marți, 20 august 2013

Nostalgia anilor de scoala
Astazi mi-am amintit de perioada de scoala. Scoala generala, liceu, facultate. Nu stiu care perioada mi-a placut mai mult. Se spune ca perioada liceului e cea mai frumoasa. Nu stiu ce sa spun… Cred ca fiecare perioada a avut farmecul ei.

Din scoala generala imi vin in minte cateva “prostioare”. In clasa a 8-a am fost putin mai nebunatici. Imi amintesc ca incepuseram sa chiulim :D. Ce credeti ca facem? Pai ori mergeam la Facultatea de Medicina, care se afla in apropiere si ne uitam pe geam de afara la cadavre ( sinistru, nu-i asa? :))))  ori mergeam in Cismigiu si ne plimbam cu barca. Imi amintesc ca eram 2 fete si 2 baieti in barca. Baietii vasleau si ne udau din cap pana in picioare si Doamne ce mai distractie :))) Imi mai amintesc  de doamna profesoara de educatie fizica care ne convinsese sa facem greva pentru a o indeparta pe doamna diriginta din functie si a o propune pe dumneaei. Erau la moda grevele la inceputul anilor 1990. Asa am facut, numai ca doamna diriginta nu a cedat si toti am avut nota scazuta la purtare. Tot din acea perioada imi amintesc de colegul Lucian cu care ma alergam prin clasa pentru ca ma tragea de par. Imi tineam parul prins la spate si era foarte incitant pentru el :))) 
Culmea e ca si in facultate am avut un coleg care se juca cu parul meu spunandu-mi ca am o coada foarte stufoasa :))) Amuzant. ;) 

Pornind de la toate acestea am inceput sa rasfoiesc albumul foto. Am revazut acolo chipuri vesele, tineri increzatori si pe cativa dintre profesori. M-a cuprins melancolia. In fata ochilor parca mi se deruleaza un film. Filmul adolescentei mele. Perioada liceului.
Imi amintesc cu drag de ei, colegi si profesori. Partea frumoasa este ca am ramas prietena cu cateva dintre colege. Nu degeaba se spune ca, in timpul liceului se formeaza cele mai trainice prietenii. Ne-am format impreuna, am crescut si am invatat impreuna, ne-am fost alaturi atunci si ne suntem alaturi si astazi. Din cand in cand ni se face dor de acea perioada. Cum am putea sa uitam de profesorii care ne dadeau fiori sau de cei care ne faceau ziua mai frumoasa? Cum sa uitam de domnul profesor de matematica cel care ne scria la tabla niste exercitii rezolvate pe care noi le invatam pe dinafara? Eram clasa de filologie, iar matematica pentru noi era ceva greu de inteles, iar dansul stia asta. Oricat si-ar fi dorit sa ne aduca "la nivelul marii" nu prea avea cum in 2 ore pe saptamana. Nimeni nu avea nota mai mare de 6. Orele de dirigentie in care ne impartaseam visele si sperantele, orele de limba romana si limba franceza erau preferatele mele.
Exista si regrete...Regret ca doamna profesoara de limba engleza nu ne punea decat sa conjugam verbele neregulate... Exista si bucurii... Ma bucur ca doamna profesoara de limba franceza a stiut cum sa ne faca sa invatam limba franceza cu si de drag.
Exista si mistere... Pentru mine inca este un mister de ce a trebuit sa fim "toba" de limba latina, sa conjugam si sa impartim frazele in propozitii in aceasta limba care nu m-a atras in mod special si a carei utilitate nu am gasit-o. Doamna Zinica, profesoara de limba latina, era o doamna in adevaratul sens al cuvantului. Iubea latina si isi iubea profesia. Se simtea asta, insa....

Parca il vad si astazi pe colegul Ciprian... pleca sa ude buretele si se mai intorcea cu 5 minute inainte de a suna clopotelul, nu mereu dar in mod special la ora de engleza. Il intelegeam cu totii atunci, iar eu una il inteleg si astazi. Imi amintesc de multi dintre colegi atat de clar de parca tocmai m-am intors de la scoala. O vad pe Magda, preferata doamnei diriginte. O fata de nota 10, un pic aroganta, dar inteligenta. Pe Robert cel care, facea ce facea si primea cate o observatie din partea "dirigai"... cred ca ii era simpatic.
Imi amintesc de mine. Unii ma simpatizau, altii nu. Eram redactor sef al revistei liceului. Tot in acea perioada scriam si pentru revista "Salut", o revista "cool" in randul adolescentilor. In timpul liber mergeam la teatru, la film impreuna cu clasa sau doar cu cateva colege. Nu, nu eram tocilari insa am avut sansa de a fi bine indrumati si invatati ce inseamna adevaratele valori.

Ce imi amintesc din timpul facultatii? De intrunirile pe care le faceam la sfarsit de saptamana. Ne intalneam la unul dintre colegi sau la mine. Jucam carti, ne uitam la filme si uneori ne mai rasfatam cu un pahar de bautura. Zambesc si acum cand imi amintesc cum am preparat eu un gin tonic, probabil primul si ultimul… apa tonica 50 ml si 200 ml gin. A fost suficient. Am picat lata si am adormit. :))) 

Nimic nu se compara cu anii petrecuti in scoala, nu-i asa? ;)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu