marți

Meserie, te halesc!



Sursă: forbes.com

Sunt absolventă a Cursurilor Postuniversitare de Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea  din Bucureşti, promoţia 2004. Absolventă şi licenţiată în ştiinţe administrative a Universităţii Nicolae Titulescu, Facultatea de Administraţie Publică, promoţia 2003. Absolventă a cursurilor: Iniţiere în jurnalisticǎ, organizat de Clubul Unesco Adolescenţii, în 1994  şi  Jurnalisticǎ, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în 1997.

De un an de zile lucrez ca editor coordonator al primei agenții de știri și comentarii on-line dedicată industriei editoriale din România, evenimentelor de carte și scriitoriilor români. În meseria mea intru în contact cu zeci de relaționiști (PR).

De curând, cineva m-a întrebat dacă îmi poate trimite spre publicare ce știri găsește pe net, știri pe care le consideră utile site-ului pentru care lucrez. Am zâmbit. I-am zis că asta este treaba unui relaționist. Am fost întrebată ce înseamnă asta și atunci am realizat că această meserie, cu un vechi istoric, încă nu este înțeleasă exact nici măcar de cei care o practică. De aceea, m-am gândit să abordez, puțin, acest subiect.


Sursă: linkedin.com
Prima agenţie de Relaţii Publice
Publicity Bureau of Boston, în 1900.
Deşi profesia de PR a fost recunoscută ca atare în secolul XX, mai întâi în Statele Unite ale Americii, domeniul îşi regăseşte rădăcinile filosofice şi aplicaţiile practice de-a lungul întregii istorii a omenirii.

Ce înseamnă PR
"Relaţiile publice reprezintă un proces de comunicare strategică, ce construieşte relaţii reciproc avantajoase între organizaţii şi publicurile lor" – aceasta este definiţia PR-ului conform Public Relations Society of America (PRSA)

Am citit undeva  cea mai simplă și amuzantă definiție a PR-ului:
„Primul PR-ist atestat din Lume a fost Ioan Botezătorul pentru Iisus!” (Prof. Univ. Dr.  Călin Rus ,  unul dintre membrii fondatori ai Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării , Universitatea Babeș-Bolyai)

REGULA DE AUR, în meseria de PR
Capacitatea de a scrie un text corect, cursiv, răspunzând regulilor știrii.

În meseria mea, este deranjant să văd cum unele comunicate de presă nu au nimic în comun cu ceea ce se numește comunicat de presă. Uneori, pierd  timp pentru a pune diacritice sau a rescrie un comunicat de la un capăt la altul. Nu ar trebui să fac asta, dar totuși o fac … colegii  mă ceartă pentru acest lucru și au dreptate. Nu intră în atribuțiile mele rescrierea sau punerea de diacritice.

Ce înseamnă un comunicat de presă

1. Nu uita regula principală!
Cea mai importantă informaţie se pune la începutul comunicatului şi trebuie să răspundă la întrebările: cine? ce? unde?, când? cum? de ce?

2. Titlul comunicatului trebuie să cuprindă ideea principală
- Să fie scurt și la obiect
- Nu se pune punct la finalul titlului!

3. Nu scrie un comunicat incomplet!
Să cuprindă minim ceea ce scrie pe afișul evenimentului pe care dorești să-l promovezi.

4. Un comunicat trebuie să aibă un singur subiect
Evită să anunţi mai multe lucruri într-un singur comunicat!

5. Evită comunicatele întinse pe câteva pagini!
Se primesc zeci de comunicate pe zi, nu există timp pentru a lectura ”referatul” tău.

6. Trimite fotografii ale celor despre care scrii în comunicat sau/și afișul evenimentului respectiv

7. Nu pune fotografii în corpul comunicatului!
Chiar dacă ţi se pare că arată bine, atașează-le la e-mail, e vorba de rezoluție, calitatea fotografiei și timpul pe care îl pierde celălalt pentru a prelucra poza.

8. Include la final și o notă biografică a celui despre care vorbești în comunicat

9. Trimite textul scris atât cu diacritice cât și fără
Unele publicații folosesc diacritice, altele nu. Nu este obligația celui care primește comunicatul să pună diacritice.

10. Nu trimite comunicatul în aceeași zi în care are loc evenimentul!
Trimite-l cu cel puțin câteva zile înainte pentru ca publicul pe care mizezi să și-l poată nota în agendă.


Nu sunt nici eu perfectă. Și eu greșesc. Și vă spun sincer că folosesc DEX-ul când nu știu ce înseamnă un cuvânt sau cer detalii interlocutorului meu. Nu vreau ca această postare să fie interpretată greșit, vreau doar să evoluăm împreună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cadourile trezesc emoții

În biblioteca mea există cartea doamnei Aurelia Marinescu, ”Codul bunelor maniere astăzi”, editura Humanitas, 1995. Acum câteva zile mi-am a...