joi

Ce este sufletul?




Conform Dicționarului de filozofie: SUFLET- denumire, în limba uzuală, pentru noțiunea de psihic uman sau de conștiință; totalitatea proceselor intelectuale, afective și voliționale ale persoanei umane.

Descoperă.ro: Doctrina sufletului datează dintr-o perioadă dinainte de descoperirile ştiinţei, când filozofii credeau despre creier că este doar un mecanism de răcire a sângelui. Corpul uman era văzut ca o structură nedemnă de încredere, o construcţie de lut realizată în grabă de zei, astfel că părea greu de crezut că această materie ar putea fi responsabilă pentru comorile memoriei, pentru misterul gândirii creative şi pentru profunzimea sentimentelor religioase. De aceea, înţelepţii acelor vremuri considerau că e mult mai raţional că gloria minţii umane să fie atribuiteă sufletului, scânteii divine, şi nu acelui organ ciudat din craniile noastre.

Dicționarul de Sinonime: SÚFLET s. 1. conștiință, cuget, gândire, spirit, (livr.) for interior, (înv.) cunoștință, știință, (grecism înv.) sinidisis. (Noțiunea de ~.) 2. spirit. (~ul poporului român.) 3. v. psihic. 4. inimă, sân. (Cu frica în ~.) 5. inimă, (înv.) mațe (pl.), pântece. (Oftează din adâncul ~ului.) 6. duh, spirit. (~ și materie.) 7. spirit, (Transilv. și Bucov.) bleasc. (I-a ieșit ~ul.)

În credința ortodoxă: sufletul este lucrul cel mai de preț al ființei noastre, cea dintâi și cea mai mare grijă a noastră trebuie să fie grija față de suflet și față de mântuirea lui. Sufletul trebuie să fie centrul de greutate al tuturor preocupărilor și străduițelor noastre.

”Ce este Pământul? O furtună de suflete.”- Victor Hugo

Vorbim despre suflet pereche, despre durerea sufletului, liniștea sufletului... Sufletul este ceva imaterial, însă starea lui determină starea noastră.  Cu toate că sufletul este atât de important, uităm de multe ori de el. Nu-l ascultăm, îl ignorăm cu bună știință.

Sufletul nostru este perfect și tot ce ne spune el să facem este spre binele nostru.
Sufletul ne vorbește prin intuiția noastră, instinctele noastre, prin dorințele, idealurile noastre, preferințele și antipatiile noastre.

Există oameni care ne ating sufletul. Sufletul aleargă pe toate cărările în căutarea unor astfel de oameni și atunci când îi găsește este fericit! Prețuiți oamenii care știu să vă atingă sufletul!

S-aveți liniște în suflet!


2 comentarii:

  1. Frumos, pacat ca nu stim mereu, sa pretuim acesti oameni care ne ating sufletul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevăr, definiția sufletului variază în funcție de percepțiiile fiecăruia. Persoanele care ne ating sufletul sunt rare, iar emoțiile create de astfel de momente sunt unice.

    RăspundețiȘtergere

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...