joi

Toată lumea are frici



„Prea mulţi dintre noi nu ne trăim visurile pentru că ne trăim temerile.” - Les Brown

Cu toții știm că învinovățirea este toxică pentru relația cu ceilalți și cu noi înșine. Uneori suntem chinuiți de crize de conștiință privindu-ne greșelile reale sau închipuite. Alteori îi învinovățim pe ceilalți pentru stările noastre proaste și pentru eșecuri.

Oamenii împovărați de vinovăție sunt mai sensibili la nevoile celorlalți? Pentru mulți dintre noi, acest sentiment de vină este bine înrădăcinat în minte încă din copilărie. Am fost învățați să credem că dacă facem pe plac celorlalți vom fi apreciați, dar viața ne arată, zi de zi, că de fapt nu vom reuși niciodată să mulțumim pe toată lumea. Acest tip de vinovăție nu face altceva decât să ne distrugă încrederea în forțele proprii și să ne încarce negativ sufletul.

Există și persoane incapabile să simtă vina. Acestea nu se pot pune în pielea altcuiva și de aceea nu-și  pot imagina efectul acțiunilor lor asupra celorlalți. Ego-ul lor nu poate înțelege noțiunile de acceptare și de responsabilitate. Tot ceea ce știu provine din ceea ce au învățat și au învățat foarte bine că tot ceea ce li se întâmplă rău, orice disconfort pe care îl simt, este din cauza cuiva. Așadar, cei cu un ego crescut, întotdeauna vor căuta vinovați pentru tot ceea ce li se întâmplă.

Aud în jurul meu o mulțime de motive pe care oamenii le invocă pentru a nu-și asuma propriile greșeli. La o primă vedere, pare mai simplu așa, însă a da vina pe celălalt este cea mai sigură cale de a sta împotmolit în problemă. Când înțelegem acest lucru începem să ne asumăm cu mai mare ușurință propriile greșeli și să realizăm faptul că  lucrurile uneori, pur și simplu, se întâmplă, fără ca cineva să aibă vreo vină.
Înțelegerea este cea care ne ajută să ne ridicăm deasupra problemei și să ne observăm fricile care ne invadează în acel moment de învinovățire. A fi capabili să ne acordăm dreptul de a avea frici, fără să ne judecăm sau să ne criticăm, ne va ajuta să ne asumăm responsabilitatea.....

Articolul complet aici: paginadepsihologie.ro 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cadourile trezesc emoții

În biblioteca mea există cartea doamnei Aurelia Marinescu, ”Codul bunelor maniere astăzi”, editura Humanitas, 1995. Acum câteva zile mi-am a...