sâmbătă

O tulburatoare poveste de iubire



Piesa "Cui i-e frica de Virginia Woolf?" de Edward Albee, a avut premiera mondiala pe 13 octombrie 1962, pe Broadway, pe scena Billy Rose Theatre in regia lui Alan Schneider. Montarea castiga Tony Award pentru cel mai bun producator, cel mai bun regizor, cel mai bun actor si cea mai buna actrita in rol principal. Filmul lansat in 1966 a obtinut 5 premii Oscar (din 8 nominalizari), 7 nominalizari la Golden Globe si 3 premii BAFTA. Celebrii actori Elizabeth Taylor si Richard Burton interpreteaza rolurile Martha si George, formand perechea ideala care a adus pe marile ecrane mistuitoarea piesa a lui Edward Albee. Cu acest rol, Elizabeth Taylor a castigat cel de-al doilea Premiu Oscar, Premiul criticilor de film din New York, Premiul National Board of Rewiew si Premiul pentru Cea mai buna actrita a Academiei Britanice de Film. Intr-un rol remarcabil, Richard Burton este cea de-a doua jumatate a acestui tablou. George Segal si Sandy Dennis (care a castigat Premiul Oscar pentru Cea mai buna actrita in rol secundar) interpreteaza un alt cuplu cu probleme. In "Cui i-e frica de Virginia Woolf?", veti avea parte de scene memorabile si actori celebri, intr-un film castigator a cinci Premii Oscar.

Piesa lui Edward Albee este despre infernul casatoriei, despre cum traiul impreuna desfigureaza oamenii, despre ura si resemnare, despre obisnuinta morbida cu lasitatile celuilalt, despre renuntarea la orice ideal in viata. Martha si George sunt doi intelectuali in varsta care au ca oaspeti la cina noul cuplu de universitari veniti in campus. George este doar asistent la catedra mostenita de la socrul sau, catedra obtinuta pur si simplu ca zestre la casatoria cu Martha, si in toti acesti ani nu a reusit sa avanseze pe scara academica. Martha este constienta ca a fost doar o "marfa" pentru sotul ei si se razbuna tachinandu-l rautacios de fata cu strainii, scotandu-i pe nas ratarea sa universitara. George, la randul sau, isi uraste sotia pentru abuzurile ei verbale in public care il emasculeaza, dar prefera sa ramana calm si indiferent stiind ca asta o scoate pe Martha din minti.
Casatoria celor doi a pornit de la un compromis si nu avea cum altfel sa o ia decat la vale. La randul lor cei doi tineri veniti in vizita se uita cu groaza la gazdele lor gandindu-se daca nu cumva si ei o sa ajunga exact asa la varsta lor pentru ca nici casatoria lor nu a pornit de la o dragoste curata, a fost si acolo o renuntare, un compromis, o minciuna. Spectatorul nu stie ce o sa se intample cu tinerii dar pentru batrani e clar ca nu mai exista iesire, sunt prinsi impreuna intr-o inchisoare a urii din care nu se mai poate iesi decat prin moarte.

"Cui i-e frica de Virginia Woolf?" este una dintre cele mai tulburatoare povesti de iubire ascunsa sub masca unei relatii disfunctionale. Este o poveste despre un cuplu tipic pentru anii ’50, dar o poveste atat de actuala!

Tema muzicala
Cantecul care da titlul filmului trimite la "Who's Afraid of the Big Bad Wolf ?" (Cui i-e frica de lupul cel mare si rau?) de Frank Churchill, care era tema muzicala a desenului animat "Cei trei purcelusi", produs in 1933 de Studiourile Walt Disney. Cantecul a devenit cunoscut pe plan mondial, iar "lupul cel mare si rau" a ajuns sa simbolizeze evenimente cu impact negativ, precum Marea Criza Economica din 1929 sau expansiunea lui Hitler inainte de Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Warner Bros nu a putut negocia folosirea melodiei in film, asa ca s-a folosit in loc o melodie folk: "Here We Go 'round the Mulberry Bush".







Puteti vedea aceasta poveste in urmatoarele variante:

Filmul "Who's afraid of Virginia Woolf?" (1966) Regia Nike Nichols. Cu Richard Burton, Elizabeth Taylor, George Segal, Sandy Dennis.

Piesa de teatru "Cui i-e frica de Virginia Woolf?" la Teatrul de Comedie, Bucuresti. Regia Gelu Colceag. Cu Stefan Banica jr, Emilia Popescu, Diana Cavallioti, Constantin Dita/ Radu Iacoban.
In cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporana, Brasov, 2010 , Stefan Banica jr. a castigat Premiul pentru creativitate interpretativa  pentru rolul George, iar Emilia Popescu pentru rolul Martha, Premiul pentru cea mai buna actrita .

La Teatrul Nottara, Bucuresti. Regia Mariana Camarasan si Alexandra Penciuc. Cu Ionut Grama, Florina Gleznea, Sanziana Nicola, Emil Mandanac.

Exista si varianta de teatru radiofonic, inregistrare din 1980. Regia Radu Beligan in colaborare cu Dan Puican. Cu Radu Beligan, Marcela Rusu, Valeria Seciu, Costel Constantin.

Cu siguranta dupa ce veti viziona oricare dintre variante la final va veti inventaria sperantele si iluziile cu o lacrima in coltul ochiului si cu dorinta de a mai revedea povestea de viata a lui George si a Marthei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...