sâmbătă

Andaluzia: Malaga, Granada, Nerja, Gibraltar




Am vizitat o parte a  Andaluziei, pe care v-o recomand cu mare drag. Vă asigur că nu veți regreta, dacă veți alege această destinație. Iată, cum am pornit în această călătorie, ce mi-a plăcut și ce am văzut, în cele 7 zile petrecute acolo.

 Apartament Livin4malaga
Am pornit spre Malaga, cu Alitalia. Prețul biletelor de avion a fost cu mult mai mic decât al altor companii aeriene. Dezavantajul: escala. La dus am avut escală de o oră, la Roma. La întors, a fost ceva mai ”tragic”... 5 ore escală, la Roma. Așadar, dacă doriți un preț mai mic, pregătiți-vă cu multă răbdare J) Cazarea am ales-o de pe booking. Un apartament superb, chiar în centrul Malagăi. De cele mai multe ori, alegem cazarea la apartament deoarece prețul este mai bun decât la hotel, iar confortul este altul. Chiar te simți ca acasă.

MALAGA
Este un oraş mare din sudul Spaniei şi reprezintă unul dintre destinele turistice cele mai importante din Spania, Europa cît şi de pe litoralul mării Mediterane.Este oraş municipiu şi centru geografic de pe Costa del Sol, zonă turistică ce se extinde din Nerja pînă la Manilva (limitele de est şi de vest ale provinciei Malaga) cu o lungime totală de 160 Km de plajă. În anul 2011 populaţia oraşului atingea 568.030 de locuitori.

În Malaga s-a născut renumitul pictor spaniol Pablo Picasso. Malaga este un oraş cosmopolit, plin de minunăţii situat intru-un golf încîntător din sudul Andalusiei. În acest oraş soarele străluceşte întotdeauna.Malaga cu lumina sa spectaculară, se caracterizează prin bulevarde imense străjuite de palmieri , o viaţă de noapte însufleţită, muzee renumite şi restaurante marinăreşti excelente.

Ce am vizitat

Biserica Santiago a fost fondată în anul 1490. Punctele de atracţie ale lăcaşului sunt turnul în stil vasal şi interiorul baroc. În biserica Santiago se află şi pictura lui Pablo Picasso "Certificatul de botez".

Casa memorială Pablo Picasso- Casa este locul unde s-a născut Pablo Picasso. Din 1991 face parte din sistemul Muzeelor Spaniole. La parter se află o mică expoziţie de ceramică, iar la etaj obiecte şi lucruri ale pictorului: o cămaşă albă cu broderii pe care a folosit-o la botezat, primele pensule şi un şevalet, o mică biblioteca şi un birou. Peste drum, de casa memorială Pablo Picasso, se află un mic bar ce îi poartă numele.

Tapas
La barul Pablo Picasso am mâncat cel mai bun tapas (Tapas = Aperitiv. Costă 2 euro/ 1  castronelJ )

Castelul Gibralfaro. Această magnifică construcţie datează din secolul XIV şi a fost înălţată din ordinul lui Yusef I din Granada, pe un vechi aşezămînt şi far fenician, de unde provine numele castelului "gebel-faro"( stînca farului). Castelul este renumit, fiind scenariul final de cucerire a oraşului Malaga de către Regii Catolici în anul 1487. După un asediu de 3 luni armata castellană a reuşit să ocupe oraşul apărat cu dinţii de către 15 000 soldaţi africani şi războinici malagheni.Aceştia au cedat doar în faţa foametei, după ce regele Ferdinand a pus stăpînire pe cetate. Tot ce a mai rămas în picioare din acest monument sunt turnurile de apărare ce se ridică maiestuoase deasupra pădurii de pini şi eucalipţi.

Catedrala din Malaga a fost construită între anii 1528 şi 1782 în apropierea unei moschei.Deşi în planurile iniţiale apăreau 2 turnuri, în lipsa banilor a fost terminat doar un turn.De aici vine numele popular al catedralei, "La Manquita". Combinaţia de stiluri este evidentă deoarece catedrala s-a construit de-a lungul a 254 de ani de muncă; predomină stilul renascentist dar se poate observa o combinaţie a stilurilor gotic, baroc, izabelin, neoclasic,etc. Capelele laterale ascund adevărate opere de artă: statuia Maicii ce plînge Pedro din Mena, Cristos pe cruce de Alonso din Mena, Sfînta Virgen Rosario de Alonso Cano..

În acestă catedrală am simțit o energie aparte. Am simțit că mi s-au încărcat bateriile. Aici i-am găsit reprezentați pe Sfântul Nicolae, Arhanghelul Rafael...

Cetatea Alcazaba- După o scurtă plimbare dinspre Piaţa Aduana ajungem faţă în faţă cu impresionantul zid al cetăţii Alcazaba, un punct important de referinţă în Malaga.Fortăreaţa datează din secolul VIII, cu toate că cea mai mare parte a structurii aparţine secolului XI.Intrarea în cetate se realizează pe poarta Cristo, unde s-a celebrat prima liturghie după recucerirea oraşului Malaga de către creştini. Fortăreaţa este unul dintre muzeele maure cel mai bine conservate din Spania.Această fortăreaţă a fost sistemul de apărare a oraşului arab Malaga împreună cu zidurile cetăţii dispărute între timp.

Marques de Larios. Strada comercială, pietonală, cu multe, multe magazine.

Fines de la Concepcion- Grădina botanică Fines de la Concepcion, o vastă colecţie de palmieri şi plante exotice de pe la 1850 şi care au înflorit datorită climatului blând şi umed de aici.

Nuestra Señora de la Victoria este o biserică aflată la nord de casa memorială Picasso, pe locul în care și-au stabilit tabăra regii catolici. Biserica deține statuia Fecioarei de la Victoria, patronul orașului Malaga, precum și sculpturi realizate de Pedro de Mena.

Teatrul Roman se află sub Alcazaba şi a fost descoperit în 1951. Amfiteatrul are diametrul de 31 m şi înălţimea de 19 m, iar studiile au arătat că nu a mai fost utilizat din secolul III şi că maurii au utilizat elemente din acest teatru pentru a construi Alcazaba.

Plaza de Toros este arena de coride din Malaga și datează din 1874.

În perioada în care am vizitat această arenă, se desfășura un Festival de Tapas. Și pentru că  eram a colo, nu îl puteam rata. Am mâncat tapas și a băut, berea tradițională, San Miguel. J

Centrul Pompidou Malaga este prima instituție de artă pariziană deschisă în afara Franței. Centrul Pompidou a fost inaugurat în primăvara anului 2015 într-o clădire unică, cunoscută sub numele de "Cubul", care a fost construită în 2013 în spațiul special al portului, situat în apropierea numeroaselor atracții culturale și turistice ale orașului.

TIPS-uri:
-          Dacă vreți să mâncați un tapas bun, mergeți la barul Picasso ( vis-a-vis de casa memorială Pablo Picasso)
-          Beți, neapărat, măcar o bere San Miguel J
-          Aveți grijă unde beți și mâncați! Diferă prețurile... dacă alegeți să stați la bar este mai ieftin, dacă alegeți afară, la terasă, prețurile sunt mai mari
-          Unele restaurante, terase nu au inclus în preț TVA-ul. Acest lucru este specificat în partea de jos a paginii meniului și este scris destul de mic
-          Folosiți transportul în comun. Autobuzele circulă foarte bine
-          Încă din prima zi a șederii voastre în Malaga, vizitați o agenție de turism și programați-vă excursiile. Nu se fac excursii în fiecare zi și ar fi păcat să ratați a vedea și alte minunății ale Andaluziei

GRANADA
Este considerată una dintre perlele Spaniei, oraşul spaniol cel mai vizitat de turiştii din lumea întreagă. Fosta capitală maură a Andaluziei oferă vizitatorului aminitirile cele mai importante din acea epocă istorică a Spaniei: minunatul şi unicul Palat Alhambra, cunoscut în lumea întreagă.

Ce am vizitat
Palatul  Alhambra a fost construit în anul 1238 ca  fortăreaţă şi zonă rezidenţială. Numele de Alhambra are origine arabă şi înseamnă „castel roşu sau chinovar” şi provine probabil de la culoarea turnurilor şi zidurilor ce înconjoară complet colina La Sabica, ce capătă  tonuri argintii în lumina stelelor iar sub razele soarelui devine aurie.O altă versiune interpretată de experţi, mai poetică, spune că tonalitatea aurie a făcliilor se datorează faptului că, la construirea Alhambrei s-a lucrat de noapte.Iniţial, înălţată în scopuri militare, Alhambra a fost o fortăreaţă, un palat şi un mic orăşel (medina), toate împreună.Acest caracter tridimensional ne ajută la explicarea caracteristicilor specifice ale acestui măreţ monument.

Catedrala din Granada, cu cele cinci încăperi este considerată construcţia renacentistă cea mai importantă din Spania.Construită în perioada de tranziţie de la Gotic la Renascentist, prezintă şi elemente din stilul Baroc.O atenţie deosebită merită capela principală, capelele laterale şi sculpturile de la faţade. Capela Reală a fost construită între anii 1505 şi 1521 sub domnia Regilor Catolici. Peretele nordic a fost adăugat catedralei ulterior.

Muzeul La Alhambra. Situat în palatul Carlos V, în interiorul Alhambrei, muzeul Alhambra ocupă partea sudică a parterului palatului. Este împărţit în 7 săli (în ordine cronologică) dedicate artei şi culturii  Spaniei arabe. Muzeul a fost construit în anul 1870 pentru a adăposti vestigiile arheologice ale diverselor monumente. În 1994 a intrat sub tutela fundaţiei Alhambrei şi Generalife-ului.

TIPS-uri:
- Prețurile sunt mult mai ok decât în Gibraltar și, chiar decât, în Malaga. Puteți cumpăra, de aici, souveniruri.

NERJA
Este o staţiune de litoral situată pe Costa del Sol - Ţărmul Soarelui spaniol. Orăşelul este dispus pe panta unui deal, în centru aflându-se partea veche a oraşului ce a rămas aproape nechimbată - străzi înguste, balcoane din fier forjat pline de flori şi o biserică din secolul XVII. Nerja este situată la gura râului Chillar, de aici provenindu-i şi numele - în limba arabă "narixa" înseamnă "izvor abundent".

Ce am vizitat

Cel mai impresionant loc este Balconul Europei - Bâlcón de Europa, o terasă ieşită în relief deasupra Mediteranei. De aici aveţi privelişti superbe spre coastă şi munţi. Zona de litoral oferă 16 km de plajă cu nisip fin şi diverse facilităţi pentru sporturile nautice. Cea mai faimoasă plajă este Playa El Salon.

Case frumoase, străzi înguste... o plimbare pe străduțele din Nerja este o încântare pentru ochi și pentru psihic.

GIBRALTAR
Este teritoriu de peste mări al Marii Britanii, situat pe coasta de sud a Spaniei, la răscrucea dintre Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Întinderea de apă ce separă Gibraltar de Africa de nord se numeşte Strâmtoarea Gibraltar şi de-a lungul istoriei a jucat un rol strategic în luptele pentru controlul rutelor marine din Mediterană. Stânca Gibraltar cuprinde 143 de peşteri, peste 48 km de drumuri şi kilometri întregi de tuneluri.

Ce am vizitat
Peștera Sfântul Mihail este o grotă naturală impresionantă, folosită de locuitorii din Neolitic ai Gibraltarului. În timpul verii, peştera cu stalagmite şi stalactite este folosită ca sală de concerte.

Europa Point sau Punctul Europei este locul în care se întâlneşte Oceanul Atlantic cu Marea Mediterană şi locul din care se poate vedea coasta continentului Africii. Aici este un far şi vechea capela Nuestra Señora de Europa. Farul a fost construit în 1841.

Rezervaţia Naturală Upper Rock constituie însăşi faimoasa stâncă a Gibraltarului. Aici locuiesc şi maimuţele macaci, un simbol al acestor locuri.

Castelul Maur a fost construit în secolul VIII, apoi reconstruit în secolul XIV. Astăzi se mai pot vedea câteva părți din zidărie și un turn.

Strada Principală - Main Street - ţine din piaţa Casemates, dincolo de Poşta Centrală, până în Piazza cu colonade. Această porţiune are o atmosfera britanică.

Maimuțele sunt punctul de atracție în Gibraltar. Sunt tare simpatice și le poți vedea cum umblă liniștite pe stânci și chiar pe străduțele mai lăturalnice.

TIPS-uri:
-          Pentru a ajunge în Gibraltar trebuie să treceți vama. Nu este nevoie de pașaport, ci doar de buletin. Gibraltar-ul este teritoriu britanic.
-          Nu plecați cu ideea că veți face cine știe ce cumpărături. Într-adevăr au taxe mici, însă prețurile sunt în lire sterline și dacă faceți conversia în lei, veți realiza că, în România multe dintre produse sunt mai ieftine. 
-          Spre Gibraltar, treceți prin stațiunile: Marbella, Torremolinos, Fuengirola, Benalmadena... minunate peisaje!


M-au ajutat să-mi stabilesc itinerariul: www.malagainformation.com
                                                         www.turism-360.ro /  
                                                         www.turistik.ro/
                                                         www.granadatourist.com/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...