duminică

Bârfa este reconfortantă!



Bărbații și femeile vorbesc la fel de mult sau la fel de puțin. Nu cred că există diferențe semnificative în ceea ce privește cantitatea de informație schimbată. Și în ceea ce privește bârfa am aceeași părere. Atât femeile cât și bărbații bârfesc la fel de mult. Uneori, bârfele bărbaților sunt mult mai spumoase decât bârfele femeilor. Credeți-mă! J
Fiecare dintre noi este bârfit de cineva, este imposibil să nu. Fiecare dintre noi bârfim, fie că o recunoaștem, fie că nu. În romanul Moromeții al lui Marin Preda, la un moment dat unul dintre personaje spune: ” Mie nu-mi place bârfa, da’ alea proastele ce mai ziceau?”. Mi se pare genial citatul ăsta! Dezvăluie un mare adevăr: oricât am vrea noi să părem de neatinși de dorința de a bârfi, tot o facem.
Adevărul este că, prin bârfă ne putem dezvălui cele mai ascunse gânduri.
Cam două treimi din discuţiile pe care le purtăm sunt rezervate dezbaterii relaţiilor şi experienţelor noastre sau ale altora: cine ce a mai făcut, cum se comportă prietenii, membrii familiei şi vedetele, cum ne comportăm noi în comparaţie cu alţii, ce e bine, ce e rău… Şi lista nu se opreşte aici!
Se spune că, din punct de vedere social şi psihologic, bârfa este folositoare pentru că ajută la iniţierea şi la întărirea relaţiilor dintre oameni. Și cam așa este!
Bârfa poate destinde o atmosferă încordată. Bârfa ne facem să râdem și să ne simțim bine, de aceea ea poate fi considerată o terapie... o terapie bună atât pentru femei cât și pentru bărbați.
…pentru femei
Studiile arată că femeile sunt mai fericite şi mai sănătoase dacă bârfesc în mod regulat. Asta deoarece nivelul de progesteron (hormon feminin) creşte, iar acest lucru are ca efect direct scăderea nivelului de stres. De asemenea, se pare că, în cazul femeilor, bârfa creşte pofta de viaţă.
…pentru bărbaţi
Deşi femeile sunt cunoscute drept experte în domeniu, şi bărbaţii bârfesc la fel de mult, mai ales la telefon, conform unui studiu al Centrului de Cercetare a Problemelor Sociale (SIRC) din Oxford, Marea Britanie.
33% din bărbaţi poartă astfel de discuţii aproape zilnic la telefon, în timp ce numai 26% din femei preferă această modalitate. Diferenţele nu se opresc aici. Bărbaţii preferă să bârfească cu partenera de viaţă, cu prietenele şi cu colegii de serviciu, în timp ce femeile bârfesc cu alte femei şi cu membri ai familiei şi oferă mai multe detalii.

Bârfim pentru că și ceilalți bârfesc? Nu! Bârfim pentru că asta ne face bine! Inconştient şi involuntar ne ascultăm instinctul de a ne destresa prin bârfă, ajungând la o stare interioară de linişte!

Așa că, fie vorba între noi: ”Mie nu-mi place bârfa, da’ alea proastele ce mai ziceau?”( Marin Preda, Moromeții) J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...