joi

Proba trecerii timpului




Sfântul Nectarie din Eghina spune, în cartea ” Cunoaște-te pe tine însuți sau despre virtute”, că există trei feluri de prietenie: în acord cu virtutea, din interes și din obișnuință, dar cea mai bună este cea în acord cu virtutea; pentru că cea mai statornică iubire este cea întemeiată pe virtute.

Oare câte prietenii sunt în acord cu virtutea? Cred că destul de puține...

Există prietenii care pornesc frumos și care crezi că vor dura toată viața, însă nu trec de proba timpului. Ori tu simți nevoia să te retragi, ori prietenul face această alegere.

De multe ori am ales să ”întrețin” niște prietenii care au pornit din dorința a-l ajuta pe celălalt. Mi s-a cerut ajutorul și nu am ezitat să-l ofer. Când am simțit că acel om mă nedreptățește, că ia lucrurile ca și când i se cuvin sau că nu avem prea multe lucruri în comun, am preferat să mă retrag. Cu ceva timp în urmă orice prietenie încheiată mă făcea să sufăr, astăzi văd lucrurile mai clar, înțeleg mai bine faptul că întâlnim oamenii cu un anume scop și că atunci cînd ”misiunea” s-a încheiat este firesc ca drumurile să ni se despartă.

Dă dovadă de înțelepciune atunci când gestionezi un conflict!

Fiecare dintre noi avem probleme nerezolvate, iar prietenii pot reprezenta o manifestare a conflictelor noastre inconștiente.

Există persoane care aleg să încheie o prietenie în mod agresiv. Aruncă fel de fel de vorbe, ”scot ochii” pentru lucruri făcute cândva, undeva și, mai nou, blochează pe facebook. Blocatul pe facebook mi se pare cea mai amuzantă cale de a încheia o prietenie/ relație, dar și cea mai superficială. Riști să rămâi tu însuți blocat afundându-te în sentimente negative și arăți celuilalt că frustrarea a pus stăpânire pe tine.

Cu toții greșim, cu toții avem frustrări, însă modul în care suntem capabili să gestionăm un conflict spune multe despre noi.

Fiți înțelepți!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...