miercuri

Impresii despre Paris




“A respira Parisul conservă sufletul.”- Victor Hugo

În clasa a cincea am început să învăț limba franceză. Apoi am urmat, cam tot în aceeași perioadă, cursuri de limba franceză la Institul Francez din București. Eram fascinată de această limbă și de imaginile pe care le vedeam în poze și la tv. De atunci am început să visez la Franța, la Paris.
În acest an, de Ziua Îndrăgostiților acest vis a devenit realitate. Recunosc că am luat această decizie mai mult impulsional gândindu-mă că e  cazul să iau măsuri și să nu mai aștept să ajung la Paris însoțită de vreun Prinț.  După ce am plătit excursia am început să mă gândesc că ăsta este masochism... să pleci la Paris de Ziua Îndrăgostiților ca femeie singură, e oarecum o nebunie. Însă a fost perfect! Am întâlnit oameni drăguți și la propriu și la figurat. Un oraș minunat, o atmosferă ce te îmbie la visare.

Am ales Blue Air... 90 de euro biletul de avion dus- întors ( fără bagaj de cală). Ca de obicei, în cazul Blue Air,  avionul a avut întârziere. Am reușit să ajung la Paris în 3 ore, dacă mai dura încă 3 ore îmi puteam imagina că merg în Tenerife ( 6 ore durează zborul către Tenerife J ) .
Zborul a fost ok, însă serviciile lasă de dorit... înțeleg că este low cost, însă.... o apă Bucovina la jumătate costa 2 euro sau 10 lei, un cappuccino LA FESTA(!!!!! ) 2 euro sau 10 lei, cafeaua era „3 în 1”( !!!!) și avea același preț (măcar de ar fi fost cafea la ibric J , mie aceste „3 în 1” nu-mi priesc deloc, îmi provoacă greață L ).

Cazarea am luat-o de pe booking. Am ales apartament. Prețul la apartament este mult mai ok decât la hotel. Apartamentul era nou renovat, utilat inclusiv cu mașină de spălat, plasat lângă stația de metrou Montparnasse Bievenue. Despre Montparnasse unii spun că este o zonă proastă, însă nu este deloc așa sau probabil are și acest cartier zone proaste ca și alte cartiere, însă nu am dat de ele. Apartamentul s-a aflat la bulevard, de la o fereastră se zărea Turnul Eiffel, de la cealaltă Turnul din Montparnasse.  La cîțiva pași se afla și un super market de unde am făcut cumpărături.

În prima seară am țopăit de fericire până la Turnul Eiffel. Apoi, de oboseală și din cauza ploii, care a început, m-am mai potolit J

Cu ce m-am deplasat

Cel mai mult am folosit metroul. Circulă foarte bine, însă este foarte întortocheat. Multe stații, multe linii, dar foarte util. O călătorie cu metroul costă 1,70 euro. Am ales varianta de 10 calătorii, care costă 13, 70 euro.  Biletul de metrou poate fi folosit și la autobuz. Pe fiecare autobuz, în stație apărea mesajul „mă urc și taxez”, sincer nici nu prea ai cum să nu taxezi întrucât urcarea se face numai prin față, pe la șofer. Nici la metrou nu e indicat să te strecori întrucât vin controlorii în grup J
În metrou pe ici pe colo mai apare câte un concetățean de-al nostru care cântă la acordeon... Ai lor „cântăreți de metrou”  cântă la chitară și la microfon.
Întâlnești cerșetori pe la metrou și chiar pe Champs Elysees și din păcate sunt români.
Am luat si autobuzul turistic. Îl recomand pentru că trece prin toate locațiile esențiale ale Parisului și asculți la căști istoria locurilor respective. Autobuzul turistic costă 36 de euro pentru 2 zile.

Ce am mâncat

În principal am mâncat de la super market, însă nu puteam rata celebrul croissant și cafeaua de dimineață. Un espresso mic costa 2,50 euro, un cappuccino între 5,50- 7 euro. Un croissant, 1,20 euro. 


Ce am vizitat

1. Turnul Eiffel



Structura a fost construită între anii 1887-1889 din oţel produs la Reşiţa, în România. Turnul Eiffel mai are în compoziţie oţel de la furnalul din Govăşdia, localitatea Ghelar din judeţul Hunedoara. Ea urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarului Revoluţiei franceze. A fost inaugurat pe 31 martie 1889 şi deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oţel, folosind două milioane jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranţă în acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit în construcţia turnului, în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcţionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice” (wikipedia.org)

 2. Turnul din Montparnasse
Poți urca pe terasa clădirii, adică la etajul 59, mai exact la 200 m înălţime, de unde poţi vedea tot Parisul, sub cerul liber.





3. Cimitirul din Montparnasse
 Aici se află și mormintele lui Cioran , Ionesco și alți români celebri. În afară de mormânt, spiritul lui Brâncusi mai e prezent aici prin sculptura “Sărutul”, realizată în 1910 ca monument funerar pentru o tânără rusoaică ce s-a sinucis din dragoste.
"Sărutul" este una din cele mai celebre sculpturi din Montparnasse și una din creațiile importante ale lui Brâncusi. Ideea principală este simplă: iubirea ca fuziune între două entități separate reface unitatea originală a vieții.












4. Grădinile Luxembourg
 Peste 200 de statui punctează pajiştile şi terasele Grădinilor Luxembourg. Aici este locul unde se găsesc statui de dimensiuni mici, care exprimă libertatea, împreună cu alte 200 de statui în care se pot distinge simboluri ale istoriei, artei şi literaturii franceze.
Statuia reginei Franţei este susţinută de un piedestal din piatră şi inconjurată de o fântănă care îi poartă numele: Fântâna Maria de Medicis.
În partea de vest, partea sălbatică a grădinilor, se găsesc stupi de albine, carusele, dar şi multe statui şi sculpturi.
Statuia Libertăţii, o replică din bronz la scară mică după original, care a fost făcut cadou de sculptorul Augusto Bartholdi oraşului Paris, se regăseşte tot în partea de vest.


5. Place de la Concorde
 Place de la Concorde, situată între Arcul de Triumf și Grădinile Tuileries, la intrarea spre Bulevardul Champs-Élysees,  este una dintre cele mai mari piețe ale Parisului, având o suprafață de 8 hectare (este a doua dupa Piața Quinconces Bordeaux).
În piață tronează un obelisc înalt de aproape 23 m, vechi de peste 3300 de ani, primit cadou din partea Egiptului. Obeliscul se ridică pe un soclu de 9 m și este acoperit de o piramidă din bronz aurită.
Dacă vizitați Parisul cu metroul coborâți la stația Concorde. Cartierul în care se află Place de la Concorde se numește Madeleine.


6. La Madeleine
Templul grecesc este puțin mai la nord de Place de la Concorde și este cunoscut sub numele de "La Madeleine" sau "L'eglise de St-Marie-Madeleine". Această clădire impunătoare este de fapt o biserică, închinată Mariei Magdalena. În franceză Magdalena este numită Madeleine, de aici și numele clădirii.


7. Arcul de Triumf
Arcul de Triumf măsoară 49,5 metri înălțime, 45 de metri lățime și 22 în adâncime și este al doilea Arc de Triumf ca mărime existent în lume. Cel mai mare Arc de Triumf din lume este cel din Phenian (Coreea), are 60 de metri înălțime și 50 de metri lățime.
Arcul de Triumf din Paris este atât de mare încât în cadrul festivităților dedicate încheierii Primului Război, un pilot foarte iscusit a zburat cu biplanul său pe sub el.


8. Bulevardul Champs Elysees 
Champs-Elysees e cunoscut în Franța sub numele de "La plus belle avenue du monde" (Cel mai frumos bulevard din lume) și se întinde de la Piața Concorde pînă la Arcul de Triumf. A fost renovat și s-au construit trotuare largi din granit. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Parisului.



9. Notre Dame
Capodopera gotică este localizată în Ile de la Cite, o mică insulă în inima orașului. Episcopul Parisului Maurice de Sully a început construcția în 1163. Catedrala trebuia construită în noul stil gotic dorindu-se să reflecte statutul Parisului de capitală a regatului francez. A fost prima catedrală construită la o scară uriașă devenind astfel prototipul pentru catedralele ce s-au construit în Franța.

În fața catedralei se află o placă mică rotundă de aur care era folosită ca punct de reper pentru măsurarea distanțelor.
Așează-te pe acea placă, cu fața spre Notre Dame și învârtește-te în sensul acelor de ceasornic ( foarte importanat acest amănunt), șoptind dorința pe care ți-ai pus-o în timp ce te răsucești de trei ori, oprindu-te apoi în același loc din care ai pornit. Dorința ta se va împlini!
Dacă este așa sau nu, vă voi spune eu la momentul potrivit! J  Mie  această catedrală mi-a transmis o stare de bine și o liniște sufletească! 



10. Basilica Sacre Coeur
 Este închinată inimii sacre a lui Iisus. Clădirea se află în cel mai înalt punct din oraș. În 1873 consilierii orașului Paris au votat o lege ce privea exproprierea terenului din vârful dealului Montmartre pentru construirea basilicii. Arhitectul Paul Abadie a proiectat basilica după ce a câștigat un concurs împotriva altor 77 de arhitecți. Acesta era deja cunoscut pentru munca sa de restaurare a Catedralei Sf-Front din Perigueux.

O candelă mică costă 2 euro, atât la Sacre Coeure cât și la Notre Dame.


11. Moulin Rouge
 A fost construit în anul 1889 de către Josep Oller, care la acea vreme deținea și Olympia, un alt local celebru din Paris. Moulin Rouge se află în apropiere de Montmartre în Cartierul Roșu al Parisului numit Pigalle și este ușor de localizat datorită celebrei mori de vânt de culoare roșie pe care o are pe acoperiș. Moulin Rouge este celebru datorită faptului că este considerat locul în care a luat naștere forma modernă a dansului can-can. Astăzi Moulin Rouge este un obiectiv turistic de seamă și oferă dans și divertisment clienților săi din întreaga lume. Decorul din interiorul cabaretului încă păstrează mult din romantismul Franței de la începutul secolului XX.


12. Muzeul Erotismului
 Se află în apropiere de Moulin Rouge, se adresează în mod evident persoanelor peste 18 ani și explorează fenomenul erotic de-a lungul istoriei, evoluția sa și manifestările sale în diferite culturi.
Galeriile sale includ fotografii, desene și documente datate încă din secolul al XIX-lea ce vorbesc despre prostituție și felinarul roșu din Paris, inclusiv “casele de fericire” ce împânzeau Orașul Luminilor. Turiștii au ocazia să vadă sculpturi din Africa, China, Japonia, India, precum și filme pornografice vechi.


13. Domul Invalizilor
 Domul adăpostește și Muzeul Armelor (cel mai mare muzeu militar din lume), Biserica Domului (proiectată de Hardouin Mansart pentru Ludovic al XIV-lea) și Muzeul planoreliefurilor.
Pe lângă mormântul lui Napoleon (realizat din porfir finlandez roșu având o bază din granit verde) se află și mormintele membrilor familiei lui Napoleon (frați, copil), a câtorva ofițeri care l-au servit precum și a multor eroi militari francezi.


14. Podul Alexandru al III-lea
 Podul este decorat cu felinare, îngeri și nimfe. La capetele podului sunt statui poleite cu aur așezate pe piloni de 17 metri înălțime. Fiecare ornament al podului a fost creat de artiști diferiți. Deși construcția podului a început în mai 1897, prima piatră fiind așezată de Țarul Nicolae al II-lea în octombrie 1896, acesta a fost inaugurat abia în anul 1900 la “Expoziția Universală”. Podul, care reprezintă simbolul prieteniei ruso-franceze, a fost numit după tatăl Țarului Nicolae al II-lea, Țarul Alexandru al III-lea.


15. Pantheonul
Pantheonul este așezat pe muntele Ste-Genevieve, în apropiere de Universitatea Sorbonna și de Grădinile Luxembourg. Locul unde se află Pantheonul a fost ales de regele Clovis și a fost construit pentru ca acesta să fie înmormântat în el.
În 1806 clădirea a fost transformată din nou în biserică, dar din 1885 Pantheonul a devenit iarăși o clădire civilă. Designul podelei are motive grecești fiind lungă de 110 metri și lată de 85 de metri. Veranda, a fost inspirată din Pantheonul de la Roma. Cripta acoperă toată suprafața și găzduiește multe personalități franceze precum: Victor Hugo, Voltaire, Jean Monnet, Marie și Pierre Curie și Emile Zola.


16. Muzeul d'Orsay
Clădirea care găzduiește Muzeul d’Orsay este o fostă gară, Gara d’Orsay, construită la timp pentru Expoziția Universală din anul 1900. Gara a fost punctul final al căilor ferate din sud-vestul Franței până în anul 1939, când peroanele sale au devenit prea mici pentru noile trenuri ce intraseră în circulație. A continuat să fie folosită pentru trenuri regionale mai mici iar o parte din ea a devenit oficiu poștal în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


17. La Defense
La Defense este un cartier nou unde se găsesc multe clădiri moderene de birouri. În Defense puteți admira zgârie-nori în mai multe forme precum și multe construcții făcute din geamuri și oțel.
De asemenea, tot în Defense este și Arcul din Defense, o clădire înaltă sub forma unui cub gol care are o platformă de observație.
Arcul din Defense a fost construit la inițiativa fostului președinte francez Mitterrand, care a dorit o versiune demnă de secolul XX a Arcului de Triumf. Cu toate acestea design-ul arhitectului danez Otto van Spreckelsen aduce mai mult cu un cub decât cu un arc triumfal. Are 106 metri iar părțile laterale sunt spații de birouri.
Lângă arc se află mall-ul “Quatre temps” care, în momentul în care a fost construit a fost cel mai mare mall din Europa.



18. Opera 
Opera a fost construită între anii 1862 și 1875, arhitectul său fiind Charles Garnier. Ideea de a se construi o operă nouă a apărut încă din anul 1820 atunci când, după începerea lucrărilor, s-a descoperit un lac subteran amintit și de Lloyd Webber în „Fantoma de la Operă”. Deși această problemă a fost rezolvată, lacul încă există sub pivnița clădirii.


19. La Conciergerie si Sfanta Capela
Conciergerie și Sfânta Capelă includ rămășițele celui mai vechi palat regal francez (Palatul Orașului),care a fost transformat într-o închisoare în sec al XIV-lea (a fost prima închisoare din Paris în 1391). Locul a fost ales de Filip cel Frumos la începutul secolului al XIV-lea pentru a construi un palat care să simbolizeze puterea sa, descris la vremea aceea ca fiind unul din cele mai impresionante palate ale Evului Mediu.


20.  Muzeul Rodin
Acest muzeu, care este un tribut pentru cel mai cunoscut sculptor al Franței, este un obiectiv turistic ce nu trebie ratat de nici un admirator al frumosului și în special al operei lui Auguste Rodin.

  
21. Grand Palais
Grand Palais din Paris (Marele Palat) a fost construit pentru Expoziția Mondială din 1900. Clădirea este celebră pentru acoperișul său enorm făcut din sticlă. În anul 1900, Paris a fost ales să fie gazda Expoziției Mondiale.
Grand Palais este și în momentul de față cea mai mare clădire din fier și sticlă din lume, un titlu ce a aparținut inițial clădirii Crystal Palace din Londra, care a fost distrusă de un incendiu. Marele Palat din Paris cu stilul de Belle Epoque conține 9400 de tone de fier, are 15000 de metri pătrați de sticlă și aproximativ 5000 de metri pătrați de acoperiș din fier și zinc. Exteriorul este din piatră și este decorat cu mozaic colorat și diferite sculpturi.


22. Petit Palais
Situat chiar față în față cu Grand Palais, superbul Petit Palais găzduiește o extraordinară colecție de opere de artă ce datează din secole diferite.
Redeschis în anul 2005 după mai bine de patru ani de renovări, Petit Palais din Paris a fost ridicat ca și omologul său de peste stradă, Grand Palais, pentru Expoziția Mondială din 1900. 


23. Place Vendome
Place Vendome, o piață celebră situată în primul arondisment din Paris a fost creată ca un monument închinat gloriei armatelor lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. Place Vendome a fost înființată în anul 1702.


24. Grădinile Tuileries
Grădinile Tuileries se numără printre cele mai vizitate atracții ale Parisului datorită locației foarte centrale de care se bucură și proximității față de Muzeul Luvru și Place de la Concorde. Grădinile Tuileries sunt parte integrantă dintr-o axă centrală ce se întinde de la Luvru pînă în La Defense, districtul de afaceri a Parisului.



25. Teatrul de Comedie Franceză
Este cel mai vechi teatru din Paris. Clădirea datează din secolul al XVIII-lea. A fost înființat în 1860 în perioada Iluminismului. A fost complet renovat în 1960. Majoritatea reportoriului este clasic.  Persoanele sub 27 de ani beneficiază de bilete la preț redus.



26. Montmartre
Desemnat în mod oficial un cartier istoric, Monmartre este unul dintre cele mai pline de culoare cartiere din Paris astfel încât nu surprinde pe nimeni faptul că această zonă este extrem de populară în rândul turiștilor.
Pentru a ajunge în vârful dealului Montmartre, vizitatorii se pot folosi de funicularul ce merge până la Basilica Sacre Coeur. Există și un autobuz special numit Autobuzul Montmartre care are stații în apropierea celor mai notabile atracții din această zonă.
Desigur cel mai de seamă obiectiv turistic din Montmartre este Basilica Sacre Coeur.


27. Muzeul Luvru
Deține una dintre cele mai valoroase colecții de artă din lume. Istoria tumultoasă a muzeului Luvru cuprinde peste opt secole de planuri, construcții și reconstrucții, dirijate de regii Franței, până la președintele François Mitterrand, care a construit faimoasa piramidă de sticlă de la intrare.
La muzeul Luvru le puteți admira pe două dintre cele mai faimoase doamne ale artei: Monalisa cu eternul său zâmbet și Venus din Milo fără brațe. Însă acestea sunt doar două dintre punctele de atracție a colecției de 30.000 de opere.
Colecția de artă a muzeului Luvru este împărțită în șapte sectoare: Antichități egiptene, Antichități orientale, Antichități grecești, etrusce și romane, Sculptură, Pictură, Artă decorativă și Arta grafică.



28. Școala Militară
 Este un vast complex de clădiri, situate la sud-estul Parcului "Champ de Mars".
A fost construită în 1750, în timpul regelui Ludovic al XV-lea, la insistenţele amntei acesteia Madame De Pompadour. Iniţial purta numele de Academia Militară Regală şi era destinată educaţiei copiilor ofiţerilor săraci.
Astăzi este deschisă publicului vizitator doar cu permisiune specială.


29. Trocadero
Este situl pe care în prezent se află Palatal Chaillot. Este vis-a –vis de Turnul Eiffel , iar Dealul Trocadero este un deal pe care odinioară exista un mic sat.  Numele provine de la un golf din sudul Spaniei.
Nu ezitați să vizitați Grădinile Trocadero și Palatul Chaillot ;)


30. Pont Neuf
În mod paradoxal, Pont Neuf (Podul Nou în franceză) este cel mai vechi pod din Paris.
Este cel mai cunoscut pod din Paris, iar împreună cu Pont Alexandre III, unul dintre cele mai frumoase.
Podul are un total de 12 arcade, 7 din ele fiind pe unul din sectoare care uneste Ile de la Cite de malul drept al Senei și celelalte 5 pe sectorul care unește Ile de la Cite de malul stâng.


31. Podul Iubirii de peste Sena
 Sute de lacăte mai mici sau mai mari sunt prinse de grilajul podului, iar tot atâtea chei sunt aruncate în apele Senei.


32. Galeriile Lafayette
 Unele dintre cele mai faimoase articole de moda, semnate Christian Lacroix, Jean-Paul Gaultier sau Chanel, sunt expuse la galeriile Lafayette din Paris. Galeriile care și-au sărbătorit centenarul în 1996 au devenit în timp una dintre atracțiile principale pentru cei ce vizitează Parisul. Chiar dacă nu este un loc bun pentru cumpărături cu buget redus, cu siguranță este un loc de văzut!
Mi-a plăcut tare mult!


33. Cafe de la Paix
Cafe de la Paix este o cafenea faimoasă în districtul 9. A fost concepută de către arhitectul Charles Garnier, celebru pentru cealaltă realizare a sa, Opera Garnier. Cafeneaua a fost inaugurată în iunie 1862 pentru a servi clienții hotelului Grand-Hotel de la Paix și numită așa după strada de lîngă, Rue de la Paix.
Proximitatea cu Opera Garnier a adus în cafenea, de-a lungul timpului, multe personalități, precum: Jules Massenet, Emile Zola și Guy de Maupassant. În timpul Belle Epoque, ea a mai fost vizitată și de către Serghei Diaghilev sau regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii.


Sfaturi:

-          dacă alegeți Blue Air, de la aeroportul Beauvais veți lua un autobuz care pentru 16 euro vă va duce la o stație de metrou în Port Maillot
-          dacă vreți cazare ok și la un preț acceptabil alegeți apartament sau garsonieră
-          circulați cu metroul, se circulă foarte bine
-          souveniruri puteți cumpăra la prețuri ok din zona Moulin Rouge și din zona Notre Dame
-          dacă aveți buget limitat mâncați în cameră produse de la super market
-          dacă sunteți fumători cumpărați-vă țigări de acasă. La Paris țigările se vând numai în magazinele Tabac și un pachet de țigări costă 7 euro
-          luați în calcul eventuala ploaie… o pelerină de ploaie la magazinele chinezilor din Montmartre costă 2,50 euro
-          nu alegeți să vizitați muzeele și catedralele în weekend, atunci sunt cozi infernale
-          pentru a vizita lejer acest minunat oraș vă trebuie măcar o săptămână.

 NU FACEȚI CA MINE!

Am vizitat toate cele de mai sus în 5 zile. Am mers în fiecare zi câte 13 ore…. cred că îmi va lua o lună să mă refac J


Paris, je t'aime!


Cu siguranță mă voi întoarce la Paris... mi-au mai rămas atât de multe de făcut și de văzut!!! 



Un comentariu:

  1. Super! Excelent ! Contine tot ce i-ti trebuie daca vrei sa vezi frumosul oras Paris.

    RăspundețiȘtergere

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...