joi

Minunatul Berlin



Hallo, Berlin!

In acest an am ales sa-l astept pe Mos Nicolae, la Berlin. Si bine am facut! Cu toate ca nu am petrecut decat 4 zile, au fost 4 zile pline, in care am putut sa descopar un oras minunat si niste oameni prietenosi si calzi ( se spune ca nemtii sunt oameni reci, dar vazandu-i pot spune ca este doar un mit).
Cand te gandesti la Berlin implicit te gandesti la Zidul Berlinui si Poarta Brandenburg.
Pentru mine insa,  primul punct de atractie a fost Gara.
De la aeroportul Tegel am luat autobuzul pana la Gara, costul unui bilet este de 2,60 de euro. Autobuzul circula foarte bine, pretul biletului este mic si chiar este cea mai buna varianta de transport de la aeroport.
Inca din autobuz am fost impresionata de un gest de omenie… in statie se afla un domn in carucior cu rotile. Soferul a coborat l-a ajutat sa urce si la fel a facut si cand domnul respectiv a ajuns in statia unde dorea sa coboare.

Gara din Berlin (Berlin Hauptbahnhof )                      

Cel mai mare nod feroviar al Europei, gara Berlin Hauptbahnhof, este cu adevarat o piesa arhitecturala moderna impresionanta si aproape o atractie turistica in sine a frematatoarei capitale germane. Finalizata in 2006, Gara Centrala din Berlin este dispusa pe doua niveluri si 14 platforme, gazduieste aproximativ 80 de magazine (indeplinind, practic, si rolul de mall) si se invecineaza cu o plaja. In plus, ca functie ce-i motiveaza insasi existenta, gestioneaza aproximativ 1.100 de curse feroviare nationale si internationale diferite.

Marile suprafete vitrate din componenta cladirii permit luminii sa patrunda la toate nivelurile garii berlineze, scheletul din otel cu forme futuriste fiind laitmotivul acestei constructii unice.

Intrucat hotelul unde am fost cazata se afla chiar langa gara in fiecare dimineata mi-am baut cafeaua in gara… J










Ce am vizitat :

Poarta Brandenburg (Brandenburger Tor)

Poarta Brandenburg - Brandenburger Tor - este cel mai reprezentativ simbol al Berlinului, cu o istorie bogata si fascinanta.
Construita in 1791, Poarta Brandenburg - Brandenburger Tor a luat ca model Acropola din Atena. Statuia Quadriga din varf, creata de sculptorul Gottfried Schadow, este o reprezentare a Victoriei, zeita pacii, intr-un car de lupta tras de patru cai. Aceasta constructie este singura supravietuitoare a celor 14 porti ale orasului.
Poarta Brandenburg - Brandenburger Tor si Pariser Platz s-au aflat in centrul a numeroase evenimente istorice. In 1806 trupele lui Napoleon au dus statuia Quadriga in Paris, ca trofeu de razboi, fiind redata Berlinului cand Franta a pierdut razboiul. Pariser Platz a fost locul preferat al nazistilor, acestia folosind-o pentru procesiunile si paradele lor militare. Arcul de triumf a suferit grave avarii in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a fost renovat in anii 50. Dupa construirea Zidului Berlinului in 1961, Poarta Brandenburg - Brandenburger Tor a ramas in afara accesului cetatenilor germani, fiind privit ca simbol al Razboiului Rece. La caderea Zidului in 1989 sute de mii de germani s-au adunat aici pentru a sarbatori inceputul unei noi ere. Aripa de nord gazduieste o "camera tacuta", in care vizitatorii sunt invitati sa contempleze in liniste. In aripa de sud se afla un birou de informatii pentru turisti.   

Bulevardul Unter den Linden   

Maretul bulevard berlinez Unter den Linden se intinde pe mai mult de 1,6 km intre Schlossplatz si Poarta Brandenburg.
Conceput initial ca un simplu drum de calarie intre palatul Berliner Schloss si terenurile regale de vanatoare din Tiergarten, Unter den Linden a fost transformat intr-un splendid bulevard regal de catre regii prusnaci din secolul XVIII.
Luandu-si numele dupa copacii care sunt aliniati pe centru, bulevardul trece pe langa multe constructii principale din Berlin, precum Brandenburg Gate, Zeughaus, Kronprinzenpalast, Opera de Stat si Universitatea Humboldt.


Palatul Charlottenburg

Charlottenburg este un frumos palat in stil baroc, construit in 1695 de Regele Friedrich Wilhem I ca resedinta de vara pentru iubita sa sotie, Regina Sophie Charlotte.
Ascuns in gradinile regale luxuriante, se mai afla cateva cladiri: Belvedere, in stil ornat, rococo, ce contine o impresionanta colectie de ceramica, Pavilionul Schinkel, care adaposteste desene, picturi, sculpturi, piese de mobilier si portelan de Friedrich Schinkel si Mausoleul neoclasic, in care se afla mormintele Reginei Louise, Regelui Friedrich Wilhelm III, ale Imparatului Wilhelm I si Imparatesei Augusta.


Piata Potsdam (Potsdamer Platz)

Este un nod de transport in zona Tiergarten in cartierul Mitte intre centrul istoric in Est si noua zona din Vest.
Pana la Al doilea razboi mondial a fost un loc de intalnire pentru cercurile politice, culturale si sociale ale Berlinului
Structura actuala se situeaza printre cele mai marcante locuri ale orasului si este vizitata de numerosi turisti.
Aici se afla si unul dintre targurile de Craciun.


Catedrala din Berlin (Berliner Dom)

Este o catedrala in stil baroc construita intre 1894 si 1905. Se afla situata pe o insula de pe raul Spree, cunoscuta sub numele de Insula Muzeelor. Cladirea actuala este a treia biserica construita in aceasta locatie.
Prima biserica a fost construita aici in 1465. Aceasta cladire oarecum modesta a servit mai tarziu drept biserica de curte a familiei Hohenzollern. Biserica a fost inlocuita de o catedrala ce a fost construita intre 1745 si 1747 in stil baroc dupa un proiect al lui Johann Boumann. Mai apoi a fost remodelata intr-o cladire in stil clasic, intre anii 1816 si 1822 dupa un proiect al arhitectului berlinez Karl Friedrich Schinkel.
Unul dintre punctele de atractie ale interiorului bisericii este orga construita de Wilhelm Sauer. Aceasta a fost facuta in 1905 si are peste 7000 de tevi. O serie de membrii ai familiei Hohenzollern sunt inmormantati in biserica, printre ei numarandu-se Friedrich I si sotia sa care sunt inmormantati intr-un sarcofag foarte frumos sculptat. Cel mai vechi mormant din Catedrala este cel al electorului de Brandenburg Johann Cicero (1530). Altarul principal care a fost salvat dateaza din 1850. Vitraliile au fost create initial de Anton von Werner si au fost mai apoi restaurate.


Parlamentul German (Reichstag)  
         
Sediul Parlamentului German este unul dintre cele mai importante obiective turistice si istorice din Berlin.  Cladirea Parlamentului este in apropiere de Poarta Brandenburg si inainte de unificarea Germaniei se afla chiar in apropiarea Zidului Berlinului.
Dupa fondarea Imperiului German in 1872, a aparut o nevoie pentru o cladire mai mare pentru Parlamentul din Berlin. Aveau sa mai treaca inca 10 ani pana cand s-a putut ajunge la un acord asupra proiectului. A fost organizata o competitie si din 183 de participanti, proiectul lui Paul Wallot a fost ales. Arhitectul german a creat o cladire neo-renascentista impozanta, lunga de 137 de metri, cu o latime de 97 de metri.
Dupa razboi, Reichstag a ajuns in Berlinul de Vest, chiar langa Zidul Berlinului. A fost reconstruit intre 1958 si 1972 dar domul central si marea majoritate a ornamentatiilor au fost indepartate. In perioada in care Germania a fost divizata, Parlamentul Germaniei de Vest se intrunea aici o data pe an, ca o modalitate de a arata ca Bonn este doar o capitala temporara. Dupa unificare, s-a hotarat aproape imediat mutarea Bundestag-ului de la Bonn la Berlin. Decizia de mutare a avut drept urmare o noua renovare a cladirii care a fost inceputa in 1995 si s-a finalizat in 1999.
In urma unui proiect al lui Sir Norman Foster a fost adaugat un dom de sticla deasupra salii plenare. Desi la inceput a fost subiectul unor controverse, domul a devenit una dintre cele mai reprezentative imagini ale orasului. Din aprilie 1999, Reichstag-ul este din nou gazda pentru Bundestag. O parte a cladirii Reichstagului este deschisa publicului. Un lift duce turistii pe acoperisul cladirii unde acestia se pot urca chiar pe dom cu ajutorul unei scari in spirala.


Zidul Berlinului (Berliner Mauer)

Zidul Berlinului, care a despartit orasul in doua parti, estica si vestica, a fost simbolul Razboiului Rece. Construit de guvernul Republicii Democrate Germane pentru a impiedica pe est germani sa fuga spre Germania Federala, marea parte a acestuia a fost demolata de cand granita dintre est si vest a fost deschisa in 1989.


Piata Alexandru din Berlin (Alexanderplatz)

La inceputul secolului al 19-lea, Alexanderplatz era una dintre cele mai tumultoase piete din intregul Berlin. Inca din Evul Mediu, Alexanderplatz era centrul orasului iar de la Reunificarea Germaniei, piata a redevenit un punct de interes principal si un obiectiv turistic important. In trecutul indepartat piata era numita Ochsenmarkt sau Piata de tauri, dar in 1805, dupa o vizita a Tarului Rusiei Alexandru I, a fost redenumita Alexanderplatz. Berlinezii se refera la aceasta piata folosind un nume mult mai usor de pronuntat – “Alex”.
Marea majoritate a cladirilor din jurul pietei au fost distruse de bombardamentele aliatilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa razboi a devenit centrul Berlinului de Est si a fost folosita ca un model de arhitectura socialista. Rezultatul a constat intr-o serie de cladiri masive, simpliste si un turn urias de televiziune.


Turnul TV din Berlin (Berliner Fernsehturm)

Este un turn TV care se ridica la o inaltime de peste 360 de metri fata de baza sa futurista aflata in partea de sud a Alexanderplatz. Turnul este cea mai inalta structura din oras si poate fi vazut cu usurinta din orice parte a orasului. Ideea acestui turn a aparut in 1958, cand guvernul Germaniei de Est a dorit ridicarea unui turn de birouri ce trebuia sa fie un simbol al orasului in Alexanderplatz. Drept urmare arhitectii germani Jorg Streitparth si Hermann Henselmann – un arhitect socialist cunoscut pentru turnurile sale de la Karl Marx-Allee – au propus construirea unui turn de televiziune ce avea sa se numeasca Turnul Semnalelor.
Cand a fost deschis in 1969 turnul era mandria Republicii Democrate Germane si a propagandei comuniste care proiecta aici filme despre calitatea exceptionala a vietii din Berlinul de Est. Chiar si astazi, turnul este inca unul dintre cele mai importante obiective turistice din Berlin iar in 1993 a fost in mod oficial numit una dintre atractiile orasului.
Lifturile de la baza turnului duc turistii spre platforma de observatie aflata in sfera de deasupra turnului. De aici se poata admira o panorama de 360 de grade a orasului Berlin de la o inaltime de 203 metri. In functie de vreme vizibilitatea poate ajunge pana la 40 de km. 

Inca din lift m-a cuprins o stare ciudata. Ma intepa inima si o ureche… Cand am coborat de acolo inca eram “pe alta lume”. Privelistea insa este superba si merita vazuta.
Pretul unui bilet este de 12,50 euro.


Memorialul Holocaustului

In mai 2005, la a 60-a aniversare de la rasturnarea regimului nazist si de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, orasul Berlin a inaugurat Memorialul Holocaustului, un monument menit sa comemoreze moartea a sase milioane de evrei de catre Hitler si fortele naziste. Ideea unui memorial al Holocaustului a prima data adusa in atentie in 1988 dar proiectul monumentului a fost aprobat abia in 1999. Proiectul foarte controversat al arhitectului american Peter Eisenman a fost ales drept tribut pentru evreii morti in timpul razboiului datorita planului lui Hitler de a ii extermina.   
Proiectul lui Eisenman este unic si a atras foarte multe laude dar si critici. Memorialul Holocaustului din Berlin ocupa aproximativ 19.000 de metri patrati in apropiere de Poarta Brandenburg si la mica distanta de locul in care buncarul lui Hitler este ingropat. Memorialul Holocaustului este facut din 2711 lespezi din piatra gri care nu au niciun fel de insemn cum ar fi nume sau date.


Muzeul figurilor de ceara (Madame Tussauds)

Situata aproape de Poarta Brandenburg, versiunea berlineza a Muzeului de Ceara a personalitatilor - Madame Tussauds - a atras atentia lumii intregi datorita includerii unui personaj controversat: Adolf Hitler. 
La deschiderea publica din 2008, un oaspete a patruns in spatiul de expunere si a rupt capul manechinului. Statuia a fost restaurata si pusa in spatele unui perete de sticla, oferind astfel o farama ale ultimelor zile ale uneia dintre cele mai cunoscute personalitati ale istoriei.
Sunt expusi aici politicienii germani de-a lungul timpului, cativa presedintii americani, Albert Einstein si Sigmund Freud si legende ale muzicii de la Ludwig van Beethoven la Tokio Hotel. Jocuri interactive sunt amplasate in preajma vedetelor din tenis, fotbal si box si un studio TV propune simularea unei emisiuni concurs.
O serie de celebritati din intreaga lume precum Nicole Kidman si Brad Pitt asteapta vizitatorii pregatiti pentru instantanee. Vizitatorii pot avea, de asemenea, propria fotografie tiparita in stil pop-art Andy Warhol in format mare, tetracromic.   

Pretul unui bilet este de 21 de euro.
Tare mi-a placut sa stau la masa cu George Clooney si  sa-l imbratisez pe Tom Cruise J


Am mai vizitat cateva mall-uri si piete de Craciun.
Am facut o plimbare cu autobuzul turistic Berlin City Tour. Pretul unui bilet este de 22 de euro, insa merita intrucat ajungi in toate punctele principale ale orasului.

Cu toate ca starea vremii nu a fost tocmai prielnica pentru plimbari, iar timpul a fost relativ scurt (4 zile), am reusit sa descopar o mare parte a orasului Berlin si mi-a placut tare mult.

Taman in ziua de sf Nicolae era sa zbor la propriu. Batea un vant napraznic care m-a dezechilibrat, iar prietenele care m-au insotit in aceasta vacanta se amuzau spunandu-mi “bine ca aveai rucsacul in spate” J)

Ideea care NU mi-a placut in Berlin!
Folosirea toaletelor in locuri publice, inclusiv la Mall si KFC era contra cost intre 30 si 50 de centi.

Dezavantaj in perioada in care am fost
Datorita vremii urate targurile de Craciun se inchideau destul de devreme.

Mancarea specifica in acesta perioada (de iarna)
Carnatii si vinul fiert. Foarte delicios si aromat vinul lor J

Oamenii sunt calzi si prietenosi. Te saluta si iti raspund cu placere la orice intrebare.

Ce nu stiam si am aflat la fata locului
Orasul Berlin este situat pe raul Spree in Bundesland, statul federal Brandenburg .



Tschuss, Berlin!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...