sâmbătă

Dublin- farmec și culoare



Am pornit în călătoria către Dublin cu ceva emoții în plus față de alte călătorii. Mergeam în vizită la fina mea și era și prima mea călătorie, cu avionul, neînsoțită. Emoția revederii și emoția zborului mă copleșeau.  Gândul că după această călătorie, finalizată cu bine, îmi va crește încrederea în forțele proprii, m-a făcut să pornesc la drum J Nici nu știu cum au trecut cele aproape 4 ore de zbor...
Am plecat cu compania aeriană Ryanair. A fost un zbor plăcut, fără probleme. Ajunsă acolo, am fost întâmpinată de fetele ”mele” dragi: prietena mea Raluca, de care mă leagă o prietenie încă de pe băncile liceului și fina mea, Antonia, fiica Ralucăi. Lalelele albe primite de la Antonia au făcut ca emoția revederii să fie și mai puternică.

Acestea fiind spuse....  să las sentimentalismele la o parte și să vă povestesc câte ceva despre Dublin J

De ce merită să vizitați acest oraș?
-          Pentru impresionanta pleiadă de scriitori care au trăit aici și fac din acest oraș unul dintre cele mai interesante locuri
-          Pentru iarba verde a nesfârșitelor pășuni
-          Pentru arhitectura ce îmbină stilul medieval, georgian și contemporan
-          Pentru culori... Ușile caselor au diferite culori, una mai puternică decât alta
-          Pentru cel mai mare parc urban din Europa- Parcul Phoenix
-          Pentru că este un oraș aerisit, verde și dezvoltat pe orizontală, fără clădiri foarte înalte
-          Pentru catedrale (St Patrick, Christ Church), muzee, castele, poduri, statui
-          Pentru shopping (cele mai renumite străzi: Grafton, O' Connell…)
-          Pentru Cartierul Temple Bar- cel mai popular loc: 24 baruri și 73 de cafenele și restaurante unde puteți lua pulsul vieții de noapte irlandeze
-          Pentru berea Guinness
-          Pentru împrejurimile Dublin-ului, sunt câteva localități unde te poți plimba pe malul Oceanului Atlantic.

Ce am vizitat și vă recomand

DUBLINIA- Muzeul Vikingilor
Aici veți afla tot ce trebuie să știți despre vikingi. Statuile de ceară mi s-au părut foarte bine realizate. Cel mai amuzant mi s-a părut viking-ul care era la toaletă și care scotea și sunete... se pare că avea ceva probleme cu digestia, iar în loc de hârtie igienică se folosea mușchi, în acele vremuri J)) . La ultimul etaj, 3,  este o incursiune interesantă în viața restauratorilor. La acest etaj nu este permis fotografiatul.
Bilet: adult  8.50 euro
         copil: 5.50 euro

Catedrala Christ Church
Construită în 1038, catedrala a suferit numeroase renovări, cea mai masivă având loc în 1870. A jucat un rol important în istoria irlandezilor: regele Edward VI a fost încoronat și și-a depus jurămintele aici.

Catedrala Sf. Patrick
Este cea mai importantă biserică din Irlanda. Construită în 1192, în locul în care se crede că Sf. Patrick şi-a botezat enoriaşii la creştinism, catedrala a suferit numeroase degradări, abia în secolul 19 bucurându-se de recondiţionări masive. Jonathon Swift a fost diacon la Sf. Patrick între anii 1713 – 1745, perioadă în care a scris cartea “Aventurile lui
Guliver”.
Preţul unui bilet este de 5.50 euro adulţi

Podul Ha’penny
A devenit unul dintre simbolurile orașului Dublin. Construit în secolul XVIII, podul este construit în stilul georgian și se întinde de-a lungul râului Liffey, între strada O’Connell și Capela St. The North.

Colegiul Trinity
Este prima universitate din Irlanda, fiind fondată în 1592, de regina Elizabeta I.  Deşi scopul universităţii era să ofere educaţie tuturor tinerilor, în realitate era permis accesul doar celor din comunitatea protestantă. În 1793, li s-a permis accesul şi catolicilor, abia în 1970, numărul acestora mărindu-se considerabil. Aici au învăţat Oscar Wilde, Jonatham Swift sau Samuel Beckett. Cartea din Kells, celebrul manuscris celtic din secolul VIII, este expusă în Colegiul Trinity.



Parcul Phoenix
Se află la 3 km de centrul orașului și este o oază de liniște. Cel mai mare parc urban din Europa, parcul are grădini superbe. Aici am întâlnit căprioare și cerbi și am dat de mâncare păsărilor. Un loc superb! De neratat! Aici se află și Grădina Zoologică.

Castelul Dublin
A fost construit în 1204 de regele John care şi-a dorit o fortăreaţă pentru administrarea şi apărarea oraşului. În ciuda rolului său, castelul nu a avut de înfruntat atacuri majore, ci doar câteva revolte minore în 1916. În urma incendiului din 1684, castelul a fost distrus în mare parte, din structura originală rămânând doar turnul Norman.
Preţul unui bilet este de 4.50 euro adulţi şi copii sub 12 ani, 2 euro.

Spire of Dublin
Este una dintre cele mai noi atracţii din Dublin. Este punctul zero al orașului. Numele oficial al monumentului este Monument of Light (în irlandeză: An Túr Solais) şi reprezintă o spirală din oţel inoxidabil. Localizată pe strada O’Connell, monumentul a făcut parte din proiectul de modernizare a străzii principale din Dublin.

Muzeul Naţional al Irlandei
Este locul în care sunt adunate cele mai importante comori din istoria Irlandei. Aici puteţi admira bijuterii din secolul VIII, antichităţi medievale, Crucea Cong din secolul XII, despre care se crede că are fragmente din crucea pe care a fost răstignit Iisus.
Accesul este gratuit.

Galeria Naţională a Irlandei
Aici se pune accentul nu numai pe artă irlandeză, cât şi pe artă internaţională.Galeria Naţională a Irlandei expune mai mult de 3 000 de lucrări, ce au fost create între secolele XIV şi XX. Printre cele mai valoroase picturi expuse la Galeria Naţională a Irlandei sunt şi câteva semnate de Pissarro, Caravaggio, Rembrandt, Goya şi Monet. Accesul este gratuit. 

Guinness Storehouse
Este cea mai vizitată atracţie turistică din Dublin. Aici veţi afla toate secretele celei mai faimoase beri din Irlanda. Vizita începe în atriumul de sticlă, construit sub forma unei sticle de bere. Turul continuă în fabrică, unde se face berea şi se termină în barul Gravity, care se află la etajul superior al fabricii.

Distileria Old Jameson
Se află în centrul oraşului şi prezintă vizitatorilor istoria whisky-ul irlandez. În timpul turului, oaspeţii pot degusta whisky din diferite ţări: Irlanda, Scoţia sau SUA.

Custom House
Este una dintre cele mai frumoase clădiri din Dublin, iar în prezent găzduieşte Departamentul Mediului Înconjurător. Clădirea a fost construită între 1781 – 1791 şi este bogată în detalii arhitecturale. Punctul de atracţie al clădirii îl reprezintă cele 14 bolte care semnifică cele 13 râuri irlandeze şi Oceanul Atlantic.

Cartierul Temple Bar
Este centrul vieţii de noapte din Dublin. Pe lângă tradiţionalele puburi, cluburi de noapte, aici veţi găsi teatre, săli de cinema şi numeroase restaurante cu preparate tradiţionale. Clădirile vechi, restaurate cu bun-gust aduc un plus de farmec acestui cartier.

Statuia lui Molly Malone
O tânără negustoriță de peşte care își vindea marfa pe străzile Dublinului și care a murit în mod tragic din cauza unei febre.
Statuia este creată de Jeanne Rynhart şi este plasată la intrarea celebrului Grafton Street din Dublin în 1987, când oraşul a aniversat primul mileniu de existenţă, devenită între timp unul dintre principalele atracţii turistice ale oraşului.



Statuia lui James Joyce
Se află în apropierea Spire of Dublin.
James Joyce a fost un prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea.

Statuia lui Oscar Wilde
Se află în Ryan Park.
Oscar Wilde a fost scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză.

Știați că…
Declinul său începe în vara lui 1891, când Oscar îl întâlnește pe lordul Alfred Douglas. În curând, cei doi devin iubiți și de nedespărțit până la arestarea lui Wilde, patru ani mai târziu, când după acuzarea de homosexualitate (pe atunci ilegală în Anglia) va fi condamnat la închisoare. Ostil filosofiei și convențiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viață de ostentație cinică și de scandal, afișându-și public relația sa homosexuală, ceea ce îi atrage în 1895 o condamnare penală de doi ani închisoare pentru ultragiu la moralitatea publică. Între timp soția și copiii îl părăsesc și își schimbă numele în „Holland”.

Grafton Street
Este numită după Henry FitzRoy, primul Duce de Grafton, fiul nelegitim al lui Carol al II-lea al Angliei care a deținut teren în această zonă. În 2010 a fost a cincea cea mai scumpă stradă de cumpărături din lume, având chirii de la 5.621 €/mp/ an. Magazine sofisticate, cafenele, cântăreţi ambulanţi, restaurante, magicieni, stand-up comedy.

Acum vă  invit să ieşiţi din Dublin

În nordul Dublin-ului se află un orăşel de vacanţă, Malahide, cu plaje ce în timpul refluxului se golesc de apă şi puteţi ajunge chiar departe, în larg, pe propriile picioare.
În Malahide se ajunge cu autobuzul 42, din centrul Dublin-ului.

Mai sunt și alte astfel de orășele, însă pe acesta l-am vizitat eu.

Ar mai fi de văzut: Muzeul de Ceară, Închisoarea Kilmainham, Muzeul  Scriitorilor… le voi bifa data viitoare și vă voi povesti și vouă despre ele J

Știați că…
-          Irlanda este singura țară europeană în care nu există șerpi? Legenda spune că Sfântul Patrick, cel care a adus creștinismul în Irlanda, a alungat șerpii de pe insulă
-          Simbolul Irlandei este trifoiul cu 3 foi (Shamrock). Sfântul Patrick a folosit un trifoi, adică un exemplu viu, pentru a explica oamenilor conceptul de Sfânta Treime – a Tatălui, al Fiului, și al Sfântului Duh. Frumusețea simplă a acestei explicații i-a convins pe sceptici, iar din acea zi trifoiul a fost venerat în toată Irlanda.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...