miercuri

Grazie, Roma!





O viata traita frumos inseamna sa faci ceea ce iti place. Realizand aceste lucruri am inceput sa privesc altfel viata si sa incerc sa fac exact lucrurile care imi aduc bucurie sufleteasca, sa renunt la compromisuri si la oamenii care ma incarca negativ.
Imi place sa calatoresc, sa citesc, sa scriu, sa merg la teatru si sa vad filme care ma fac sa visez frumos. O dorinta mai veche pe care nu reusisem sa mi-o implinesc a fost aceea de a-mi sarbatori ziua de nastere intr-un alt oras. Anul asta mi-am realizat aceasta dorinta.
Am ales Roma. Se zice ca toate drumurile duc la Roma, iar drumurile mele pana in acest an nu dusesera la Roma, asa ca era cazul.
Am plecat impreuna cu doua prietene, cele doua prietene cu care imi petrec toate vacantele de cativa ani buni :)

Stresul bagajului de mana cu Blue Air

Pentru ca am ales un sejur de 5 zile, ne-am gandit ca ne va fi suficient cate un bagaj de mana. Ni s-a transmis pe e-mail biletul de avion de la Blue Air impreuna cu dimensiunile bagajului acceptat ca fiind de mana. Au inceput masuratorile, nici o geanta nu se potrivea la perfectie cu dimensiunea precizata de ei. Am cautat pe  forum-uri sa aflam daca se masoara bagajul cu exactitate. Multi ziceau ca nu, altii ziceau ca mai bine nu te risti. Eu am ales sa inghesui totul intr-un rucsac. Era intr-adevar cam burdusit, cu toate ca am gasit pe youtube un clip al unui domn ce te invata sa aranjezi totul atat de bine in geanta incat sa-ti incapa foarte muuulte. Nu stiu cum a reusit domnul respectiv, cu toate ca am vizionat clipul de multe ori :))
Una dintre prietenele mele a ales sa "riste" tinand cont ca dimensiunea gentii nu depasea decat cu 2 centimetri standardul iar asta datorita rotilor... Ei, bine, conform legilor lui Murphy... tocmai bagajul ei a fost de "neacceptat" si a trebuit sa plateasca o taxa suplimentara de 50 de euro. Nu a fost chip sa o convingem pe fata de la chek-in ca totusi geanta este in dimensiuni, doar rotile fiind problema. Asa ca, nu va riscati!

Dupa aceasta intamplare deloc placuta ne-am mobilizat totusi sa ne bucuram de vacanta si sa trecem peste incarcatura negativa pe care ne-a dat-o acest eveniment.

Inainte cu o zi de plecare am fost anuntate pe mail ca Blue Air va face o escala la Bacau. Asa ca ora sosirii la  Roma nu va mai fi cea initiala. Am trecut si peste asta. Locurile ni s-au schimbat si am fost distantate una de cealalta. Pentru ca nu era tot avionul ocupat ni s-a spus ca putem sta unde vrem pana la Bacau. Ajunse la Bacau ne-am reasazat pe locurile de pe bilet. Mai apoi un stuard ne-a spus ca putem sta oriunde pentru ca cei ce urca din Bacau nu au locuri. Ne-am mutat iarasi dupa placul inimii...

Intr-un final am ajuns la Roma. Ce fericire! Am fost tentate sa luam un autobuz care sa ne lase aproape de hotel, dar pana la urma am ales taxi-ul. Ne-a dus foarte bine si fix in fata hotelului. Am platit ceva, dar a meritat. Confortul se plateste :P
Hotelul a fost super! Camera mare, baie mare, curte frumoasa. Daca vreti sa mergeti la Roma si nu v-ati hotarat la ce hotel, va recomand sa alegeti cu toata increderea ESH Executive Style Hotel. Este localizat ok. In fata hotelului exista statie de autobuz, iar la cativa metri se afla si metroul.

Ne-am cazat si am pornit la drum. Am circulat atat cu  autobuzul cat si cu metroul- 1,50 euro/ calatoria. Am mers mult si pe jos. Am vazut cam tot ce se putea vedea. Am fost la Vatican, la Fontana di Trevi, Coloseum, Basilica San Pietro, Forumul Roman, Piazza di Spagna, Pantheonul, Columna lui Traian, Via Apia, Piazza Navona,  Piazza Venezia, Castelul Sant'Angelo, Bocca della verita, Arcul lui Constantin, Parcul Villa Borghese, Bazilica Santa Maria Maggiore, Corso, Basilica Luterano si San Clemente... Nu va voi povesti despre toate astea intrucat exista suficiente informatii pe internet la o simpla cautare pe google.  Va voi povesti insa ce m-a impresionat.


M-a impresionat amabilitatea italienilor. In orice magazin in care intrai chiar daca cumparai sau nu ceva ti se multumea. Am auzit in fiecare zi "grazie". La noi cuvantul "multumesc" este destul de rar, din pacate.  Nu am fost foarte bine indrumate de catre cei de la Centrul Turistic insa Politia italiana este minunata, amabila si  ofera informatii precise. Se afla multi politisti pe strazi ceea ce iti ofera un confort. Asta este un lucru foarte bun.
Piazza  Venezia, mi-a trezit niste sentimente tare placute. Parca ma aflam intr-un film. Mai ales ca, inainte de a pleca la Roma am vizionat suficient de multe filme care m-au plimbat prin apropae toate obiectivele turistice. Piazza Venezia mi-a dat un sentiment aparte.
Intr-adevar, este foarte aglomerat ca in oricare alt mare oras turistic, insa a fost o aglomeratie placuta, ca sa zic asa :) Nu am avut senzatia pe care am avut-o in Barcelona, accea ca toata lumea venea spre mine luandu-mi aerul :)
Un alt loc care m-a impresionat a fost Basilica Luterano unde se afla "Scara Sfanta". Sfanta Scara se urca numai in genunchi. In varf, se afla capela Sancta Sanctorum. Urci scara in genunchi rugandu-te. Mi se pare un ritual foarte frumos. Pe mine, cel putin, m-a incarcat pozitiv. Pana la jumatatea drumului a fost ok, apoi genunchii au inceput sa ma doara si am urcat din ce in ce mai greu, insa sentimentul pe care il traiesti cand ajungi in capatul treptelor unde este capela Sancta Sanctorum – capela personala a papilor, este deosebit.
Scara Sfanta era considerat un loc sfant. Papii care locuiau in Palatul Lateran, urcau aceste scari in genunchi si veneau sa se roage in capela. Aici erau mai multe relicve foarte importante – acestea au fost mutate la Vatican in 1905. Acesta capela este deschisa doar cateva ore pe saptamana.
Pentru credinciosi - este un obiectiv care nu ar trebui ratat.


Am fost la Vatican de cateva ori... o data pe soare, o data cand era innorat si o data cand ploua :) Muzeul insa l-am vazut o singura data. Am trecut de mai multe ori pe la Fontana di Trevi. Dorinta nu mi-am pus decat o data :) Am trecut de mai multe ori pentru ca faceam cum faceam si ajungeam iarasi acolo :)) Toate stradutele din zona te duceau spre fantana. 
Am baut cafea pe Corso, in Piaza Navona... 
Si Piazza Navona m-a impresionat. Se afla in centrul istoric al Romei, destul de aproape de Pantheon. Este una dintre cele mai pline de viata piete din Roma, in jurul sau gasindu-se multe cafenele si restaurante. Principalul punct de atractie al pietei Navona il reprezinta cele trei fantani. Daca sunteti in cautarea  unui loc cu arta la un  pret rezonabil nu ocoliti Navona. Si chiar daca nu aveti de gand sa cumparati, merita sa vedeti acele picturi. Sunt minunate!

In mare, cam asa a aratat Roma pentru mine. Frumoasa si primitoare! Cu oameni amabili si cu mult bun simt.

Intoarcere cu Blue Air

Am facut chek-out-ul  la hotel si am pornit spre aeroport. Am evitat sa cumparam cine stie ce souveniruri din cauza "problemei" bagajului. Am cumparat cate ceva din duty free. In asteptarea deschiderii portii pentru imbarcare am observat cum toata lumea incerca sa-si indese pungile cu produsele cumparate din duty free pentru a nu fi considerate bagaj in plus. Incredibil, ma gandesc! Dar oricat mi-as fi dorit sa indes cele 2 pachete de cafea, o punga de bomboane Bacio si o sticla de lichior Limoncello in rucsac mi-ar fi fost imposibil. Asa ca am ramas cu punga in mana pe principiul " fie ce-o fi!". 
Si? Surpriza! Fetele de la verificare nici nu au fost interesate de acest aspect. A trecut toata lumea cu tot ce avea la purtator. Asadar, in Italia depasirea dimensiunii sau cantitatii bagajului chiar nu a contat pe cand in Romania da.

Chiar daca Blue Air-ul ne-a stricat un pic buna dispozitie a fost o vacanta SUPER si o aniversare a zilei de nastere asa cum mi-am dorit.

Vizitati Roma! Aveti ce vedea!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...