vineri

Intalnirea cu visele







In fiecare noapte, visele ne iau si ne duc intr-o fascinanta calatorie interioara. Din pacate, rareori ne intrebam ce-ar putea insemna visele noastre. De fapt, ele ne ajuta sa intuim lucruri relevante despre relatiile personale, sa identificam si sa rezolvam conflicte ascunse. Ele pot fi ca niste semne indicatoare, adeseori aratandu-ti cea mai buna cale de urmat, atunci cand nu stii ce decizie sa iei.

Dintotdeauna visul a avut interpretari. Oamenii au simtit ca visul are un sens. De cele mai multe ori se considera ca visul spune ceva despre viitor. Visul prezice ceea ce urmeaza - par a spune cei mai multi interpreti. Interpretarea stiintifica a visului nu a putut exista cu adevarat pana la finalul secolului XIX. Motivul? Atunci Freud a introdus, intr-un mod autentic, un continut psihologic care, desi nu era chiar nou, a revolutionat si a instituit o noua stiinta (mai corect spus, o noua hermeneutica) - psihanaliza.
Visele reprezinta o oportunitate de autocunoastere. Ele sunt expresia prin care sufletul cauta sa mentina integralitatea fiintei noastre pe calea evolutiei personale, eliberandu-ne in acelasi timp de vechile atitudini care, tinandu-ne prizonieri ai trecutului, nu ne mai sunt de nici un folos. Singurul limbaj pe care-l cunoaste sufletul sunt simbolurile.
Nu putini sunt cei care sustin ca nu viseaza, insa acest lucru este imposibil, ei, de fapt nu retin visele. In general putem clasifica astfel visele:
1 - Vise simbolice
2 - Vise compensatorii
3 - Vise legate de starea de sanatate
4 - Vise legate de gasirea solutiilor unor probleme
5 - Vise telepatice
6 - Vise premonitorii
7 - Vise lucide
8 - Cosmaruri
Nu toate visele au acelasi impact asupra ta. Unele par a fi simple impliniri ale unor dorinte. Poti visa ca faci dragoste. Poti visa ca bei apa. Poti visa ca esti intr-o cofetarie si mananci un tort mare cat o zi de post. Interpretarea lor nu pare foarte complicata - ca si cum ti-ai indeplini o dorinta, iar aceasta dorinta este usor de identificat.
Se spune despre vise ca sunt realizarea unor dorinte intr-un plan simbolic, ca o compensatie la unele nerealizari sau ca si cum o tendinta, pulsiune sau nevoie este resimtita ca fiind incapabila sa se exprime intr-un plan real si atunci este compensata ca atare. Alte vise au un impact puternic. Ele par a spune mult mai mult despre tine. Sunt vise puternic implementate, care au tot felul de simboluri mai greu de inteles. Ele pot fi expresia unor arhetipuri sau simboluri care, indiferent daca le consideri ale tale sau universale, exprima o latura importanta despre tine.
Eu fac parte din categoria celor care retin visele si pot spune ca intr-adevar, unele dintre ele sunt premonitorii.
Freud spunea ca, daca notam dimineata ceea ce ne amintim despre vis si vom citi ceea ce am scris dupa o anumita perioada, vom observa ca acel vis este raspunsul unor probleme ce ne-au framantat la momentul respectiv. Daca adormi cu o anumita problema sau intrebare in gand, noaptea subconstientul va lucra la rezolvarea problemei respective, iar dimineata te vei trezi cu ideea care iti da rezolvarea sau raspunsul. Am probat aceste lucruri si functioneaza!

Este necesar sa pleci de la premisa ca ceea ce exprima visul este un element care poate contine informatii surprinzatoare despre tine. Interpretarea visului tau este in esenta un joc. Un joc pe care poti sa-l faci sau nu. Dar, vei constata ca, daca faci acest joc, el te va ajuta sa intelegi anumite lucruri.

In arta feng-shui exista un remediu pentru somn numit "prinzator de vise"...
Un remediu deosebit de puternic, ideal si pentru protectia copiilor agitati in timpul somnului.  Acest remediu indeparteaza cosmarurile si gandurile negative si atrage linistea si calmul.  Se agata deasupra patului pentru a calma somnul si a atrage visele frumoase. 


De citit:
  1. „Interpretarea viselor” de  Sigmund Freud  

2. „Amintiri, vise, reflectii” de  C.G. Jung 

3. „Intalnirea cu visele. 
Cum sa-ti intelegi visele si sa le folosesti pentru dezvoltarea personala” de Ruth Berry

4. "Enciclopedia visului" de James R. Lewis






Vise placute, dragii mei! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...