vineri

Kos, insula lui Hipocrate





Anul acesta am fost pentru a saptea oara in Grecia. Mi se facuse dor de Grecia asa ca trebuia sa iau masuri :) Dupa ce anii trecuti am fost in Olympic Beach, Halkidiki, Nea Vrasna, Creta, Corfu, Skiatos, Thasos, Meteora, Salonic, anul acesta am ales insula Kos. Am ales Kos pentru localizarea sa langa Bodrum si pentru ca este insula lui Hipocrate ( parintele medicinei).
Orasul impresioneaza prin strazile pavate cu asfalt, dar integrate perfect in verdeata, prin numeroasele alei strajuite de arbori, totul aratand existenta unui proiect urbanistic reusit. Cu multe atractii turistice arheologice ce se regasesc in apropierea orasului si cu strazile largi si drepte, Kos este ideal pentru a te plimba pe jos sau cu bicicleta, orasul fiind cunoscut chiar sub numele de “Orasul bicicletelor”. Magazinele, barurile, restaurantele, cafenelele, centrele de informatii turistice va permit sa gasiti tot ceea ce va doriti. Portul orasului este unic, pitoresc cu foarte multe barci destinate excursiilor, yahturi si barci pentru pescuit. La o distanta mica de oras, atat in nord cat si in sud (zona Lambis) sau in est (zona Psalidi) sunt amenajate plaje cu toate facilitatile, inclusiv sporturi de apa. In zona Psalidi se gaseste singurul camping de pe insula.    

Therma
Am plecat cu ideea fixa de a ajunge la Izvoarele Termale... si am ajuns :)
In sud – estul insulei, intr-un peisaj salbatic, care iti taie respiratia, se gasesc Izvoarele Termale.
Sunt niste ape sulfuroase si foarte fierbinti, care izvorasc din munte si  se varsa in mare. La intrarea in mare, e " amenajat" un mic lac, inconjurat de stanci, cu o adancime in jur de 80 de cm, in care poti sa stai si sa te bucuri de apele fierbinti, dar si de apa marii care patrunde printre stanci si te racoreste.
Cei care vor sa se racoreasca ( si mai bine), pot face baie in mare. Intrarea in mare pare lina, dar cu pietricele, si izolat, bolovani. Plaja este ingusta, cu nisip si pietricele. Mie imi place masajul facut in talpi de pietre asa ca nu m-a deranjat deloc acest lucru.
In drumul catre aceste izvoare poti face o plimbare cu magarusii sau te poti "imprieteni" cu caprele. 
Momentul in care caprele au mancat o punga de bake rolls din mana mea mi-a facut ziua frumoasa :)
Un peisaj mirific si o experienta foarte placuta. Daca ajungeti in Kos nu ratati aceste izvoare.
Agentiile de turism au excursii optionale la Therma la un pret de 15-20 de euro, insa va sfatuiesc sa mergeti singuri. Exista un autobuz care are statia in port si duce direct la izvoare. Pretul unui bilet dus-intors este de 3 euro. 

Platanul lui Hipocrate
Cu toate ca se afla in centru am dat cateva rotocoale in cautarea lui :)) M-a impresionat tulpina de o culoare sangerie. La magazinele aflate in apropierea platanului se vand vederi cu  Hipocrate insotite de o frunza uscata din platan la preturi cuprinse intre 3-10 euro, in functie de marimea vederii. 
Arborele lui Hipocrate este un platan, sub care, spune legenda, Hipocrate le transmitea din cunostintele sale elevilor sai. Se spune ca Hipocrate insusi a plantat platanul pentru a-si invata discipolii la umbra sa. Arborele ar trebui sa aiba in acest caz aproximativ 2400 de ani. Platanul actual este insa un "ascendent” al platanului plantat de Hipocrate, de vreo 500 de ani. Este un Platanus Orientalis - Platanul Oriental, avand un trunchi cu un diametru de aproximativ 12 metri. Acesta are reputatia de a fi cel mai inalt si mai vechi platan din Europa. Se spune ca tot la umbra sa, ar fi predicat si Apostolul Pavel, atunci cand a sosit pe insula Kos. Arbore al vietii, mitologia si simbolistica platanului comun, sunt strans legate de Platanul Oriental. Acesta este asociat cu Gaia, care este personificarea Pamantului si zeita Marii, dar si cu Tanit, zeita Fertilitatii la Cartaginezi. Forma sa in forma de mana ne duce cu gandul la prezenta divina. In mitologia greceasca, platanul este un simbol al regenerarii, pentru ca scoarta sa se regenereaza la fel ca pielea sarpelui. Nunta de platan simbolizeaza 61 de ani de casatorie. Platanul lui Hipocrate se afla, cum altfel, in Piata Platanou, adica Piata Platanilor, langa Castelul Cavalerilor si Moscheea Hassan - construita in anul 1776, in centrul orasului Kos. O fantana cu gravuri in araba se afla langa platan, construita la ordinul guvernatorului turc Gazi Hassan, in perioada ocupatiei otomane pe insula. Aici isi spalau credinciosii picioarele inainte de a intra in Moschee. Puteti gasi Situl Arheologic de Vest in centrul orasului Kos, la sudul stadionului si la nord vest de ramasitele romane.

Portul si plajele din Kos sunt minunate. Chiar daca nu sunteti mari amatori de plaja, tot merita sa vizitati insula Kos. Eu nu sunt o mare fana a statului la plaja insa in Kos am avut parte de umbra catorva pomisori si astfel m-am putut bucura din plin de sunetul marii fara ca soarele sa ma arda. 


Specific Insulei Kos
- o miere dintr-o planta asemanatoare oregano-ului;
- dulceata de rosii cherry;
- dulceata de vinete pitice.


Bodrum
Excursia la Bodrum am ales sa o facem tot fara ajutorul vreunei agentii de turism si asta va sfatuiesc si pe voi. La agentie pretul ajungea la aproape 50 de euro, in timp ce noi am dat 18 euro ( traversarea cu vasul plus taxa vamala).
Important! Pentru Bodrum este nevoie de pasaport. 
Bodrum, cu atmosfera sa boema si elitara, este o localitate pitoreasca situata pe coasta egeeana, pe o peninsula in apropierea insulei Kos.
Orasul Bodrum si-a castigat celebritatea prin faptul ca este orasul natal al istoricului grec Herodot si totodata locul unde se gaseste Mausoleul din Halicarnas – una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.
Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate in partea de nord a orasului Bodrum (la cca 1 km de centru) sunt cuprinse intr-un muzeu in aer liber, fiind vizitabile de catre public.
De vizitat este si castelul Sf.Petru din preajma portului Bodrum, construit de catre Cruciatii Ioaniti din resturile Mausoleului din Halicarnas, distrus de un cutremur de pamant in secolul XII.
Exista cateva moschei si un bazar. Nu este comparabil cu Bazarul din Istanbul insa atmosfera si obiectele pe care le poti cumpara te duc cu gandul la Istanbul :)

Alte excursii pe care le puteti face in/din Kos: 
- excursii pe uscat: turul insulei, Golful Limionas, vizita la Lido Water Park in Mastichari.
- excursii pe apa: Kalymnos - Plati – Pserimos, Patmos, Nissyros, Rhodos, Symi.
Le puteti lua de la agentiile locale de turism, de la agentia cu care ati plecat in Kos ( cu ghid roman) sau pe cont propriu.

Daca sunteti bine organizati, aveti o orientare buna si o harta, va sfatuiesc sa le luati pe cont propriu, preturile sunt cu mult mai mici si nu va trebui sa stati "lipiti" de grup.

Pe scurt cam asta pot spune despre Kos si despre ceea ce poti face acolo. Mie mi-a placut!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...