sâmbătă

Comunicarea asimetrică





Cuvintele sunt mai mult decât un mijloc de comunicare, ele ne pot modela credințele, comportamentele, sentimentele și în cele din urmă acțiunile. Însă sensul unei conversații nu stă numai în cuvintele rostite. Sensul este completat de persoana care ascultă sau citește.

Fiecare înțelege ceea ce vrea. Fiecare decide ceea ce vrea să creadă. Probabilitatea ca oamenii să interpreteze cuvintele celuilalt într-un mod sau în altul depinde mai mult de focalizare, preocupările, obișnuințele și istoricul relațional al ascultătorului decât de intenția cu care au fost rostite sau scrise. Se pare că bărbaților și femeilor aceeași scenă li se poate părea total diferită și pot interpreta diferit aceeași acțiune. Cu toții vrem, mai presus de orice, să fim auziți, dar nu doar să fim auziți. Vrem să se audă și să se înțeleagă ceea ce credem că spunem, ceea ce știm că am vrut să spunem.

Când femeile analizează felul în care bărbații comunică cu ele, îi etichetează în conformitate cu standardele stilurilor conversaționale specifice femeilor. Femeile arată că le pasă, fiind atente la expunerea problemelor celuilalt și punând întrebări. Pentru majoritatea femeilor, limbajul conversației este, în principal, unul de stabilire de conexiune: un mod de a stabili legături. Pentru majoritatea bărbaților, vorbirea este, în principal, o cale de păstrare a independenței și de negociere.

Bărbații și femeile au adesea idei diferite legate de ceea ce este important și de momentul în care subiectele importante ar trebui aduse în discuție.

Pentru femei, comunicarea este lipiciul care ține relațiile apropiate. Pentru bărbați relațiile sunt ținute unite în principal de activități.

Înțelegerea felului de a vorbi al celuilalt este un pas uriaș spre deschiderea unor linii de comunicare.

Nimic nu ne rănește mai mult decât să ni se spună că intențiile noastre au fost rele atunci când noi știm că au fost bune sau când ni se spune că facem ceva greșit când noi știm că, pur și simplu, facem lucrurile în felul nostru.

Nevăzând diferențele de stil drept ceea ce sunt, ajungem să tragem concluzii greșite referitoare la personalitatea celuilalt și la intențiile sale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei idei de a petrece timpul liber cu un copil de 2 ani jumate

  La 2-3 ani jocul este important. Copiii învață prin joc. Le place să se joace cu ceilalți, să picteze cu degetele sau cu o pensulă, să țop...