aici.”
Cand am auzit cum mi-a spus, imediat am inceput sa ma simt batran si bolnav. Ma gandeam ca probabil ea stie ceva ce eu nu stiu. Doar este asistenta. Ea mi-a observat limbajul corporal si m-a intrebat daca ma simt bine. Am rugat-o sa-i telefoneze din nou doctorului si sa-i spuna de data aceasta ca omul sanatos ar dori sa-i vorbeasca. I-am precizat ca astfel ma voi simti mult mai bine. Mi-a explicat ca nu putea face acest lucru, din moment ce aceasta era o clinica pentru bolnavi. Dorea de altfel sa spuna ca si daca as fi fost sanatos, regula cea mai importanta pentru vizitarea clinicii era de a fi bolnav. …

A invata sa vezi partile amuzante din lucruri, inclusiv a invata sa razi chiar si atunci cand n-ai chef, poate deveni un obicei ca oricare altul. Tot ce avem nevoie este sa avem o dorinta constienta. Daca esti prea serios iti poate dauna, si chiar iti dauneaza. Umorul si rasul poate salva vieti.
“Rasul este cel mai bun medicament”, obisnuia sa spuna bunica mea. Acum doctorii fac cercetari sa vada daca bunica mea a avut dreptate.

Folosirea creativitatii pentru a le povesti oamenilor situatii jenante ajuta ca magia rasului sa patrunda in atmosfera- iar cand cineva rade ceilalti nu se vor mai simti speriati sau anxiosi. Este ceva datator de putere mai ales in momentele de stres.

Ce-ar fi viata fara umor si fara un raset de calitate? O zi fara un raset adanc in fata absurditatii situatiilor si a noua insine este un mare pacat. Mahatma Gandhi a zis candva: “ Fara simtul umorului, m-as fi sinucis demult. “ Asa ca l-au omorat altii.

…. Am primit lamaia pe care viata ne-o ofera uneori, am pus zahar peste ea, care este umorul si astfel am facut limonada. Niciodata sa nu te iei prea in serios. Adu-ti aminte ca din lamaie poti face limonada.”  



Zambeste!
Zambetul este inceputul rasului. Pionierii in terapia prin ras spun ca poti sa razi fara sa fii neaparat inclus intr-un eveniment amuzant.

Numara in fiecare zi binecuvantarile vietii. Fa o lista!
Simplul fapt de a lua in con­siderare lucrurile bune care ti se intam­pla te tine la distanta de gandurile negative, care sunt o bariera in calea rasului.

Razi de tine!
Daca te astepti sa faci bine tot ce faci, tot timpul, nu prea iti permiti sa ai umor. Daca esti in stare sa mai si razi de ce ti se intampla, te ajuta sa ac­cepti ca micile obstacole nu conteaza asa de mult. Cei care sunt capabili sa se auto-ironizeze au o stima de sine si un sentiment de siguranta mai mare decat ceilalti.

Cand auzi pe cineva razand, intra si tu in joc!
Uneori, rasul si umorul sunt private, dar de multe ori oamenii de abia asteapta sa spuna cineva ceva amuzant pentru a putea sa rada din nou. Spune: ,,De ce radeti? Vreau sa rad si eu!“

Petrece timp cu persoane amuzante, carora le place sa glumeasca.
Acestia sunt oameni care rad cu usurinta de ei insisi si la fel de absurditatile vietii si care sunt obis­nuiti sa gaseasca partea amu­zanta in viata.

Adu umorul in conversatii.
Stimu­leaza discutiile vesele.


Terapia prin ras (exersarea cat mai des a rasului) ne face mai optimisti, ne predispune catre joc si ne ajuta sa ne relaxam si sa depasim cu succes tensiunile si stresul zilnic. Astfel, rasul devine un adevarat element de „igiena emotionala”, care ne ajuta sa ne „curatam” de emotiile negative si sa ne recapatam starea de candoare si buna-dispozitie.
Un copil rade de cca 40 ori pe zi, fara niciun motiv, in timp ce un adult rade in medie de 20 ori pe zi. Scoala, serviciul, conventiile sociale ne determina treptat sa devenim seriosi si sa pierdem capacitatea de a rade în mod spontan. Rasul favorizeaza oxigenarea organismului si stimuleaza diafragmul, contribuind astfel la eliminarea reziduurilor prezente in plamani. In plus, el mareste capacitatea respiratorie si reduce tensiunile musculare. Din punct de vedere cardiovascular, 20 de secunde de ras intens echivaleaza cu 3 minute de mers rapid pe jos. Iar acest lucru este valabil chiar daca radem fara motiv sau din placere, ca si cum ar fi vorba de o terapie.


Iata cateva moduri, prezentate de Lenny Ravich, prin care putem invata sa ne descurcam cu emotiile noastre intr-un mod optimist:

Orice emotie ai avea, ea este semnalul unei nevoi.
Daca esti nervos, fricos sau trist- STOP! Trage aer in piept si intreaba-te: “ de ce am nevoie eu acum?” Incearca sa satisfaci acea nevoie, chiar daca asta inseamna sa ceri ajutor. Cere ce ai nevoie. Cere imbratisari.

Cand te trezesti ca-ti spui lucruri dure, gandeste-te: “Iar incepe acel zgomot in capul meu: Apoi spune-ti: “Alung acest gand. STOP!” Adu-ti in schimb un gand bun si pozitiv. Spune-ti lucruri dragute. Aseaza-te in fata oglinzii. Ofera-ti un compliment. Orice. Nu e usor. E nevoie de exercitiu.

Nu permite gandurilor negative sa intre in viata ta.  Nu-ti petrece viata facand ceea ce nu vrei sa faci.

Cand cunosti oameni incearca sa vezi numai partile lor pozitive. Daruieste complimente. Zambeste mult. “Simuleaza pana iti iese!”. Ceea ce daruiesti vei primi inapoi.

Foloseste suferinta si frica ca sa te ghideze. Indeparteaza-te de lucrurile si oamenii din jurul tau care nu-ti plac.

Traieste-ti toate experientele in prezent.

Razi pentru tine, razi de tine si razi impreuna cu alti oameni cat de mult poti.

Razi cu trecutul!  Este destul de greu sa incercam sa fim veseli atunci cand purtam cu noi povara trecutului. O cale de a ne descurca cu o parte din suferinta, furie, frica si nesansa este sa descoperim umorul in lucruri si apoi sa radem de ele.
  
Terapia prin ras se practica in China si in Japonia din secolul XIX. Poate fi practicata de oricine, indiferent de varsta sau sex.
Pare bizar ca un grup de adulti sa se reuneasca si sa se forteze sa rada, dar nu este asa…






RAZI CAT POTI!

Vizioneaza  zilnic filme de comedie, emisiuni haioase sau cu continut umoristic si citeste cat poti de mult carti sau reviste umoristice.
Cauta sa ai in preajma ta oameni veseli, plini de umor!










2 comentarii:

  1. Opusul dragostei nu este ura. Este frica. Priveste lumea cu iubire, rasete, umor si optimism – si toate ti se vor intoarce din abundenta… ”

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu câțiva ani în urmă am fost foarte surprinsă auzind de terapia prin râs... și chiar am scris un articol în care îmi explicam scepticismul față de această terapie. Între timp, părerile mele s-au schimbat. Am observat cum oamenii se schimbă dacă au în jurul lor alți oameni care sunt veseli.

    RăspundețiȘtergere

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...