vineri

Sănătatea mentală în timpul izolării




American Psychological Association (APA) ne spune că anxietatea față de coronavirus este o „infecție” aproape la fel de periculoasă ca virusul însuși. 
Izolarea, teama de contaminare / infecție, precauții extreme, neîncredere, anxietate, frică ... Toți trecem prin sentimente similare. În timp ce majoritatea dintre noi încercăm cu disperare să ne protejăm, spălându-ne mâinile excesiv și evitând locurile publice, un punct important pe care l-am putea uita este să avem grijă de sănătatea noastră mentală.
Nu este de mirare că ne-am transformat cu toții în vulcani de anxietate, așteptând să erupem în orice moment.
Zi de zi primim informații despre noi cazuri de infecție și decese. Am fost nevoiți să abandonăm vechile obiceiuri. Ni s-a spus să ne distanțăm social.
Unii dintre noi ne confruntăm cu insomnie, coșmaruri și stare de rău. Alții ne-am pierdut pofta de mâncare și alții simțim nevoia să mâncăm din ce în ce mai mult. 
În vremuri de criză, oamenii tind să fie mai sceptici și să caute vinovați. 
Cum viața noastră s-a schimbat dramatic peste noapte, mulți ne luptăm cu găsirea unor modalități de a face față noii realități.
Este important să recunoaștem că în această perioadă vor apărea o mulțime de gânduri și emoții anxioase și de a le accepta, mai degrabă decât de a încerca să le alungăm. Același lucru este valabil și pentru tristețe.
Să ne observăm emoțiile, gândurilor și senzațiile fizice negative pe măsură ce apar, să le privim cu curiozitate, să le descriem  fără judecată și apoi să le dăm drumul.
Ar putea ajuta să ne dăm seama că aceste perioade de încercare oferă mai multe căi de creștere psihologică și o oportunitate de a aprofunda relațiile noastre cu oamenii din gospodăria noastră și nu numai.

Cu grijă și planificare putem rămâne puternici din punct de vedere psihologic în timpul pandemiei și poate chiar să creștem din această experiență transformatoare.


***

Utilizați tehnologia audio și video pentru a rămâne în contact cu ceilalți.

Această criză oferă, de asemenea, o șansă neașteptată de a ne conecta cu noi înșine.

Spuneți o rugăciune sau o afirmație pozitivă când vă spălați pe mâini sau în alte momente. Cercetările au arătat că repetarea unui cuvânt sau expresie spirituală reduce foarte mult stresul.

Suprainformarea duce la îngrijorare excesivă. Căutați surse oficiale și evitați informații toxice.

Rutina este cel mai bun aliat.


#stămacasă


Un comentariu:

  1. Multumesc pentru articol.Este de ajutor să știm cum sa facem față situației actuale care e grea.

    RăspundețiȘtergere

Cadourile trezesc emoții

În biblioteca mea există cartea doamnei Aurelia Marinescu, ”Codul bunelor maniere astăzi”, editura Humanitas, 1995. Acum câteva zile mi-am a...