vineri

Explicația psihologică a blocajelor financiare. Exercițiu de conștientizare și îmbunătățire a relației cu banii

 


Banii reprezintă o energie de schimb. Pentru a primi bani trebuie să dăm ceva Universului: timp, emoții, creații proprii, acțiune. Ceea ce dăruim Universului e constituit de acțiunile noastre fizice, energia psihică investită, cunoștințele noastre, emoțiile, pasiunea și creația.

Larisa Renar, doctor în psihologie, autoare a unor bestselleruri de dezvoltare personală, vorbește despre baraje monetare atunci când se referă la fluxul de bani care ar putea fi blocat. Ea consideră că blocajele financiare se pot manifesta pe 6 niveluri:


1.     Nivelul spiritual- lucrurile pentru care câștigăm bani. Pentru supraviețuire sau pentru realizarea potențialului nostru?

 

2.     Nivelul mental- ceea ce gândim și ce spunem despre bani, setările și convingerile noastre.

 

3.     Nivelul emoțional- ce simțim față de bani, cum ne gândim la ei, cum interacționăm cu ei. Îi privim cu dragoste, cu admirație, cu ură? Ne bucurăm de ei, le suntem recunoscători sau suntem supărați pe ei?

 

4.     Nivelul senzorial- ce simțim când atingem banii: satisfacție sau repulsie, dorință sau greață? De acest nivel depinde ce fel de flux al banilor suntem gata să primim, să acceptăm și să păstrăm.

 

5.     Nivelul fizic- ceea ce facem cu banii. Ce fel de atitudine avem față de ei în lumea materială, cum ne purtăm cu ei, unde îi ținem și cum îi ținem, mototoliți în buzunar sau neteziți frumos într-un portofel?

 

6.     Nivelul de neam- cum se comportă neamul nostru cu banii. Există o interdicție a neamului referitoare la bani sau bogăția este permisă?

 

Chiar dacă petrecem nenumărate ore gândindu-ne la modalități de a face mai mulți bani, este posibil să nu ne gândim prea mult la modul în care ne raportăm la bani. De aceea conștientizarea  ne poate ajuta să deblocăm resursele financiare.

Bunăstarea financiară este o componentă a bunăstării generale

„Sănătatea financiară înseamnă a avea o relație conștientă și intenționată cu banii, care este satisfăcătoare și nu este prea stresantă”, a spus Brad Klontz , PsyD, psiholog financiar și director de cercetare la H&R Block Dollars & Sense.

Emoțiile și banii

Cele mai importante emoții în relație cu banii sunt frica, vinovăția, rușinea și invidia.

Merită să depunem ceva efort pentru a deveni conștienți de emoțiile noastre legate de bani deoarece, fără conștientizare, acestea vor tinde să depășească gândirea rațională și vor conduce acțiunile noastre.

Influența familiei și a copilăriei nu se termină niciodată

Relația noastră de astăzi cu banii provine din copilărie. Convingerile noastre despre bani ne conduc comportamentele financiare și, de obicei, nici măcar nu suntem conștienți de acest lucru.

Fiecare familie are propria sa psihologie particulară a banilor. Despre ce se poate vorbi, cine ar trebui să dețină controlul, ce responsabilități bănești sunt atribuite fiecărui membru al familiei, cât de importanți sau nu sunt banii.

În plus, există întotdeauna povești despre bani care fac parte din identitatea unei familii.

Cheia deblocării fluxului nostru financiar este conștientizarea.

O mare parte din lumea noastră emoțională este inconștientă. Dar nu este atât de greu de accesat dacă știm ce să căutăm și avem un plan pentru tipurile de emoții și povești de familie care ne pot influența relația personală cu banii.

***

Exercițiu

Luați o foaie de hârtie și împărțiți-o în două coloane pe verticală.

Inspirați, apoi expirați și treceți treptat înapoi în copilărie. Aveți mai puțin de 6 ani. Amintiți-vă o situație legată de bani, ascultați ce spun părinții, bunicii sau ce gândiți voi, copilul de atunci.  Luați foaia și scrieți în stânga toate frânturile de gânduri, fraze sau cuvinte care v-au rămas în minte.

Inspirați apoi expirați și reveniți în prezent. Amintiți-vă o situație recentă legată de bani și notați ce vorbeau oamenii care vă înconjoară, părinți, prieteni, soț/ soție.

Uitați-vă la ceea ce ați scris, acelea sunt setările legate de bani.

Tăiați cu pixul sau rupeți tot ceea ce ați scris în coloana din partea stângă.

Scrieți în coloana din dreapta afirmații pozitive legate de bani. Citiți-le și recitiți-le zilnic ( 21 de zile sau cât considerați că este nevoie).

 

Exemple de afirmații pentru deblocarea fluxului financiar:

-       Iubesc banii și banii mă iubesc pe mine!

-       Pot obține venituri mai mari, merit acest lucru!

-       Renunț la atitudinea mea ostilă față de bani și le dau voie să vină la mine!

-       Îmi tratez banii ca pe un prieten și Universul este generos și abundent cu mine!

-       Am parte de prosperitate pe toate planurile!

 

 ***

Recomandări de lectură:

1.      ”Afirmațiile pozitive. Experimentează chiar acum tot ce poate fi mai bun în viață”, de  Louise L. Hay, editura Adevăr Divin, anul apariției 2020;

 

2.     ”Tu şi banii. Cum să-ţi controlezi relaţia cu banii”, de Emmanuelle Daviet, Marc Levy-Davila, editura Trei, anul apariției 2007

 

 

*** Dacă acest text te-a ajutat să găsești un răspuns sau să-ți pui o întrebare și ești interesat să îmbunătățești anumite aspecte personale legate de subiectul discutat ori pur și simplu să afli mai multe detalii sau recomandări de lectură, îmi poți scrie la adresa de e-mail: dezvoltarepersonala.psihologie@gmail.com



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...