sâmbătă

Teatrul de Sufragerie- un motiv în plus să fim împreună


Astăzi am avut bucuria de a participa la aniversarea celor 3 ani de existență a Teatrului de Sufragerie. Am experimentat pentru prima oară acest tip de teatru și am fost plăcut surprinsă. Totul se petrece într-un apartament de la etajul 1 al unei clădiri de pe strada Grigore Cobălcescu din București. Găsirea străzii a presupus o oarecare aventură… împreună cu prietena mea am avut proasta inspirație de a ne lăsa ghidate de GPS… nu ați vrea să știți câte rotocoale am dat ca până la urmă să lăsăm mașina parcată la 2 străzi distanță și să o luăm pe jos J Uneori Bucureștiul ăsta e tare complicat J Și măcar dacă n-ar fi plouat și n-ar fi bătut vântul….Însă aventura  nu a mai contat odată ajunse la locație. Am fost întâmpinate cu prăjituri, ceai și vin. Gazdele foarte primitoare, iar apartamentul amenajat tare prietenos. Chiar te simți ca și când ai fi în vizită la niște prieteni pe care îi știi de o viață. După socializare și ciocnirea paharului de vin nu a mai durat mult și s-a stins lumina. Începea spectacolul.  


”9 grade la Paris”, un spectacol de teatru-film după o poveste adevărată, cu: Alina Berzunțeanu. Regia și Scenariul: Peter Kerek. Scenografia: Cristi Niculescu. Costume şi machiaj : Teodora Mardare. Imagine: Florin Costache. Montaj: Alex Borundel. Sunet Mihai Bogos.
Spectacolul este compus pe de o parte dintr-un film de 56 de minute, iar pe de altă parte dintr-un monolog, interpretat pe scenă, de aceeaşi actriţa pe care o vedem şi în film.
Într-o seară de iarnă, o femeie în jur de 34 de ani, se pregăteşte să-şi părăsească definitiv familia, soţul şi băieţelul de 5 ani. Ea pleacă la cineva, care a făcut-o să se îndrăgostească atât de tare, încât a ajuns să nu mai înţeleagă deloc cine a fost ea până acum. Spectacolul spune, în timp real, povestea ultimilor 56 de minute, pe care această femeie, le petrece la ea în casă, singură, înainte de plecare. Am urmărit povestea simultan, din două perspective diferite, din cea a teatrului pe de o parte şi cea a filmului pe de altă parte.


Actrița Alina Berzunţeanu a fost o încântare. A susținut un monolog dificil în care ne-a sugerat  o infinitate de trăiri. A fost un transfer de emoție excepțional.
”Vreau să trăiesc doar în filme. Să intru și să ies din filme…”, spune personajul la un moment dat…  și eu aș vrea uneori același lucru J
Ne-a plăcut atât de mult tot ce s-a întâmplat la Teatrul de Sufragerie încât am discutat despre asta tot drumul, până am ajuns acasă. :) 

Merită să experimentezi acest tip de teatru și merită să o vezi pe Alina Berzunţeanu în ”9 grade la Paris”. Pot spune că a fost o sâmbătă seara reușită!

Alina Berzunţeanu
S-a născut la 10 noiembrie 1974. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1997, la clasa profesorului Gelu Colceag.
Marele ecran
Moartea domnului Lăzărescu, Occident, Francesca
Micul ecran
Debutul pe micul ecran a avut loc în serialul ”Războiul sexelor”, difuzat de Acasă TV
Teatru
A jucat în: Contra democrației, regia Alexandru Dabija- Teatrul Odeon;
De vânzare / For sale, regia Gianina Carbunariu- Teatrul Odeon; Liniște! Sărut. Acțiune!, regia Peter Kerek- Teatrul Odeon; Revanșa, regia Vlad Cristache- Teatrul Odeon; Top Girls, regia Alexandru Berceanu- Teatrul Bulandra; Tacâmuri de pui, regia Gelu Colceag- Teatrul Bulandra; 9 grade la Paris, regia Peter Kerek- Teatrul Act; Disco Pigs, regia Peter Kerek- Teatrul LUNI de la Green Hours; Trei versiuni ale vieții, regia Dana Istrate- Teatrul Foarte Mic.

Teatrul de Sufragerie
Iniţiatorii noului proiect de teatru independent sunt Mirela Loghin şi Răzvan Ropotan, care propun o alternativă a teatrului din sălile consacrate de spectacol, prin îndepărtarea barierei actor- spectator, schimbând perspectiva spectatorului cu privire la nivelul lui de implicare.“În sufrageria noastră se joacă teatru pe covor în intimitatea spectatorilor – în mijlocul lor chiar – actorul aşezându-se lângă ei, adresându-le direct şi personal, ca şi cum ar releva o frumuseţe ascunsă, o lume inedită şi în acelaşi timp neobişnuită. Această abordare surprinde jocul actorului în toate aspectele lui ascunse privirii atunci când eşti pe o scenă mare. Astfel, se îmbogăţeşte perspectiva spectatorului pentru că el poate observa mai multe detalii din jocul actoricesc, din emoţii şi stări. “ a declarat Mirela Loghin, unul dintre Initiatorul Proiectului.
A fost înfiinţat în ianuarie 2012 şi inaugurat oficial cu spectacolul ”Sunt un orb” în regia lui Horaţiu Mălăele. Teatrul de Sufragerie a câştigat premii importante în cadrul Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe 2012, Iaşi Fringe Festival 2013 şi a primit nominalizări la Festivalul Naţional al Teatrului Independent 2013.
În martie 2014 Teatrul de Sufragerie a înregistrat prima premieră teatrală din România pe un aeroport, Aeroportul Internaţional Henry Coandă, un concept care a presupus înlocuirea scenei cu spaţiul real al poveştii, fiecare – actor şi spectator – fiind expus într-un mod diferit şi neobişnuit. Este vorba de spectacolul „Ne vom revedea în anul care a trecut”, de Ştefan Caraman, regia Alexandru Nagy, cu Gelu Niţu, Cătălina Mustaţă, Meda Victor şi Mihai Smarandache. (teatruldesufragerie.blogspot.ro/ )



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...