duminică

Fascinanta chemare la rugaciune sau Türkiye seviyorum!




Istanbul  este singurul oras din lume care se rasfrange pe doua continente si care a fost capitala de-a lungul a doua imperii consecutive: cel Crestin Bizantin si cel Otoman Islamic. Cu toate ca a fost capitala Imperiului Otoman, in afara capitalei oficiale Ankara, Istanbul a ramas capitala comerciala, istorica si culturala a Turciei.


Atrage anual milioane de turisti, din toate colturile lumii. Toti pleaca vrajiti parca de amestecul cultural, de preparatele culinare delicioase, de Bosfor, de palatele si de fortaretele Istanbulului. E un oras fascinant, pe care daca l-ai vizitat o data vei dori sa-l revezi si sa-i cunosti mai abitir cultura si istoria.

Eu m-am indragostit de Istanbul si abia astept sa-l vizitez iarasi :) Sunt fascinata de chemarea la rugaciune…. de valurile femeilor…( chiar daca opinia publica din Turcia este impartita in privinta valului islamic. In timp ce femeile care au imbratisat un mod de viata occidental sunt reticente fata de purtarea valului, celelalte sunt convinse ca, purtandu-l, respecta Coranul)…. sunt fascinata de moschei…si trebuie sa recunosc ca sunt indragostita de… bazar :D


Istanbulul are nu mai putin de 2831 de moschei, dintre care 18 foarte mari, pe care merita sa le vizitezi pentru ca fiecare este speciala. Moscheea Albastra, cu cele 21000 de placi ceramice albastre din interior dar si cu sase minarete, Moscheea Imperiala Fatih, situata pe una dintre cele sapte coline ale Istanbulului, Moscheea Ortakoy – construita in stil baroc, pe malul Bosforului ori Moscheea lui Suleyman Magnificul – cu domul in cascada, cele patru minarete si zece balcoane (indicand faptul ca Suleyman era al 4-lea sultan al Istanbului si al 10-lea in dinastia otomana) sunt edificii de neratat. Nu uita insa ca inainte de a intra intr-una dintre aceste moschei sa te descalti si sa-ti acoperi umerii si capul.
Pentru turcii de pretutindeni insa, cea mai importanta moschee este Eyup, locul unde este inmormantat companionul lui Mohamed. Vinerea, cea mai importanta zi din saptamana pentru musulmani, vin in pelerinaj sute de credinciosi, Moscheea lui Eyup fiind considerat al  patrulea loc sfant din Islam, dupa Mecca, Medina si Ierusalim.



Vizitatorii Turciei vor auzi de cinci ori pe zi, la difuzoare, chemarea la rugaciune, moment in care credinciosii se opresc din treaba si incep sa se roage ( cel putin teoretic). Daca intalnesti o persoana care se roaga, respectuos ar fi sa nu treci prin fata sa.




 Türkiye seviyorum!!!!!!



Un comentariu:

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...