vineri

Profil emotional: in cautarea identitatii





Frica, furie, tristete... care este emotia care te demoralizeaza cel mai usor?

Frica este un mecanism de supravietuire ce apare ca raspuns la o amenintare concreta, de obicei negativa. Frica este legata de anxietate. Aceasta depinde de persoana si poate varia de la prudenta la fobie si paranoia. Ea tine de mai multe stari, printre care grija, anxietatea, teroarea, paranoia, oroare, panica.
Psihologul american Jerome Kagan sustine ca la unele persoane frica este innascuta.
Frica este o emotie adesea inconstienta – de cele mai multe ori ne dam seama cat de frica ne este dupa ce a trecut evenimentul cu pricina. Are o expresie faciala specifica, la fel ca toate emotiile fundamentale – ochii si gura se deschid larg iar sprancenele se inalta
Furia este intalnita alaturi de frustrare, neputinta, ura, repros, inadecvare. Ea apare atunci cand persoana nu mai gaseste alte cai de a interveni in situatia respectiva pentru a face lucrurile sa fie mai bine decat comunicand emotia pe care o simte. Ca atare, se simte neputiincioasa, insa considera ca altcineva ar trebui sa faca ceva pentru ca ea sa se simta bine.
Furia incontrolabila ascunde de fapt un sentiment neplacut din trecut, cand ne-am simtit desconsiderati sau neluati in seama, sustin psihologii. Spre exemplu, cineva caruia nu i se permitea sa-si spuna punctul de vedere in copilarie se infurie mult mai usor atunci cand i se pare ca este pus in aceeasi situatie la maturitate, explica expertii.
Melancolia este o stare fiziologica normala pentru orice persoana sanatoasa psihic. Alaturi de bucurie si de entuziasm, tristetea este un semn de sanatate psihica si afectiva.  Absenta acestor stari poate indica instalarea depresiei, avertizeaza medicii psihiatri.
Care este profilul tau emotional?

1. In cautarea sigurantei
Nevoia de a crede in celalalt- sau in tine- este la fel de puternica precum dorinta de a te elibera de aceasta legatura. De aici, aparitia uor situatii inconfortabile, chiar dureroase. Pentru a combate aceasta stare si pentru a te proteja , ti-ai dezvoltat curiozitatea, spiritul aventuros, simtul observatiei, grija pentru detalii si imaginatia. Atentia pentru siguranta proprie este, fara indoiala, cauzata de rani din trecut, de boala, de lipsa ingrijirii de sine, de nesiguranta, de griji sufocante sau asteptari parentale excesive.
Ce trebuie sa faci?
Da-ti voie sa "resimti" frica se s-a reactivat. Nu pentru a retrai suferinta, ci pentru a descoperi diferitele reactii care ti se ofera, construind timpul de reflectie pe care nu l-ai avut in trecut si care ti-ar fi fost atat de necesar pentru a reactiona in caz de urgenta.

2. In cautarea identitatii
In mod special esti foarte sensibil la imaginea ta sociala, la judecata celorlalti.Ai tendinta sa iti alini lipsurile, cu riscul de a pune presiune pe anturaj, cerandu-i sa iti vindece ranile.Este suficient ca o situatie prezenta sa reactiveze trecutul si, imediat furia pune stapanire pe tine.
Ce trebuie sa faci?
Gaseste o modalitate de a-ti afirma gusturile si afinitatile, fara teama ca vei deteriora legaturile cu ceilalti. Imparte bucuriile si suferintele cu cei care te inconjoara, recunoaste-ti competentele si limitele, invata sa te evaluezi si sa te respecti.

3. In cautarea sensului
Nevoia de a intelege totul te indeamna la introvertire si la cautarea lucrurilor care iti vor da sens vietii. Eviti pericolele, stingi conflictele, cauti o comunicare fluida, cu riscul de a-ti sacrifica propriile aspiratii. Te supraadaptezi, cu riscul de a te anula. Mergi pana in punctul in care starea depresiva sau boala apar ca efect "normal".
Ce trebuie sa faci?
Ia in considerare sfaturile celor doua profile de mai sus, apoi indrazneste sa te aventurezi cu pasi mici spre noutatea care iti este la indemana. Indrazneste sa spui "nu"! Indrazneste sa te afirmi diferit! ( Psychologie Magazine)

Descopera-te pe tine insuti!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...