joi

Fiti voi insiva!




V-ati intrebat vreodata de ce dietele se adreseaza indeosebi femeilor? Si de ce 95% din cei care au probleme alimentare sunt femei?
Ganditi-va la cat de multe presiuni trebuie sa faca fata in aceasta societate o femeie in comparatie cu un barbat. Imaginea femeii ideale ar trebui sa imbine (potrivit reclamelor) urmatoarele calitati:

- sa fie supla
- sa fie eleganta
- sa fie inocenta
- sa fie senzuala
- sa fie vulnerabila
- sa aiba succes
- sa fie buna gospodina
- sa fie buna mama
- sa fie sotie buna
- sa fie bucatareasa buna
- sa fie responsabila
- sa fie simpatica

Data viitoare cand mai vedeti reclame incercati sa mai adaugati si alte cateva "calitati ideale". Analizand lista, veti gasi lesne caracteristici care se exclud reciproc. Asa ca imaginea globala este practic imposibil de atins. Este destul de greu sa fii presat sa te conformezi unei imagini, oricare ar fi aceasta; iar daca imaginea mai este si contradictorie, efectul este un sentiment de esec si de neadecvare.
Imaginea careia trebuie sa va conformati nu ramane constanta. Moda se schimba o data cu anii.
" Se pare ca imaginea corpului ideal dureaza cam un deceniu. In anii '50 trebuia copiat corpul arcuit al lui Marilyn Monroe.  Dupa aceea a venit aspectul de prajina a lui Twiggy din anii '60, urmata de parul permanent ondulat si de sanii mari ai lui Raquel Welch, in anii '70. Apoi a aparut printesa Diana, inalta si zvelta. In anii '90 ne-am intors la stilul de "copil al nimanui" arborat de Kate Moss", spune psihologul Mark Barker.

Deci, care este femeia ideala? Bineinteles, ea nu exista. Idealul se bazeaza pe publicitatea determinata de moda si de profit.

Barbatii sunt supusi la alte presiuni decat femeile. In anii '80, cand a existat o deosebita preocupare pentru imagine, a fost creat barbatul ideal, care trebuia sa fie:

- iscusit
- dur
- bogat
- plin de succes
- la volanul unei masini scumpe
- aratos
- inalt
- suplu
- in buna forma fizica.

Si astfel a aparut barbatul imaginat.  Mai de curand, "noul" barbat ideal trebuie sa fie sensibil, de nadejde si, pe deasupra, sa stie sa schimbe scutece. :D


Ce vreau sa spun cu toate astea? Fiti voi insiva!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...