luni

Zâmbetul, expresie a bucuriei și cea mai des folosită mască


linkedin.com
Zâmbetul sau surâsul este, din punct de vedere fiziologic, o expresie facială formată prin flexionarea a 17 mușchi de la extremitățile gurii dar și din apropierea ochilor. Această expresie denotă plăcere și bună-dispoziție, dar poate denota ironie, ură sau chiar frică. 
Studiile au demonstrat cu surâsul este o reacție normală, nu depinde de cultura din care provine individul și nici nu este învățată ci dimpotrivă ne naștem cu ea...
Zâmbetul nu doar schimbă expresia feței ci și stimulează creierul să producă endorfină care reduce durerea fizică și emoțională și dă o senzație de bună-dispoziție.

Există 19 tipuri de zâmbet. Dintre acestea, 18 nu sunt autentice.

Cele două tipuri de zâmbet asupra cărora cercetătorii și-au îndreptat cel mai mult atenția sunt zâmbetul spontan, plin de bucurie, și zâmbetul fals.
Primul, numit și zâmbetul Duchenne, după neurologul francez din secolul al XIX lea care l-a descris pentru prima dată, implică utilizarea a două seturi de mușchi. Un set trage în sus colțurile gurii și ridică obrajii, iar celălalt determină încrețirea pielii din jurul ochilor. Oamenii de știință au descoperit că un zâmbet Duchenne adevărat este un semn de fericire reală.
Cel de-al doilea este  zâmbetul non-Duchenne, care implică doar mușchii feței și este numit «zâmbetul însoțitorilor de zbor».

Dacă ochii zâmbesc, avem un zâmbet autentic!

Analizați zona ochilor! Atunci când zâmbim autentic ochii se micșorează, apar riduri și “pungi” sub ochi, din cauza contractării pleoapelor inferioare și pentru că triunghiul ifraorbital (pomeții) este împins în sus.

Zâmbetul poate masca adevărata noastră stare de spirit!

Cercetările sugerează că 80% dintre oameni pot să imite un zâmbet real, implicând toţi muşchii necesari, acest lucru întâmplându-se atunci când dorim să ascundem adevărata noastră stare de spirit. Dacă suferim, dacă vrem să ne ascundem dezamăgirea, gelozia, invidia sau dacă vrem să transmitem unei persoane că o plăcem, deşi nu este cazul, zâmbim.

Știați că?
- S-a constatat, în urma studiilor științifice, că ființele umane zâmbesc încă din perioada intrauterină
- În 0,01 secunde creierul nostru procesează o clipă de fericire care ne-a făcut să zâmbim
- Un copil zâmbeşte de cel puţin 400 de ori pe zi, în timp de un adult de doar 20
- Zâmbetul este molipsitor, iar acest lucru se observă cel mai bine atunci când suntem în prezenţa unui copil

“Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El îmbogăţeşte pe cei ce-l privesc, fără a-i face mai săraci pe cei ce-l dăruiesc. El ia numai o clipă, dar amintirea sa dăinuie uneori pentru totdeauna. Nimeni nu este atât de bogat sau puternic, încât să treacă în viaţă fără el şi nimeni nu este atât de sărac ca acela care poate fi îmbogăţit prin el. Un zâmbet aduce fericire în casă, bunăvoinţă în muncă şi este semnul prieteniei. El aduce odihna celor trudiţi, veselie celor descurajaţi, o rază de soare celor trişti şi necăjiţi. Cu toate acestea zâmbetul nu poate fi cumpărat, cerşit, împrumutat sau furat, pentru că el este ceva ce nu are valoare pentru nimeni până când nu este dăruit. Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Dăruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are nevoie mai mare de un zâmbet decât acela care nu-l poate dărui.”- “Inteligența Emoțională”, de Daniel Goleman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...