vineri

Un mix de stări și emoții


”Eu. O casă de păpuși”, regia Carmen Lidia Vidu. Credit foto: Adi Bulboaca

De curând am văzut, la Teatrul Odeon, spectacolul “Eu. O casă de păpuşi”, o adaptare modernă a piesei “O casă de păpuşi” de Henrik Ibsen, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Este prima producție din proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei, câștigător al Ibsen Scholarships 2014. Spectacolul este o coproducție  a Teatrului Odeon și a Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

Acest spectacol emoționant, cu muzică live și proiecții video de excepție a fost o surpriză plăcută pentru mine. Am trăit foarte intens tot ceea ce s-a întâmplat pe scena de la Odeon. Actrița Aura Călărașu  a reușit, prin interpretarea-i magică, să scoată la suprafață temeri și sentimente pe care credeam că le păstrez bine închise în suflet. M-am trezit pusă față în față cu lupta interioară a personajului lui Ibsen, care părea a fi chiar lupta mea interioară.

Acest mix emoționant din Ibsen m-a răscolit atât de tare încât la final... am lăcrimat. 

Viziunea lui Carmen Lidia Vidu asupra clasicei piese, ”O casă de păpuși” de Ibsen, este mai mult decât un spectacol de teatru. Este o radiografie a sufletului femeii. 

Dacă ai curaj să dai ”ochi în ochi” cu propriile-ți temeri, mergi să vezi acest spectacol!
Dacă vrei să vezi proiecții de film care îți vor încânta privirea și îți vor răscoli sufletul, mergi să vezi acest spectacol!
Dacă vrei să asculți muzică live interpretată de o soprană, mergi să vezi acest spectacol!
Dacă simți nevoia unei provocări, mergi să vezi acest spectacol!


Henrik Ibsen (n. 20 martie 1828 - d. 23 mai 1906) este un dramaturg norvegian, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanții de seamă ai dramei de idei din literatura mondială.

Ibsen Project
Proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei este unul dintre cele trei câștigătoare ale grantului Ibsen Scholarships 2014. Proiectul conceput de criticul de teatru și curatorul Cristina Modreanu în numele Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului se axează pe personajele feminine ale lui Ibsen, folosindu-le ca instrument pentru aducerea în prim-plan a perspectivei artistice feminine și pentru a susține astfel femeile-artist din teatrul românesc, extinzând apoi conversația și în Estul Europei. În același timp, proiectul subliniază importanța și valoarea pieselor lui Ibsen în contextul social și artistic românesc aflat în plină reinventare. Nu în ultimul rând, proiectul va contribui la re-imaginarea  personajelor feminine ale lui Ibsen din perspectiva secolului 21. (cristinamodreanu.com/ )



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...