luni

Cand si de ce devenim irascibili?




Astazi m-am trezit cu aceste intrebari in minte: cand si de ce devenim irascibili?
Dex-ul spune ca IRASCIBIL, -A, irascibili, -e, adj. inseamna " persoana care se supara, se infurie usor, este iute la manie; iritabil. – Din fr. irascible, lat. irascibilis. "

Eu devin irascibila cand sunt obosita. Daca nu am dormit suficient sau daca am avut un somn agitat. Cei apropiati cunosc acest lucru si spre norocul meu sunt si intelegatori. Marturisesc ca, cel de langa mine n-are nicio sansa cand sunt iritata: daca ma ignora, ma simt respinsa; daca nu-mi da atentie, imi incalca intimitatea si tot asa. 

Pe fond de stres cu totii reactionam diferit. Intram in panica, simtim o strangere de inima, pulsul se accelereaza, ne tremura picioarele, ne pierdem capacitatea de concentrare sau chiar uzul ratiunii. Unele persoane reusesc insa foarte bine sa se adune in asemenea momente, ba chiar reusesc sa obtina performante. Fireste ca fiecare se manifesta diferit pentru ca fiecare este construit diferit.
Multi dintre noi nu suporta ca in acele momente sa apara ceva care sa le distraga atentia si atunci reactioneaza impulsiv, chiar violent. Mediul inconjurator este cel mai important factor in aceste momente in care nu mai suntem cu adevarat noi insine. Daca suntem intr-un colectiv in care se tipa, se injura, nu se respecta spatiul celuilalt, atunci posibilitatea de a deveni tot mai irascibili este si mai mare. Daca dimpotriva avem in jur oameni calmi, mereu pusi pe sotii, starea ta de irascibilitate se va diminua automat. N-o sa poti sa tipi la cineva care iti raspunde calm si cu zambetul pe buze. N-o sa poti respinge brutal pe cineva care cu detasare incearca sa te destinda.
Cateodata anturajul ne face sa devenim irascibili. Putem fi de un calm exemplar, chiar fericiti pe moment, dar reactii nervoase si insistente pe care le vedem repetat cu siguranta vor reusi sa ne afecteze.

"De multe ori, oamenii suporta micile neplaceri cu mai putin curaj decat marile nenorociri" - Esop

Suntem iritati daca ne roade pantoful, daca usa scartaie, daca ne curge nasul sau picura un robinet. Cand suntem iritati devenim nazurosi si meschini, si uneori ne apucam sa criticam sau sa ne plangem de lucrurile cele mai absurde. Stim ca de fapt problema e in noi, dar ne simtim provocati si nu ne putem abtine.
Problema cu iritabilitatea, ca si cu pantoful care ne roade, este aceea a armoniei dintre noi si lume. Sentimentul de iritare provine din emotii confuze, neexprimate, nedigerate.

Cum putem diminua starile de iritare?

Incearcand sa gasim modalitati de relaxare care sa functioneze cu adevarat si cautand mai des compania oamenilor care reusesc sa ne incarce cu energie pozitiva.
Yoga si exercitiile fizice sunt esentiale pentru starea noastra de bine, pacea mintii si dezvoltarea noastra spirituala.
Desi s-ar putea sa va simtiti intimidati de yoga sau de exercitiile fizice, va asigur ca nu e nimic greu sau rau in a alege aceasta cale de recapatare a starii de bine.

Va recomand sa vizionati acest clip si sa treceti la treaba ;)

Sunt exercitii simple, pe care le puteti incerca cu incredere. Este posibil sa va incurce putin vocea domnului care explica, daca se intampla asa, vizionati clipul, cautati o muzica relaxanta si faceti exercitiile respective fara "indrumator".







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...