marți

Gelozii digitale






Într-o lume tot mai informatizată, dependentă de constrângerile de timp, relațiile care debutează în spațiul virtual câștigă tot mai mult teren în detrimentul relațiilor începute în plan social. Comportamentul oamenilor devine tot mai robotizat, orientat către alegeri tot mai facile…
Frica de a fi părăsit, frica de separare, frica de abandon se poate să se ascundă în gelozie. Frica de a fi trădat, înşelat, abandonat ar putea fi motorul ascuns al geloziei, al răului interior ce se îngemănează şi atinge multe alte emoţii negative. Gelozia antrenează frică, mânia, invidia, ura, tristeţea, frustrarea, posesivitatea.

Astăzi când toți suntem mereu online, rețelele de socializare au preluat  funcția de semnal de alarmă. Fotografii sugestive pe wall, persoane necunoscute în lista de prieteni, postări cu subînțeles sunt doar câteva dintre semnalele care pot atrage gelozii digitale.
Nu mai poate naviga liniștit pe internet și simte cum îi crește tensiunea când se uită pe profilul tău.  Odată stârnită gelozia rețeaua de socializare se transformă într-un adevărat instrument de spionaj. Cele mai frecvente greșeli ale tale în opinia gelosului sunt: mesajele pe care le  trimiți bărbaților din lista ta, atitudinea ta “misterioasă” și bineînțeles  like-urile pe care le dai bărbaților din listă.

Simțindu-te inconfortabil datorită acestui spionaj începi să faci și tu acelasi lucru.

Sexologul Amy Muise susţine că există patru mari motive pentru care gelozia apare în cuplu, ca urmare a activităţilor întreprinse pe Facebook, arată discovery.com.
Primul vinovat este evident, timpul petrecut pe Facebook. Cu cât iubitul tău petrece mai mult timp socializând pe internet, cu atât tinzi să te simţi exclusă, aşa că gelozia îşi poate face apariţia.
Sexologul a ajuns la concluzia că gelozia se naşte şi este alimentată de timpul petrecut pe Facebook chiar dacă din dinamica cuplului nu lipsesc încrederea în partener, stima de sine şi angajamentul faţă de partener.
Al doilea motiv, potrivit lui Muise este uşurinţa cu care poţi relua legătura cu un fost sau fostă iubită, fapt ce generează suspiciuni din partea partenerului.
Sexologul a descoperit în urma unui studiu că 80% dintre utilizatorii de Facebook îşi adaugă în lista de prieteni foşti parteneri de cuplu sau de sex.
Gelozia îşi face apariţia deoarece îţi este foarte uşor să verifici profilul iubitului şi să urmăreşti discuţiile pe care acesta le are cu fostele sale iubiri.
În plus, în viziunea sexologului, Facebook este un loc în care poţi afla mai multe informaţii despre iubitul tău decât ţi-ar mărturisi el. Se pot strecura detalii compromiţătoare, care îţi pot trezi gelozia.

Tot rețelele de socializare se fac "vinovate" și de apariția invidiilor digitale. Cu toții postăm fotografii cu locurile pe unde mergem și cu vacanțele minunate pe care le petrecem. Uneori astfel de postări pot fi inspiraționale pentru unii dar frustrante pentru alții. 
Este imposibil ca toți "prietenii" tăi să se bucure că tu te bucuri! Cele mai simple metode de a afla cine te invidiază și cine nu, se pare că sunt like-urile și comentariile, pe care le primești sau nu.

Oare gelozia și invidia digitală sunt mai periculoase decât cele clasice? Dacă ne gândim la energiile negative pe care le putem atrage, am putea spune că ambele sunt la fel de periculoase.
Dar asta nu ne împiedică să ne "implicăm" la fel de frenetic în a posta, a da like sau a comenta! De ce? Pentru că până la urmă rețelele de socializare au și părțile lor bune: aflăm noutăți, scăpăm de plictiseală, împărtășim emoții și sentimente, ne inspirăm din postările celorlalți și îi inspirăm la rândul nostru pe alții, primim feedback, ne gâdilăm propriul ego și gâdilăm ego-ul celorlalți.
Gelozia și invidia nu le putem evita indiferent de locul în care ele se manifestă, fie că-i vorba de lumea reală, fie că-i vorba de lumea virtuală.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...