duminică

Turistă în România: 5 Mănăstiri din Oltenia


Mănăstirea Polovragi
Îmi place tare mult să vizitez mănăstiri și biserici. Majoritatea lor mă ajută să mă încarc cu energie pozitivă. Acele locuri, încărcate de istorie, liniște, spiritualitate, îmi dau starea de bine pe care și-o dorește sufletul meu. Vă recomand, cu tot dragul, câteva dintre mănăstirile pe care le-am vizitat în Oltenia. Sper să vă inspir și să le vizitați sau să le revizitați. :)

1. Mănăstirea POLOVRAGI ( Gorj)
Cu o vechime de peste 500 de ani, atestată documentar în anul 1505, este o mănăstire de maici, situată la 18 km de Horezu, în Localitatea Polovragi, judeţul Gorj, la poarta Cheilor Oltețului, formate de Râul Olteț care separă Munţii Căpăţânii de Munţii Parâng. În pridvorul mănăstirii se află icoana „Adormirea Maicii Domnului”, iar de o parte şi de cealaltă a intrării se află o reprezentare iconografică a mănăstirilor de la Muntele Athos, care este unică în România. În exteriorul bisericii, în partea superioară a arcadei mijlocii se află sfânta icoană „Acoperământul Maicii Domnului”, zugrăvită în anul 1713. Biserica din complexul monahal Polovragi este înconjurată de chilii, acestea crează impresia unei cetăţi puternic apărate.
Mănăstirea Polovragi are în apropierea ei o biserică destinată scopurilor umanitare, numită Biserica Bolnița. Mănăstirea Polovragi reprezintă şi un centru cultural de o mare importanță, adăpostind nu mai puţin de 3000 de volume scrise în limba română, greacă şi slavonă. Pe lângă acestea se află şi un număr mare de cărţi rare şi manuscrise de muzică psaltică. Adăposteşte şi o impresionantă colecţie de icoane pe sticlă şi pe lemn, însumând peste 650 de exemplare, datând din secolele XVIII şi XIX.

Mi-a plăcut mult aici. Am simțit o energie pozitivă, care mi-a încărcat sufletul de bucurie.

2. Mănăstirea Clocociov (Slatina)
Mănăstirea Clocociov
Este unul dintre cele mai cunoscute lăcaşuri de cult din împrejurimile Olteniei, fiind localizată într-o frumoasă zonă a judeţului Olt, la marginea oraşului Slatina. Mănăstirea de maici dăinuie pe aceste meleaguri de secole întregi, fiind un important monument istoric din întreaga regiune. Mănăstirea a început să fie menţionată în documentele oficiale în timpul domniei lui Neagoe Basarab, în secolul al XVI-lea. De asemenea, lăcaşul este foarte des menţionat şi pe vremea lui Mihai Viteazul. După anul 1976, au fost aduse aici măicuţe de la Mănăstirea Suceviţa. Între anii 1980-1981, a urmat o  etapă de restaurare a lăcaşului, suportată în cea mai mare parte de către Arhiepiscopia Râmnicului. De existenţa acestui frumos lăcaş închinat Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril se leagă şi o legendă locală, care spune că mănăstirea a fost ridicată în semn de mulţumire a lui Matei Basarab pentru că a scăpat cu bine din mâna turcilor ce îl urmăreau prin împrejurimile Pădurii Clocociov.

Moaște Mănăstirea Clocociov
Mare bucurie am simțit când am zărit în partea stângă,imediat cum am intrat în Mănăstire, cutia cu moaștele mai multor sfinți, printre care și cei mai dragi sufletului meu, Gheorghe și Nicolae, plus o parte  din Brâul Maicii Domnului despre care știam că se găsește la o Mănăstire din Volos (Grecia). Îmi doream să pot ajunge acolo și iată că dorința de a atinge Brâul mi-a fost îndeplinită unde și cum nici nu gândeam.

Recomandări lectură: 
Brâul Maicii Domnului- Semnificație și istorie
Rugăciunea ”Brâul Maicii Domnului”

3. Biserica „Sf. Voievozi”  (Târgu Jiu)
Biserica "Sfinții Voievozi", aflată în Piața Victoriei, în fața Palatului Comunal, este ctitoria negustorilor Dobre Sîrbu și Radu Cupetu ale căror portrete pot fi văzute în pronaos. Construcția s-a realizat între 1748-1764, imobilul fiind cunoscut și sub numele Biserica Negustorilor, Biserica Domnească și chiar Biserica "de la Jii". Planul bisericii este în formă de cruce. Construcția a suferit de-a lungul timpului mai multe intervenții care nu i-au alterat forma originală. În 1843, cu ajutorul lui Pavel Kisseleff se zugrăvește și înfrumusețează catapeteasma, iar în 1855 pictura în stilul bizantin este acoperită cu pictura în stilul renașterii de către pictorul Mișu Popp.

Biserica cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail, Rafail şi Gavriil are rangul de paraclis mitropolitan, la fel ca alte frumoase biserici din Cetatea Băniei. Prin valoarea sa istorică, dar şi iconografică, paraclisul mitropolitan închinat Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din centrul municipiului Târgu Jiu rămâne pentru toţi cei care-i trec pragul un simbol al oraşului lui Brâncuşi.(ziarullumina.ro)

4. Mănăstirea Hurezi – Horezu ( Vâlcea)
Este situată la poalele Munţilor Căpăţânii, în nordul judeţului Vâlcea pe drumul naţional DN 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu. Numele acestui ansamblu monastic provine de la numele unei specii de păsări nocturne – huhurezii. Conform legendei, meşterii care au lucrat la construcţia mănăstirii, de frica turcilor, trebuiau să lucreze pe timpul nopţii, atunci când cântau huhurezii.
Mănăstirea Hurezi
Reprezentativ pentru “stilul brâncovenesc”, Mănăstirea Hurezi îl are ca şi ctitor pe Constantin Brâncoveanu, fiind construită între anii 1690 – 1693.O mulţime de sfinţi din care nu lipsesc Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, hramul mănăstirii, scene religioase din Vechiul şi Noul Testament, sinoade ecumenice, despărţite prin ornamentaţii florale, desenate în culori vii, acoperă pereţii interiori ai bisericii şi pronaosului.

La această mănăstire am fost sfătuită să citesc Acatistul și rugăciunile către Sfântul Efrem cel Nou, grabnic ajutător și vindecător, ale cărui minuni se petrec și în zilele noastre. O bucurie să-l descopăr pe acest Sfânt, ale cărui moaște le-am găsit la Mănăstirea Radu-Vodă din București. La Mănăstirea Radu-Vodă se citește și Acatistul Sfântului Efrem cel Nou, în zilele de luni, marți și joi, de la ora 17.00. Dacă puteți ajunge, nu ezitați să o faceți!
Recomandări lectură: 
Sfântul Efrem cel Nou - Minuni în România ( Editura Sophia)
Acatistul Sfântului Mucenic Efrem cel Nou

5. Mănăstirea Cozia ( Căciulata)

Una din cele mai vechi şi complexe monumente istorice şi de artă din România, este situată pe drumul naţional Râmnicu Vâlcea – Sibiu, în Staţiunea Căciulata. La început a purtat numele de Mănăstirea Nucet, însă denumirea i s-a schimbat datorită muntelui din apropiere, Masivul Cozia. Mănăstirea Cozia a fost ctitorită între anii 1387-1388 de domnul Țării Româneşti la vremea aceea Mircea cel Bătrân. În pronaos se află mormintele domnitorului şi al Teofanei, mama lui Mihai Viteazul.

Poposește măcar pentru câteva minute și în spatele mănăstirii. De acolo poți admira Oltul și te poți bucura de o priveliște minunată.


Am folosit pentru documentare site-urile: turismland.ro și ro.wikipedia.org





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cadourile trezesc emoții

În biblioteca mea există cartea doamnei Aurelia Marinescu, ”Codul bunelor maniere astăzi”, editura Humanitas, 1995. Acum câteva zile mi-am a...