marți

Despre hotararea de a manca sanatos






Auzim mereu in jurul nostru diverse indemnuri de a manca sanatos, de a trai sanatos, de a limita consumul de sare, zahar si grasimi, de a evita prajelile, toate aceste mesaje avand menirea de a ne conduce catre un stil de viata sanatos. Hotararea mea de a manca sanatos a venit ca urmare a sanatatii mele subrezite de-a lungul timpului.

In hotararea mea de a manca sanatos si de a-mi redobandi sanatatea un rol important il are domnul profesor Vasile Andriţoiu, apiterapeut, lector al Asociatiei Nationale pentru Terapii Complementare din Romania si profesor de istorie la Targu Jiu. Dumnealui a descoperit proprietatile miraculoase ale mierii, cautand leacuri pentru a se trata pe sine si pe cei apropiati lui. Astazi este unul dintre cei mai vestiti apiterapeuti din Romania, cu participari constante la conferintele internationale de apiterapie si cu rezultate spectaculoase in vindecarea unor boli, carora medicina alopata le ofera de obicei sperante minime. Apiterapia vindeca. Eu m-am convins de puterea tamaduitoare a apiterapiei. Intr-adevar, este un tratament de durata, ca orice alt tratament naturist, insa va marturisesc ca apiterapia si regimul indicat de domnl profesor Andriţoiu chiar poate face minuni. Eu inca sunt in plin proces de vindecare insa multe dintre analize mi-au iesit cu mult mai bine decat inainte de acest regim care implica pe langa alimentatie (miere, polen, ceaiuri...) si miscare.

Astazi, mananc sanatos pentru a fi sanatoasa, nu pentru a fi slaba. Intr-adevar, am dat jos si cateva kilograme, iar cei din jur  ma intreaba cum am reusit... ei bine, am reusit schimbandu-mi alimentatia si modul de viata.

Nu este dificil sa-ti creezi o dieta sanatoasa. Daca mananci sanatos, aceste lucruri te pot ajuta sa:
  • Iti reduci nivelul de colesterol rau
  • Sa iti controlezi presiunea sangelui 
  • Sa ajungi la o greutate sanatoasa si la o forma fizica potrivita pentru tine
  • Sa te simti mult mai bine atat fizic cat si psihic
Este foarte  important sa cooperezi cu corpul tau, oferindu-i cele mai hranitoare alimente deopotriva sanatoase si delicioase.
Este foarte important sa consumi alimente bune pentru corpul tau si sa iti iubesti corpul. Astfel, corpul tau va reveni la o stare de sanatate optima intrucat ii oferi tot ce are nevoie.
O alimentatie sanatoasa alaturi de miscarea fizica si gandurile fericite reprezinta calea cea mai rapida catre o sanatate perfecta!

Pentru ca am amintit despre ganduri fericite, iata o rugaciune pe care Doreen Virtue o prezinta in cartea
" Vindecarea cu ingeri". Aceasta rugaciune face referire la dorinta de normalizare a poftei de mancare:

"Doamne Dumnezeule,
Mi-am stabilit intentia ca pofta mea de mancare sa se indrepte doar spre alimente si bauturi sanatoase si usoare. Doresc sa elimin orice temeri care m-ar putea face sa mananc mai mult decat e nevoie. Stiu ca ma calauzesti in orice clipa a vietii mele, chiar si atunci cand mananc si beau. Te rog sa ma binecuvantezi in continuare cu intelepciunea si cu pacea Ta divina, astfel incat toate hotararile privind alimentele si bauturile sa vina doar de la eul meu superior. Multumesc. Amin"


In urma cu ceva timp am descoperit un blog special al unui om special, Ligia Pop.
Ligia Pop promoveaza un stil de viata mai sanatos, fara a forta pe nimeni sa renunte la mancarea gatita. Ea promoveaza alimentatia raw food,  care prin definitie inseamna adaugarea unui procent mare de hrana vie de provenienta vegetala, intre 60-90% in functie de alegerea fiecaruia, restul pana la 100% putand fiind mancare gatita vegetariana.
"Informatiile descoperite in decursul anilor, atat prin intermediul cartilor cat si prin participarea la seminariile si cursurile de nutritie/gatit fara foc ale Institutului Hippocrates din Florida, m-au facut sa-mi doresc sa le impart cu toti cei interesati si uite asa in anul 2009 am inceput o campanie in Romania de promovare a hranei vii atat prin intermediul site-ului meu cat si prin intermediul mass-mediei. Acesti pasi au dus la aparitia in Romania a  mai multor blog-uri despre raw food, care mai de care mai minunate", spune Ligia pe site-ul sau   ligiapop.com
Este autoarea a trei carti de bucate:
" Retete vegane fara foc"
"Deserturi pentru copii si parinti sanatosi"
"Germeni si vlastari, surse de sanatate si energie".

In martie 2010, a inceput o campanie pe blog si prin intermediul mass-medie, campanie numita “Mananca sanatos o zi pe saptamana”, prin care incurajeaza oamenii sa imbine alimentatia obisnuita cu cat mai multe cruditati proaspete, salate din frunze diverse, care sa nu lipseasca la nici un fel de mancare gatita, vlastari din cereale si legume, surse extrem de importante de proteine, minerale si vitamine in special pe timp de iarna cat si multe seminte si nuci, toate sub o alta forma decat cea obisnuita pregatite sub forma unor retete aratoase si gurmande.
Aceasta campanie a luat amploare si s-a materializat in demonstratii culinare, culminand cu organizarea unui targ raw vegan, primul targ de acest fel din Romania, pe data de 10.10.10 — un targ care a ajuns la a patra editie si pe care va continua sa-l organizeze de doua ori pe an (primavara si toamna) in Bucuresti. Urmatorul targ va fi la Bucuresti, Rin Grand Hotel pe 25 martie, 2012.

Iata o reteta de spaghetti din dovlecei, o reteta incredibila, zic eu...

Precizare:
aparatul de facut spaghetti il puteti cumpara de aici
http://www.rawveganmall.ro/feliator-legume-orizontal
sau
il puteti alege pe cel pe care l-am ales eu :)
http://www.rawveganmall.ro/ustensila-fidea





Am  simtit nevoia sa scriu despre aceste lucruri din dorinta de a le multumi acestor trei oameni care m-au facut sa-mi schimb modul de viata.
Ii MULTUMESC lui Dumnezeu pentru ca m-a indrumat sa-i descopar pe: Vasile Andriţoiu, Ligia Pop, Doreen Virtue.



4 comentarii:

  1. Bună ziua!

    Sunt o studentă la Aarhus School of Business & Social Sciences (Danemarca) și în cadrul lucrării mele de master fac o cercetare pe nutriție si sănătate. Aș fi mai mult decât recunoscătoare dacă v-ați face puțin timp să completați chestionarul și dacă vi se pare interesant să-l promovați mai departe.

    Chestionarul durează în jur de 10-15 minute și chiar dacă o să vi se pară plictisitor sau lung pe alocuri, sper că o să reușiți să-l duceți la bun sfârșit.

    Aici e link-ul:

    http://aarhus.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_6kYwr4sgqMQ2nVH

    Dacă coniderați postul meu inoportun, o să-l șterg la prima sesizare. Vă mulțumesc mult pentru ajutor!

    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Alexandra,
    Am raspuns si am dat mai departe. Sper sa iti fie de folos ;)
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...