vineri

Recunoștința ca exercițiu pentru sănătatea fizică și psihică

 


Recunoștința este sentimentul de mulțumire sau de fericire ca răspuns la un beneficiu tangibil (cum ar fi un cadou sau o favoare), sau intangibil (cum ar fi o zi frumoasă), conform definiției Asociației Americane de Psihologie.

Cercetările arată că exersarea  recunoștinței – adică alocarea timpului pentru a recunoaște și a aprecia lucrurile bune din jurul tău sau lucrurile bune pe care le fac oamenii pentru tine – este folositoare în multe aspecte ale sănătății și bunăstării.

Recunoștința poate ajuta la consolidarea relațiilor, la consolidarea sănătății mintale și chiar la îmbunătățirea markerilor sănătății fizice, cum ar fi tensiunea arterială și somnul.

O cercetare publicată în ”Journal of Psychosomatic Research”,  în august 2020, a analizat datele din 19 studii anterioare și a concluzionat că recunoștința este strâns legată de îmbunătățirea sănătății fizice prin controlul tensiunii arteriale, al nivelului zahărului din sânge și calitatea somnului.

Prin studierea mecanismelor neuronale care sunt responsabile pentru sentimentele de recunoștință, cercetătorii au demonstrat că la nivelul creierului, judecățile morale care implică sentimente de recunoștință sunt evocate în cortexul temporal anterior drept. Persoanele care exprimă și simt recunoștință au un volum mai mare de substanță cenușie în circumvoluția temporală inferioară dreaptă.

Atunci când ne exprimăm recunoștința și primim același lucru, creierul nostru eliberează dopamină și serotonină, cei doi neurotransmițători care ne fac să ne simțim „bine” și ne îmbunătățesc imediat starea de spirit.

Cum influențează recunoștința creierul

Te eliberează de emoții toxice;

- Reduce durerea;

- Îmbunătățește calitatea somnului;

- Ajută la reglarea nivelului de stres;

- Reduce anxietatea și depresia.

Recunoștința este principiul spiritual care reprezintă baza propriei evoluții. Recunoștința este o stare de a fi.  Ca toate lucrurile din viața noastră, recunoștința este o alegere. Putem fi recunoscători sau nu.

Opuse recunoștinței sunt resentimentul, furia sau înverșunarea.

Consider că este necesar să ne dezvoltăm treptat obiceiul recunoștinței în viața noastră. Pentru a realiza când ne simțim recunoscători trebuie să ne mărim suficient conștientizarea.


***

Îți propun un exercițiu de apreciere: lista zilnică a lucrurilor pentru care ești recunoscător.

Poți fi recunoscător pentru orice - lucruri mărunte, lucruri mari, lucruri materiale, lucruri spirituale, oameni, locuri, rezultate, vreme etc. Nu există limite în privința lucrurilor pentru care te simți recunoscător.

Vei avea nevoie de un pix, de un jurnal și de câteva minute pe zi.

1.Scrie în jurnalul tău, pe o pagină albă, într-o coloană, numerele de la 1 la 10.

2. Lângă fiecare număr, scrie un lucru pentru care ești recunoscător.

3. Fă asta în fiecare zi, timp de o săptămână sau mai mult, până când va deveni ceva natural.

4. Când te simți pregătit, schimbă-ți obiceiul. În loc să le mai notezi, fă-ți o listă interioară și continuă acest exercițiu zilnic,

Exemplu:

Sunt recunoscător pentru:

 1.  Lumina zilei.

2.  Cafeaua de dimineață.

3. Perseverență (îmi permite să îndeplinesc, puțin câte puțin, tot ce îmi un în minte).

4. Zâmbete (îmi place să zâmbesc și să îi determin și pe alții să zâmbească).

5. Toamnă (îmi place toamna cu foșnetul frunzelor și adierea vântului).

6. Oamenii minunați pe care Universul mi-i scoate în cale (de la fiecare am ceva de învățat).

7. Prieteni (timpul petrecut cu prietenii, indiferent de durata lui este o binecuvântare pentru suflet).

8.  Familie.

9. Sănătatea trupească și sufletească.

10. Visuri și speranțe.

 

***


Recunoștința noastră ar trebui să se reflecte în modul în care ne comportăm.  Din păcate nu se întâmplă mereu așa cum ar fi firesc. Spunem că familia este importantă pentru noi, dar nu ne purtăm cu ea așa cum trebuie, suntem morocănoși și nervoși când suntem împreună. Spunem că ne prețuim casa și mașina, dar nu le curățăm și nu le îngrijim. Aceste exemple și multe altele sunt detaliile pe care le pierdem.

Dacă ne prețuim viața și prețuim oamenii și lucrurile din viața noastră, atunci trebuie să-i tratăm cu grijă și respect. Grija este piatra de temelie a recunoștinței, însemnând atenție, considerație și respect.

 

Dacă te-am convins despre importanța exprimării recunoștinței, îți recomand cartea ”Darul recunoștinței. Jurnalul binecuvântărilor tale”, de Louise Hay, apărută în 2022 la editura Niculescu.

 

Dacă vrei să împărtășești cu mine experiența ta legată de recunoștință sau vrei să te ghidez către alte exerciții de apreciere a propriei tale vieți, îmi poți scrie pe adresa de e-mail: dezvoltarepersonala.psihologie@gmail.com

 

Cu recunoștință,

Simona

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...