joi

5 pasi de urmat pentru a uita de necazuri si tristete



Imi place sa citesc carti de psihologie, literatura de self help si carti de dezvoltare personala.  Imi place mult colectia "Psihologie practica" de la Editura Trei.
De curand am citit "100 de cai spre fericire" de Timothy J. Sharp.

Pentru ca nimeni nu este scutit de probleme, de stres, de necazuri sau de greseli si de regrete, astazi vreau sa va dezvalui 5 pasi de urmat pentru a uita de toate astea.


1. EXPRIMA-TE
Nu tine emotiile in tine. Vorbeste despre ceea ce te supara, fa-ti un cerc social de oameni intelegatori, care sa iti fie sprijin la nevoie. Cineva care sa te asculte, sa te faca sa te simti confortabil sa iti versi amarul; cel care nu te judeca, acela e prieten adevarat. Nu recurge la alcool sau la alte modalitati de inecat amarul. Sunt mai periculoase decat crezi si nu fac decat sa amane problemele, nu le rezolva. Cu stiinta bunelor metode de coping (adaptare sau rezistenta la stres) nu se naste nimeni, toti o invatam in viata, mai bine sau mai rau.

2. FA SPORT
Cand simti ca explodezi, mergi la sala sau plimba-te in aer liber. Nu obosim sa repetam: sportul produce endorfine. Sportul relaxeaza, oboseste si, macar pentru un timp, distrage atentia de la necaz. Cand suntem stresati foarte tare, avem tendinta de a ne bulversa si reperele biologice: nu mai dormim, nu mai mancam bine. Astfel, se creeaza un cerc vicios de neajunsuri, care poate duce la depresie. Prea adesea uitam ca avem un corp care trebuie respectat, pentru ca el este hard-ul emotiilor si a tot ceea ce ni se intampla. Sa ne comportam bine cu el, sa nu-l agresam cu tratamente brutale sau cu exces de pastile.

3. FII PRIMUL TAU PRIETEN
Vorbeste-ti cu tandrete, ca si cum ai consola pe cel mai bun prieten sau pe cea mai buna prietena. Evita pe cat posibil s ate culpabilizezi. Adevarul este ca, de fapt, cauzele de profunzime ale comportamentului cuiva ne scapa. Sa nu facem greseala de a ni le atribui.

4. TINE UN JURNAL AL EVENIMENTELOR POZITIVE
Tot ce iti trebuie sunt un stilou si o hartie, si tot ce trebuie sa faci in fiecare seara este sa scrii 3-5 lucruri bune care s-au intamplat in acea zi. In unele zile, acest lucru va fi relativ usor; in altele, s-ar putea sa para o adevarata incercare, dar in zilele de "lupta", acest exercitiu este chiar mai important si va oferi cu adevarat un impuls pentru fericirea si buna ta stare.
Ai putea dori sa insirui pur si simplu o lista cu oamenii pe care i-ai intalnit in acea zi si cu care ai avut o interactiune pozitiva. Te-ai putea concentra pe lucrurile productive pe care le-ai facut, pe ceea ce ai invatat sau pe momentul care te-a facut cel mai fericit. Solutia estevsa sporesti binele adus de fiecare zi si sa compensezi tot ce este negativ sau dificil. Chiar daca te opresti doar la un singur lucru bun de consemnat, tot esti pe drumul cel bun.

5. FOLOSEST-TI ATAT INIMA, CAT SI CAPUL
Uneori, problemele nu pot fi rezolvate imediat. In acest caz, este important sa ne concentram pe emotii, mai degraba decat pe tehnici de rezolvare a problemelor. Cu alte cuvinte trebuie sa acceptam evenimentele asa cum sunt si sa ne concentram eforturile inspre a ne adapta la ele.

Indiferent care este problema cu care te confrunti, va exista in mod invariabil o solutie, chiar daca,  uneori iti va lua ceva timp pana s-o gasesti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cadourile trezesc emoții

În biblioteca mea există cartea doamnei Aurelia Marinescu, ”Codul bunelor maniere astăzi”, editura Humanitas, 1995. Acum câteva zile mi-am a...