miercuri

Belgia: 3 oraşe în 4 zile


Bruxelles, Muzeul Mini-Europa

De curând m-am întors dintr-o mini-vacanţă în Belgia. Am descoperit locuri minunate, oameni frumoşi, dar şi ... mizerie şi cerşetori.
Am vizitat Brugge, Damme şi Bruxelles.
Mijloacele de transport folosite: avion, tren (din Bruxelles în Brugge), vaporaş ( din Brugge în Damme). În Bruxelles am circulat cu metroul.
Ne-am cazat o noapte în Brugge şi 2 în Bruxelles.

Am plecat cu Wizz Air ( aproximativ 100 de euro preţul biletului, fără bagaj de cală). De la aeroportul Charleroi, unde aterizează Wizz-ul am luat un autobuz până la Gara Bruxelles-Midi. Biletul costă 17 euro. De acolo am luat trenul către Brugge, am făcut o oră şi am plătit 14 euro, respectiv 28 de euro dus-întors.


Brugge- un oraş de vis
  
Numele orașului provine din norvegiana veche: Bryggja = pod, punte, (un) chei.
Mai este denumit « Veneția de Nord » datorită numeroaselor canale care încercuiesc și traversează orașul.

Brugge este exact genul de oraş pe care îl ador. Cu un centru vechi irezistibil, canale romantice ca cele ale Veneţiei, parcuri cât vezi cu ochii, biciclete pe străzi, trăsuri cu cai. Clădirile parcă sunt desprinse din poveşti, toate din cărămidă şi frumos colorate, unele dintre ele ducându-te cu gândul la casele din turtă dulce.
Un orăşel medieval care mi-a amintit şi de frumoasa noastră Sighişoara.
Un oraş foarte liniştit, cu turişti relaxaţi (în majoritatea pensionari) şi localnici amabili.
Limba vorbită aici este flamanda şi a fost aproape imposibil să o putem înţelege, însă pe ici pe colo se mai vorbea şi puţină franceză şi engleză.
Pe străduţele înguste, unul din două magazine este o ciocolaterie.

Ce am vizitat
Turnul Belfort
A fost construit în sec al XIII-lea. Aceasta atracţie turistică are nu mai puţin de 88 de metri înălţime şi găzduieşte comoara de altădată a Brugge-ului. Dacă vă hotărâţi să urcaţi cele 366 de trepte, veţi putea admira impresionantul mecanism al ceasului care are 47 de clopote, fiecare cu sunete şi funcţii diferite, iar punctul culminant este priveliştea panoramică a oraşului din vârful turnului. Turnul Belfort face ca piaţa centrală din Brugge să fie cu adevărat deosebită.


Biserica Sfântului Sânge
Deţine o rămăşiţă din sângele sfânt al Domnului Iisus Hristos. Legenda spune că, după crucificare, Sfântul Iosif de Arimathea, a şters corpul Mântuitorului de sânge şi a păstrat hainele. Aceste haine au rămas pe Pământul Sfânt până la cea de-a doua cruciadă, când regele Ierusalimului Baldwin al-III-lea, i le-a dat cumnatului său, contele de Flandra, Diederik van de Elzas. Contele a adus haina cu sângele Mântuitorului pe 7 aprilie 1150 şi a aşezat-o într-o capelă pe care a construit-o în piaţa Burg.

Această biserică mi-a dat o stare aparte. Am simţit o energie benefică şi o emoţie care m-a făcut să îî mai calc pragul şi a doua zi. Dacă ajungeţi în Brugge, mergeţi în acest lăcaş.


Biserica Sfânta Maria
A fost construită pe parcursul a două secole (XIII-XV). Biserica nu prezintă un stil uniform având influenţe romanesce şi gotice. Prin anul 1900, biserica a fost renovată încercându-se să se păstreze stilul său medieval original. Cea mai importantă parte din biserică este turnul. El are o înălţime de 122 de metri fiind cel mai înalt turn din Brugge şi al doilea ca mărime din Belgia.

Primăria
Primăria din Brugge a fost construită între 1376 şi 1420 şi a fost printre primele primării din Ţările de Jos declarată monument. Faţada principală cuprinde 6 ferestre gotice precum şi două din armele oraşului. În holul de intrare se află minunatele scări ceremoniale care conduc vizitatorii spre primul etaj, acolo unde se află camera gotică (construită între 1386 şi 1401). Această sală a fost decorată cu picturi neo-gotice ce ilustrează cele mai importante evenimente din istoria Brugge-ului.

Centrul istoric
Centrul oraşului Brugge este parte a patrimoniului UNESCO. Centrul istoric al oraşului a fost atent construit încă din Evul Mediu şi este păstrat remarcabil şi astăzi.
Brugge-ul este un exemplu de aşezământ istoric medieval, care şi-a păstrat clădirile originale de-a lungul secolelor, iar construcţiile gotice fac parte din identitatea oraşului. Centrul Brugge-ului a fost declarat parte a patrimoniului UNESCO în noiembrie 2000.



Alte obiective turistice:
Muzeul Groeninge, Muzeul Gruuthuse, Muzeul de ciocolata, Muzeul Diamantelor, Palatul Libertăţii, Catedrala Sfântul Salvator, Biserica Ierusalim, morile de vânt de la marginea oraşului, reţeaua de canale.

Tips!
Magazinele se închid în jurul orei 17.00-18.00
Ziua este luuuuungă. Se întunecă în jurul orei 22.30.


Damme
  
În orăşelul Damme am ajuns cu vaporaşul din Brugge. Drumul a durat 30 de minute şi a costat 10,50 euro, dus-întors. Priveliştea este extraordinar de frumoasă.



Damme este un oraș neerlandofon situat în provincia Flandra de Vest, regiunea Flandra din Belgia. Comuna actuală Damme a fost formată în urma unei reorganizări teritoriale în anul 1977, prin înglobarea într-o singură entitate a 6 comune învecinate. Suprafața totală a comunei este de 89,52 km². Comuna este subdivizată în secțiuni, ce corespund aproximativ cu fostele comune de dinainte de 1977.

Micuţul oraş Damme este situat pe râul Zwin între Zeebrugge şi Bruges. Râul şi nămolul au jucat un rol important în creşterea sau căderea Damme-ului între anul 1180 şi până astăzi. Orăşelul are cafenele şi restaurante frumoase. Plimbându-vă prin Damme veţi vedea sculpturile realizate de Charles Delporte reprezentând nişte capete uriaşe.
Primăria din Damme, construită între 1464-1468, reprezintă un exemplu excelent de arhitectură gotică.
Cea mai cunoscută clădire din Damme este biserica al cărei turn este de trei ori mai înalt decât orice clădire din Damme. Spitalul St John, fondat în 1249, are un muzeu ce conţine mobilă, tablouri şi artefacte religioase vechi de secole.

Bruxelles

Din Brugge am luat trenul către Bruxelles. După atmosfera de poveste pe care am întâlnit-o în Brugge şi Damme, Bruxelles-ul a fost a fost un pic şocant. De ce? Din cauza mizeriei şi a cerşetorilor destul de agresivi.
Clădirile sunt frumoase, oamenii amabili, însă atmosfera nu este tocmai plăcută. În aproape fiecare magazin există afişe care te anunţă să ai grijă la hoţii de buzunare. Ceea ce din start îţi creează un disconfort. În zonele principale ale oraşului este plin de pirande, cu copii agăţaţi de gât, care vin şi îţi trec un pahar de hârtie prin faţa ochilor spunând : “pour mange quelque chose”….

Majoritatea staţiilor de metrou sunt frumoase, exceptându-le pe cele aflate în reconsolidare, păcat însă că este mizerie şi plin de cerşetori. Metroul bucureştean este cu mult peste metroul lor.
O călătorie cu metroul costă 2,10 euro.


Ce am vizitat
Atomium din Bruxelles
Atomium este situat chiar lângă Parcul Mini-Europa (parc ce are clădiri în minatură ale unor obiective turistice din întreaga Europă la o scală de 1:25), chiar lângă Stadionul Regelui Baudouin.

Atomium în cifre:
Înălţime – 102 metri
Greutate – 2400 tone
Sferele:
Suprafaţa – 1082 metri patrati / 240 metri pătraţi pe nivel.
Diametru – 18 metri
Tuburile dintre sfere:
20 tuburi
Diametru – 3 metri
Lungime – între 18 şi 23 metri
Viteza liftului- 5 m/s

Transport:
Metrou – Statia Haysel/Heizal pe linia 1A


Mini Europa Bruxelles - parcul de miniaturi din Bruxelles
Aici puteţi vedea o mulţime de monumente din întreaga Europă, adevărate simboluri ale continentului.  Parcul începe cu clădirea Comisiei Europene. Printre exponatele de aici se numară Zidul Berlinului sau celebrul Montmartre din Paris, dar şi Acropolele din Atena sau Muntele Vezuviu din Italia. Singura diferenţă dintre versiunile obiectivelor de aici şi cele adevărate este că primele au o mărime de 25 de ori mai mică decât originalele.

Palatul Mogoşoaia reprezintă România la Mini Europa din Bruxelles. Însă au cam încurcat ei lucrurile punându-l pe Dracula la Mogoşoaia!!!!!



Parcul din Laeken
Un domeniu de 160 ha, cu Palatul din Laeken (reședința regală belgiană), Cripta regală , serele regale, turnul japonez și pavilionul chinezesc.

Catedrala Sfântul Mihail și Sfânta Gudura
Sfânta Gudura este ocrotitoarea orașului.

Parcul Cinquentannaire (Parcul Jubileului)
Se întinde pe 30 de hectare, în partea estică a cartierului European. Aici se găsesc: Arcul de Triumf, Muzeul Militar, Templul pasiunilor omeneşti, Marea Moschee, Muzeul de artă, Domul.
Adresa:
Metrou Schuman ( in Vest), Merode (est), linia 1 de metrou.

 
Sablon  (cartierul anticarilor)
Aici se află Catedrala Notre Dame de Sablon, 48 de statui, Palatul Egmont, Grădina Petit Sablon, Casa La Roy d'Espagne, clădiri remarcabile, Fântâna conţilor Egmont şi Horne, Piaţa de Antichităţi.

Grand Place (Grote Markt) - Piata centrală din Bruxelles
Se spune că este una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa, dacă nu din lume. 
Vorbitorii de franceză o numesc „Grand-Place”, în timp ce în olandeză este numită „de Grote Markt”. Turiştii din zilele noastre nu sunt singurii care admiră splendoarea acestei locaţii din Bruxelles. Arhiducesa Isabella, fiica lui Filip al II-lea al Spaniei a scris despre această piaţă în timpul vizitei sale la Bruxelles, în septembrie 1599: „Nu mi-a fost niciodată dat să văd ceva atât de frumos şi rafinat precum piaţa oraşului unde primăria se ridică spre cer. Decoraţiile de pe clădiri sunt cu adevărat remarcabile”.
Scriitori ca Victor Hugo şi Baudelaire au fost de asemenea impresionaţi de farmecul pieţei, dominată de clădirea Primăriei din Bruxelles, Casa Regală şi de Casele Ghildelor medievale.
Grand Place este obiectivul turistic principal din Bruxelles. Cele mai cunoscute evenimente care au loc aici sunt Ommegang (o procesiune istorică ce are loc la începutul lunii iulie) şi covorul de flori bienal.



Manneken Pis - Statuia simbol a oraşului Bruxelles
Colţul străzii numite Rue de l'Etuve/Stoofstraat cu Rue du Chene/Eikstraat, în inima centrului vechi se găseşte unul dintre cele mai ciudate obiective turistice din Bruxelles. Este vorba despre o statuie a unui băieţel dezbrăcat care face pipi într-o fântână, cunoscută sub numele de Manneken Pis. Nimeni nu ştie exact când şi de ce această statuie deloc prea impunatoare a devenit atât de celebră.
Manneken Pis este o statuie micuţă cu o garderobă imensa. Statuia este îmbrăcată în mici costumaşe de mai multe ori pe an. Există sute de costumaţii diferite. O fundaţie numită “Prietenii lui Manneken Pis” se îngrijeşte de aceste costume.
Există mai multe legende asociate cu Manneken Pis. Unele spun că statuia este inspirată de o bătălie din secolul al 12-lea dintre trupele Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven şi Lorzii de Grimbergen. Godfrey al III-lea avea numai doi ani atunci când şi-a moştenit ducatul. Comandantul armatelor sale l-a pus pe micul lord într-un coş şi l-a ridicat pe creanga unui copac pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei pruncul Godfrey a făcut pipi pe lorzii de Grimbergen care au pierdut bătălia.
O altă legendă spune că statuia reprezintă un alt baieţel celebru dintr-un alt război. Cândva în timpul secolului al XIV-lea, oraşul Bruxelles era asediat. Soldaţii inamici au încercat să arunce în aer zidurile oraşului plasând o bombă la baza acestora. Aceştia au fost însă spionaţi de pe ziduri de un băieţel care după ce soldaţii au plecat, a urinat pe fitil salvând astfel oraşul.
O altă legendă spune că Manneken Pis îl reprezintă pe fiul unui comerciant bogat care s-a rătăcit într-o zi prin oraş. Tatăl disperat a organizat repede echipe de căutare a băiatului care au răscolit oraşul şi l-au găsit pe copil vesel, făcând pipi în grădina cuiva. Tatăl a făcut cadou statuia proprietarului grădinii.

Actuala statuie din bronz este opera lui Jerome Duquesnoy dar a existat o sculptura din piatră asemănătoare şi mult mai veche care data cel puţin din anul 1388.   


Ne-am aşteptat să vedem o statuie ceva mai mare decât 2 palme J)))


Palais de Justice - Palatul de justiţie
Este curtea supremă a Belgiei. Este situat într-o zonă frumoasă a oraşului, în cariterul Saint Gilles, la capătul străzii numite Avenue Louise. Locaţia permite nişte vederi panoramice superbe asupra oraşului aflat în vale. Clădirea oferă o privelişte asemănătoare cu cea care se poate vedea dintr-un turn înalt de pază. Proiectul acestui palat monumental nu a fost primit cu braţele deschise de toată lumea, fiind unul foarte controversat.

Palais Royal - Palatul Regal din Bruxelles
Este o reşedinţă regală oficială situată în centrul capitalei Belgiei. Deşi în trecut a fost folosit drept locuinţă de către mulţi regi, astăzi este rar folosit de Familia Regală a Belgiei care locuieşte în Castelul Regal de la Laeken aflat la marginea oraşului Bruxelles. Palatul Regal este situat în faţa superbului Parc Bruxelles şi a unei pieţe foarte lungi numite chiar Place des Palais sau Paleizenplein care desparte palatul de parc. Palatul Naţiunii, cel care găzduieşte Parlamentul Federal Belgian se găseşte vis-a vis de Palatul Regal. Această aşezare reprezintă cele două simboluri cheie ale sistemului de guvernământ belgian; o monarhie constituţională şi democraţie parlamentară.

Primăria - o capodoperă gotică
Atunci când intră în Grand Place de pe una dintre cele şapte străzi care converg aici, ochii turiştilor din capitala Belgiei sunt atraşi invariabil de turnul gotic al Primăriei din Bruxelles care parcă tinde spre cer. De când a fost ridicată şi până în zilele noastre, “Hotel e Ville” sau “Stadhuis” este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase primării din Ţările de Jos.

Parlamentul şi Comisia Europeană
Bruxelles este considerat a fi capitala de facto a Uniunii Europene, având o lungă istorie de găzduire a instituţiilor Uniunii Europene în cadrul cartierului său european. UE nu are capitală oficial, şi nu intenţionează să declare una, dar Bruxelles găzduieşte, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European, precum şi Parlamentul European.


Belgia este renumită pentru produsele sale din ciocolată (Leonidas, Godiva....) apreciate peste tot în lume. Scoicile cu cartofi prăjiţi reprezintă una dintre mâncărurile preferate şi sunt, conform legendei, o invenţie belgiană. Tot la delicii specifice se încadrează şi vafele belgiene. Nu mai puţin faimoase sunt şi cele peste 500 de mărci de bere produse în Belgia.

Tips!
Dacă aveţi un buget redus puteţi face cumpărături de la super market la preţuri mult mai mici decât cele de la terase şi restaurante. De exemplu, un sandwich îl puteţi cumpăra din super market cu 3-4 euro, o sticlă de apă la jumătate, costă în jur de 0,70 euro, iar o bere Stella Artois la doză costă 1,10 euro. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...