duminică

De ce ne este atat de greu sa spunem "NU"?






Un procent mare de oameni au probleme in a spune “NU” atunci cand trebuie … si in schimb, se lamenteaza, ajungand sa spuna “Da”.
Printre ei, ma numar si eu sau de fapt, imi place sa cred ca, ma numaram. In prezent in proportie de 80% am invatat sa spun si “NU”.

"De ce este atat de greu sa spui nu? Teama ca vei fi perceput ca un individ agresiv, ca vei fi respins, dorinta de a nu-i dezamagi pe cei pe care ii iubesti, toate par sa stea la originea acestei forme speciale de autocenzura. Multi dintre noi am trait deja si mai traim si acum experiente de acest fel, si anume sentimentul ca ne este foarte greu sa refuzam propuneri altminteri contrare dorintelor noastre, aspiratiilor noastre profunde, intereselor noastre; si acest lucru se intampla si atunci cand este vorba despre cumpararea unui obiect inutil sau despre tunsoarea nefericita cu care ne trezim intr-o buna zi, dar poate merge si pana la controlul vietii noastre intime de catre copiii, parintii, prietenii sau sefii nostri.
In cazurile extreme, neputinta de a spune nu se dovedeste a fi deosebit de periculoasa: un alcoolic care nu poate refuza un pahar isi risca nu numai sanatatea, ci si viata. Desi de cele mai multe ori incapacitatea noastra de a spune nu se manifesta in situatii aparent mai putin dramatice, efectele ei nu sunt adeseori mai putin triste, insa in mod indirect...
Putinta de a spune nu ii permite individului sa se consolideze si sa-si afirme independenta si autenticitatea. Va putea fi astfel el insusi si deopotriva activ, fara a-l distruge sau rani in felul acesta pe celalalt. Relatiile umane se vor simplifica mult in toate domeniile vietii curente, chiar daca traim intr-o societate marcata de disconfort, stres, lipsa de comunicare si de intelegere. " 

 Gandindu-ma la acest “NU” care de multe ori creeaza frustrari, fie tie (cel care nu reusesti sa spui “NU”),  fie celuilalt (care nu-l poate accepta pe “NU”), mi-am amintit povestea de mai jos J

“Fetita care l-a luat pe NU in brate” de Octav Pancu-Iaşi
“Va spun ca sa stiti si voi: cuvintele care imi trebuie pentru povesti le scot din calimara…
Intr-o zi, un cuvant nu vru sa iasa afara.
Tot ciocanind desperate in sticla cu penita, din calimara iesira cuvintele: Politete, Harnicie, Prietenie.
- Hai, spune-ne ce cauti!
- Il caut pe “Nu”. Fara el nu pot termina povestea.
- Pe “Nu”? L-a luat o fetita in brate si nu-i mai da drumul…
- Daca, de pilda, vorbi cuvantul Harnicie, ii spune mama: “Pune masa!” sau “Adu apa!” sau “Matura!”, fetita spune ca nu poate; are pe “Nu” in brate…
- Ori daca, vorbi cuvantul Politete, bunica vine de la piata, aducand doua cosuri grele, fetita cu “Nu” in brate nu sare sa-I deschida usa…
- Ori daca, vorbi cuvantul Prietenie, o colega o roaga sa-i ajute la o problema grea, fetitei cu “Nu” in brate nici nu-i pasa…
- Si unde sta fetita care l-a luat pe “Nu” in brate? intrebai eu.
- Te conducem noi, se oferira cele trei…
Desi era tarziu, o gasiram dormind. “Nu”, din brate, era insa treaz:
- Nu ma intorc! zise el. Nicaieri n-am dus-o mai bine ca-n bratele acestei fetite. Nu merg la tine, nu, nu, nu!
Chiar atunci se auzi glasul mamei fetitei:
- Hai, scoala-te ca e tarziu! Pune masa, e ora pranzului!
- Indata! raspunse in locul fetitei, Harnicia. Si cat ai clipi, asternu masa, deschise bufetul si scoase farfuriile. In dreptul fiecarei farfurii impaturi si cateva servetele de hartie.
Pe scari se auzira pasii bunicii. Politetea nici nu astepta s-auda batai la usa. Alerga si o deschise, lua sacosa cu cumparaturi din bratele bunicii…
Intre timp Prietenia rezolvase problema cu care venise colega fetitei care l-a luat pe “Nu” in brate…
Cand fetita se trezi si se dadu jos din pat, veni la mama sa si aceasta o lauda:
- Tare frumos ai asezat masa! Poftim cotorul acesta de varza.
Bunica-i darui un mar:
- Ia-l! Esti o fetita saritoare.
Colega nu se lasa mai prejos:
- Am doua nuci. Una tie si una mie!
Fetita intinse mainile sa primeasca darurile, dar, in clipa aceea, il scapa pe “Nu” din brate.
Eu, care atata asteptam, il apucai de-o ureche si plecai grabit acasa. Ajuns acasa, il aruncai pe “Nu” in calimara si rugai cuvantul Paznic sa-l pazeasca strasnic. Ca sa nu-l mai poata lua nici o fetita si nici un baiat in brate… “  
Sursa: bebelogic.ro

Lasand lumea povestilor de o parte, a spune “NU” atunci cand simti este un lucru benefic pentru tine. 

Invata sa spui oamenilor NU in fata
“De multe ori, ma confruntam in trecut cu problema asta, imi era dificil sa spun NU atunci cand voiam asa ceva. Ziceam DA, dar de fapt in mintea mea ma revoltam enorm. Dupa ce am inceput sa aplic aceste metode, sa imi verific de ce vreau sa fac ceva, sa ma tin ferm de o idee pana la capat, am inceput sa prind suficienta putere interioara incat ziceam mai frecvent NU decat DA.
Asta imi dadea o satisfactie imensa, de fiecare data cand ziceam NU, simteam ca detin puterea. In perioada in care ziceam tot timpul DA, parca ceream ajutor. Cand am vazut ca NU functioneaza mai bine, am inceput sa aleg eu cand imi face placere sa spun DA si cand imi face placere sa spun NU.

Totul se reduce la cum te simti. Este foarte dificil sa nu dorim sa multumim pe toata lumea. Dorinta asta de a multumi pe toata lumea este capcana in care ne consumam cea mai mare cantitate de energie. Si nu ne putem lauda ca avem prea multa.
In general, ne temem sa nu zica lumea despre noi ca suntem nepoliticosi: nu e placut, nu e frumos, nu e politicos… si toate celelalte pe care le auzi intr-o situatie de genul asta. Dar nimeni nu iti zice bravo ca ai avut curajul sa spui ce simti. Sa spui ce gandesti. Si poate ca in acel moment simteai ca NU vrei sa faci ce ti se propunea, ce ti se cerea.
Ca sa iti fie mai usor sa faci lucrul asta, exerseaza in situatii simple, dar de fiecare data constientizeaza. Fii atent la ce simti cand zici NU si la ce simti cand zici DA.
Ca sa reusesti usor asta, iti propun un exercitiu.

Cu ochii inchisi, gandeste-te la un moment in care ai spus DA din toata fiinta ta, cand ti-ai dorit cu adevarat ceva si ai spus DA cu adevarat.

-Simte tot ceea ce ai simtit atunci. In mintea ta priveste iar acea scena si retraieste acel moment.
- Inspira iar acel aer al momentului in care ai spus DA din toata fiinta ta.
- Gaseste acum un moment in care ai spus NU din toata fiinta ta. Cand ceva nu ai dorit si ai avut taria sa spui NU, oricare ar fi fost urmarile.
- Simte tot ceea ce ai simtit atunci, priveste in mintea ta toata acea scena, priveste-te pe tine si admira forta pe care ai avut-o de a spune NU. Iar acum partea cea mai importanta:memoreaza exact emotia care ti-a favorizat acel NU pe care l-ai spus cu toata puterea ta. Memoreaza exact tonul vocii, modul in care stateai, in care respirai. Absolut toate detaliile ce tineau de tine. Toate acele detalii i-au spus creierului tau ca atunci cand ele apar, tu esti pregatit sa spui NU.
-Aminteste-ti acum o situatie in care ai vrut sa spui NU, dar din anumite motive ai spus DA si nu esti multumit de asta. Creeaza acum in minte acea scena, dar adauga elementele pe care le-ai memorat de la situatia cand ai spus NU cu toata puterea. Modifica tonul vocii, adauga emotie, modifica respiratia si pozitia corpului. Absolut tot, copiaza pozitia respectiva. Si apoi verifica cum ar fi sa spui NU de data asta.
- Simte apoi senzatiile de placere si satisfactie care urmeaza dupa ce ai facut ceva in conformitate cu ceea ce gandeai. Aceasta etapa este cea care iti da motivatia. Nu ai voie sa sari peste aceasta etapa, pentru ca mintea ta o sa o caute. O sa caute sa simta placere la finalul unei actiuni. Daca tu ii oferi acea placere, satisfactie, atunci mintea o sa invete un nou mod de actiune: invata sa spuna NU.

Nu o sa schimbi trecutul, cand ai spus DA, e deja spus. Aceasta metoda te ajuta sa inveti sa spui NU mult mai usor.
Metoda dureaza cam 4-5 minute, dar aplicata zilnic o sa dea rezultate rapide. In general, nu spunem nu pentru ca ne gandim ca nu avem nici o satisfactie din asta. Si ca avem rezultate benefice numai daca acceptam usor ce doresc altii. De fapt, trebuie gasita linia de mijloc, echilibrul intre ceea ce vrem noi si ceea ce vor ceilalti si noi putem sa oferim.
Iar atunci cand oferim, trebuie sa simtim ca ne face placere acest lucru. Altfel ne simtim frustrati si in final ajungem sa uram tocmai persoana careia i-am spus DA, dar de fapt nu doream asta din toata fiinta. “

Sursa: nlpmania.ro


"NU", nu este un cuvant urat.  Reinvata arta de a-l folosi si elibereaza-te !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...